Skocz do zawartości

Kim Kolwiek

BiP

Recommended Posts

gXNZ3Y6.gif

Kim Kolwiek (ang. Kim Possible, 2002–2007) – amerykański serial animowany wyprodukowany dla Disney Channel w 2002 roku.

Serial ukazuje się na kanale Disney Channel, od 2006 również w Polsce. Powstały także filmy animowane na podstawie serialu i są to: "Kim Kolwiek: Szatański plan", "A Sitch in Time" oraz "Graduation". Serial ten przestał być nadawany 31 marca 2014 roku,[potrzebny przypis], ale jest jeszcze emitowany od 31 sierpnia 2015 r. o 07:05 na Disney Channel (czas polski). Serial znów jest emitowany na Disney Channel o godzinie 07.5. 31 stycznia 2016 roku Disney Channel znowu zakończył emisję tego serialu, ponieważ okazało się, że jest on zbyt brutalny dla polskich dzieci i młodzieży.

Od 21 grudnia 2007 jest wydawane czasopismo Kim Kolwiek.

Fabuła

Serial opowiada o rudowłosej nastolatce Kim Kolwiek, która jest agentką oraz jej niezdarnym koledze o imieniu Ross Rabiaka. Na co dzień zajmują się ratowaniem świata od zagłady z rąk czarnych charakterów, w tym szalonego Dr Drakkena i jego asystentki Strzygi na czele. Naturalnie nie mogą oni zapominać o codziennych obowiązkach takich jak choćby szkoła czy praca... Kim Kolwiek można by nazwać dziewczęcym odpowiednikiem Supermana. Rano chodzi do szkoły, a wieczorami i nocami walczy ze złem i ratuje świat. Potrafi zatrzymać lawinę, wsadza do więzienia kryminalistów. Dla Kim nie ma rzeczy niemożliwych.

Ciekawostki

Odkryj ukrytą treść

Wnioski

Oglądałem ten serial, krótko przed poznaniem obecnej generacji MLP. Gdy rejestrowałem się na tym forum, to jeszcze miałem kilka odcinków z "KK". Powiem, zatem że serial ten darzę wielkim sentymentem i polecam każdemu, bo jest świetny! Ma zdecydowanie lepszą fabułę, niż inne seriale o podobnej tematyce, a mowa tu między innymi o "Odlotowych Agentkach", ten serial też był spoko, choć główne bohaterki sprawiały wrażenie raczej głupich bab, które myślą głównie o chłopakach, czy ciuchach, a misje udawały się im tylko przez przypadek. W "KK" Kim rozwiązuje swe problemy jakby bardziej przemyślanie, niż te Agentki, ona sama zachowuje się jakby doroślej i poważniej niż one. Kolejną różnicą jest też fakt, że te Agentki działały w tajnej organizacji, o której nikt nie wiedział, nawet rodzina, a Kim działa solo, bez powiązań i każdy wie czym się zajmuje, co akurat mnie ciut nie pasuje, ponieważ jest nastolatką, a rozwiązuje problemy, jakich dorośli nie daliby rady? I tak oto, młoda dziewczyna walczy ze złoczyńcami, a gdzie wojsko czy policja? I dziwi mnie też fakt, że rodzice od tak pozwalają się jej włóczyć po świecie i narażać swe życie, to akurat mnie mało przekonało... Kolejna sprawa, to jak udało jej się poznać tego Wad'a, który robi za "mózga" ich trio... Przecież, dopiero w ostatnim sezonie, widzą siebie na "żywo", a nie na ekranie monitora, oczywiście w sieci można poznawać wiele osób, ale jednak jakoś autorzy tego chyba nie wyjaśnili, jak i kiedy do tego doszło.

Podsumowując, serial świetny, wciągający, fakt że wiele odcinków, nie wnosiło wiele, lub nic do fabuły, to jednak odcinki, specjalne, rozwalały mnie i oglądałem je z wielkim przejęciem! I polecam ten serial wszystkim, bo zdecydowanie warty obejrzenia.

• +1 3

Mi także ten serial bardzo się podobał, odcinki łączyły grozę przejęcia władzy nad światem przez antagonistów z zabawnymi scenami z życia bohaterki. Mimo że minęło już niemal 10 lat od kiedy ostatni raz to oglądałem, to najlepiej zapadło mi w pamięć intro z Kim Kolwiek (w polskim wydaje się lepsze). Do dzisiaj zdarza mi się je zanucić. ;v Załączam:

Odkryj ukrytą treść

Moja ulubiona postać z tej bajki to Doktor Draken, wraz ze Strzygą tworzy dwuosobowy team w którym jest mózgiem. Jedna z niewielu postaci, która potrafiła mnie rozbawić. Mam wrażenie, że Heinz Dundersztyc to jego słaba kopia, poza wyglądem przypomina go pod każdym względem.

Tutaj próbka umiejętności naszego "ciemiężyciela":

Odkryj ukrytą treść

Moja ocena ogólna to 8/10.

No intro to ja słuchałam nie raz po dziesiątki razy, tak spoko jest. A co do Rapu o szamponie, to pamiętam jak Draken wspominał, że żeby reklama była zgodna z prawem, to musi w niej wspomnień o kontroli umysłów xD

Z ciekawostek...

Monika Kwiatkowska-Dejczer która podkłada głos :rarity: brała udział też w G1 (1986: Mój mały kucyk – Strzałka) i (2002-2007: Kim Kolwiek – Strzyga) :bronies:

Teraz przez przypadek trafiłem na moją ulubioną piosenkę z "KK"...

Szkoda tylko, że taka króciutka jest.

Odkryj ukrytą treść

• 4 weeks later...
  • 7 months later...

Z ciekawostek. Mają zrobić film live-action Kim Possible. W lutym ruszyły przesłuchania.

Do mnie nigdy nie przemawiała konwersja animacji na live-action. Tym bardziej, że nie wygląda na to, żeby był to film kinowy (a co za tym idzie budżet będzie raczej skromnych rozmiarów... w filmie akcji (ok przynajmniej połowa powinna być filmem akcji)... ehh przygotujmy się na słabe efekty specjalne).

Chociaż nie powiem, że trochę mnie zaskoczył ten obrót sprawy, ponieważ wyglądało jakby Disney nie chciał się przyznać do KP (chociaż dotyczy to też pewnie wszelkich starszych animacji). Pamiętam, że kiedyś widziałem jakaś figurkę (chyba do tego Disney Infinity), która wyglądała jak KP, tylko jak się lepiej przyjrzałem to była Czarna Wdowa... Ach ten Marvel...

• 1 month later...
  • 3 months later...

KK również oglądałem swego czasu, ale bez zbytniego entuzjazmu. Serial jest fajny i faktycznie zupełnie inny niż odlotowe agentki. Główna bohaterka jest spoko... fajna postać z ciekawym charakterem. Jej chłopak to taka ciamajda w sumie czekałem aż zniknie z ekranu i będzie dalej coś się działo. Kto mi przypadł w tym serialu do gustu to Strzyga... taka jak by zła wersja Kim. Co do filmu to nie wiedziałem, że powstaje, ale jak już będzie to pewnie obejrzę, ale na necie.

• +1 1

Dnia 22.08.2018 o 07:58, Starlight Sparkle napisał:

O... tego kompletnie nie widziałem. Poszperam po necie i zerknę jeden czy dwa odcinki. :squee:

Expand  

Ta starsza generacja jak są dorośli, to gdy Gwen wygląda tak. 

Odkryj ukrytą treść
Edytowano przez BiP

Dnia 22.08.2018 o 21:10, Starlight Sparkle napisał:

mhm... ja kojarzę tylko taką wersję jej

Odkryj ukrytą treść

Expand  

Lol, czyli poznałeś tylko tę  pierwszą oryginalną  wersję. Ta druga gdy są dorośli jest poważniejsza i moim zdaniem lepsza. A są jeszcze 2 inne późniejsze wersje, moim zdaniem coraz to gorsze. Polecam ci abyś zobaczył ze 2 odcinki tych dorosłych,  może ci przypadną do gustu.

• 4 months later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Dzisiaj leciała premiera filmu "Kim Kolwiek" i muszę przyznać, że dawno nie widziałem takiej sztampowej fabuły. Oglądając ten film, dokładnie przewidywałem kolejne sceny. Postacie też nie powalały charakteryzacją, zwłaszcza Strzyga i Drakken. Ogólnie to film był raczej średniakiem z mocno przewidywalną fabułą i piosenką początkową z serialu i zasadniczo to tyle. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...