Estherenn. Napisano Grudzień 8, 2012 Share Napisano Grudzień 8, 2012 Zapewne większość oglądała albo przynajmniej słyszała o takich filmach jak "Gnijąca Panna Młoda","Miasteczko Halloween", czy chociażby "Mroczne Cienie". Do kin wchodzi właśnie "Frankenweenie" i jestem ciekawa,czy ktoś już oglądał i czy poleca. Zapraszam także do dyskusji o innych filmach tego twórcy. By nieznających wprowadzić w temat-jeden z jego krótkometrażowych filmów "Vincent" (z 1982 roku) Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Grudzień 8, 2012 Share Napisano Grudzień 8, 2012 Uwielbiam Gnijącą Pannę Młodą. Oglądałem też "Kogośtam i fabrykę czekolady" oraz "Golibrodę". Niespecjalnie przypadły mi do gustu. Mam zamiar obejrzeć najnowszy film (uwielbiam ten "lalkarski" styl), ale poczekam na DVD bo dubbingu nie znoszę. Link do komentarza
Gość Napisano Grudzień 8, 2012 Share Napisano Grudzień 8, 2012 Ach, Burton. Jaka szkoda, że po Edzie Woodzie złapał go jakiś kryzys i zaczął robić koszmarki takie jak nikomu niepotrzebny remake/własną adaptację Charliego i fabryki czekolady czy ta papka, zwana Alicją w Krainie Czarów (co w sumie jest smutne, bo kiedyś powiedzianoby, że Tim + Alicja = świetny, surrealistyczny film). Najulubieńszym jego dziełem dla mnie pozostanie Batman z 1989 r. (sequel też, ale trochę mniej). Tak gdzieś z 3,14 raza lepszy od dzieła Nolana Link do komentarza
Estherenn. Napisano Grudzień 8, 2012 Autor Share Napisano Grudzień 8, 2012 Czy ktoś prócz mnie był święcie przekonany,że Burton maczał palce w "Koralinie"? A tu się okazuje,że nie A "Mroczne Cienie" polecacie? Na półkolonii w wakacje mieliśmy na to iść,ale w końcu wybrali "Epokę Lodowcową",więc nie poszłam. No i skończyło się tak,że w końcu nie obejrzałam. Link do komentarza
Dark Rose Napisano Styczeń 4, 2013 Share Napisano Styczeń 4, 2013 Niepowtarzalny klimat filmów Burtona urzeka, szczególnie duże, przejedzone komercyjnym kiczem dzieci. Delikatnie sączący się zewsząd mrok, piękna a zarazem lekko upiorna sceneria, gotyckie smaczki, historie przyprawiające widza o lekki dreszcz. Muzyka, zwłaszcza Danny'ego Elfmana, uzupełnia intrygującą całość. Moje ulubione pozycje wyreżyserowane przez Tima: - "Sok z żuka" - "Edward Nożycoręki" - seria "Batmanów" - "Jeździec bez głowy" - "Gnijąca panna młoda" - "Miasteczko Halloween" - "Sweeney Todd" i oczekiwanie na rodzinkę Addamsów w jego wydaniu. Link do komentarza
Ponygreedy Napisano Styczeń 5, 2013 Share Napisano Styczeń 5, 2013 Estherenn, coś czuję, że bym się z Tobą dogadał *u* A do tematu - uwielbiam Tima Burtona. Każdy jego film posiada niezwykły urok i przede wszystkim - niezastąpiony klimat. Do moich trzech jego ulubionych pozycji należą oczywiście: - "Sok z Żuka" - miałem jeszcze na wideło, czujecie to ? x3 - "Edward Nożycoręki" - i "Miasteczko Halloween", chociaż co prawda był tylko pomysłodawcą... ale film genjalny ^_^ Link do komentarza
Estherenn. Napisano Styczeń 5, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 5, 2013 Ja ostatnio obejrzałam sobie po kilku latach "Gnijącą Pannę Młodą" i podoba mi się tak samo jak przedtem ^^ A do kin weszło jakiś czas temu "Frankenweenie",oglądał już ktoś? Link do komentarza
mylittleword Napisano Styczeń 5, 2013 Share Napisano Styczeń 5, 2013 Dla mnie wszystko z pod jego ręki jest genialne. Nawet Alicja mi się podobała :o Link do komentarza
Arcybiskup z Canterbury Napisano Styczeń 18, 2013 Share Napisano Styczeń 18, 2013 Niezrozumiałym dla mnie pozostaje dlaczego "Sleepy Hollow" przetłumaczono jako "Jeździec bez głowy", a "The nightmare before christmas" jako "Miasteczko Halloween". Link do komentarza
Estherenn. Napisano Styczeń 18, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 18, 2013 No cóż, zważywszy na to, że "Die Hard" przetłumaczono na "Szklana Pułapka" To w sumie czemu nie :3 polscy tłumacze już tak mają Link do komentarza
Arcybiskup z Canterbury Napisano Styczeń 19, 2013 Share Napisano Styczeń 19, 2013 Tacy mondrzy i domyślni to są ludzie. Albo brakuje im swojego wkładu, to tytuły wymyślają. Link do komentarza
Estherenn. Napisano Luty 18, 2013 Autor Share Napisano Luty 18, 2013 Kurczę, trochę się to zakurzyło... ^^" Niedawno obejrzałam "Mroczne Cienie" i muszę przyznać, że się uśmiałam, ale nie dorównuję one innym filmom Burtona. "Jeźdźca bez głowy" też już mam na swoim koncie i powiem, że zakończenie mnie zaskoczyło. Ale i tak nie lubię Katriny. A wy macie jakieś postacie w jego filmach, których nie lubicie? ;3 Link do komentarza
Recommended Posts