War Napisano Grudzień 24, 2011 Share Napisano Grudzień 24, 2011 Seria książek Jacka (chyba) Piekary, opowiadająca o przygodach inkwizytora (a to niespodzianka), Mordimera Madderina. To wszystko dzieje się w czasach, kiedy Jezus zstąpił z krzyża i ukarał heretyków (jak Cahuś) i swoich wrogów, po czym samotnie podbił Rzym. Wszystko jest ciekawie opisane (zwłaszcza Płomień i Krzyż tom 1) i ja np. w kilku momentach się śmiałem. Tró książka. Czytał ktoś? (ofc, że nie xD ale warto. Polecam.) Link do komentarza
OjtamOjtam Napisano Grudzień 25, 2011 Share Napisano Grudzień 25, 2011 Ja się na nią natknąłem, ale średnio mnie wciągnęła. Przyznaję ze wstydem, że przeczytałem ją tylko do połowy. Skoro tak polecasz, to może się przekonam i do tego wrócę To z tej książki był Kostuch, tak? Bo chyba postać oprócz głównego bohatera najbardziej zapadła mi w pamięć Link do komentarza
K0ziol Napisano Grudzień 25, 2011 Share Napisano Grudzień 25, 2011 tytuły jak młot na czarownice i sługa boży? Jeśli tak to może zacznę czytać bo mam raz czytane przez brata nowe egzemplarze na półce Link do komentarza
War Napisano Grudzień 25, 2011 Autor Share Napisano Grudzień 25, 2011 Tak, w tej książce jest Kostuch. 'Przyjemniaczek' xD Kozioł, tytuły tych książek to między innymi Młot na czarownice i Sługa boży. Reszta to Płomień i krzyż, Dotyk zła, Wieże do nieba, Bicz boży, Miecz aniołów i Łowcy dusz (nie podałem w kolejności chronologicznej bo nie pamiętam). A gdzieś w 2012 wyjdzie jeszcze Czarna śmierć :3 Link do komentarza
SystemShy Napisano Grudzień 25, 2011 Share Napisano Grudzień 25, 2011 tak znam czytalem i posiadam wszystkie tomy . moge naprawde polecic. Link do komentarza
SystemShy Napisano Grudzień 25, 2011 Share Napisano Grudzień 25, 2011 jak lubisz styl pisania piekary jak ja ,ale nie podoba ci sie swiat mordimera to polecam ci "ani slowa prawdy" czyli opowiesci o magu arivaldzie. Link do komentarza
Geledrin Napisano Grudzień 28, 2011 Share Napisano Grudzień 28, 2011 Świetna i polecam, palenie heretyków, śledztwa, tortury, dziwki, oszustwa i nekrofilia, czyli wszystko to co najlepsze Link do komentarza
Zethariel Napisano Czerwiec 11, 2012 Share Napisano Czerwiec 11, 2012 Czytałem prawie wszystkie przygody pana Madderdina, byłem pod niesamowitym wrażeniem wyobraźni autora i przedstawionych przez niego dość realistycznych (w porównaniu do innych dzieł fantazy przynajmniej xD) scenerii i postaci. Generalnie zawsze jestem za postaciami w których płonie ogień honoru i prawości (Ultramarines, wy wiecie o co chodzi ), a styl pana Piekary czyni całe dzieło zaiste wciągającym. Polecam równie mocno jak Warmen Link do komentarza
Wężyk Napisano Czerwiec 20, 2012 Share Napisano Czerwiec 20, 2012 Sam czytałem, lecz treść jakoś do mnie nie przemawia... Nie zmienia to faktu, że sama książka jest ciekawa. Polecam przeczytać chociażby jeden tom. Link do komentarza
War Napisano Czerwiec 20, 2012 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2012 Jeden, albo wszystkie W sumie to jeśli zachęta Żelusia (Geledrina) was nie przekona, to nie wiem xD Link do komentarza
Arctic Cat Napisano Październik 28, 2012 Share Napisano Październik 28, 2012 Mogę tylko napisać, że jest to kozacka seria a jeśli komuś się podobało to warto przeczytać całą serie o Jakubie Wędrowyczu Link do komentarza
OjtamOjtam Napisano Listopad 1, 2012 Share Napisano Listopad 1, 2012 Jestem po lekturze "Sługi Bożego", między innymi właśnie dzięki waszym namowom. Mega książka, świat wykreowany przez autora wciąga. Przeraża, ale wciąga i to niesamowicie, nie wspominając o stylu. Nie ma bata, zabieram się za następne części... Swoją drogą ciekawe, że czytelnik czuje sympatię do głównego bohatera, mimo, że Mordimer wcale nie jest dobrym człowiekiem. Lubię tego typu mindfuck ;> Link do komentarza
Paladyn Zanderson Napisano Listopad 1, 2012 Share Napisano Listopad 1, 2012 Ja jestem po lekturze 3 części bowiem WArmen podprogowo mnie zachęcił (ah ten jego tytuł i tajemniczy avek) i powiem jedno, że wciąga niesamowicie, ale Mordimera z opowiadań jakoś nie lubię bardziej podoba mi się w serii "Ja Inkwizytor" ,a z opowiadań najbardziej przypadł mi do gustu Kostuch (aparycja może niezbyt zachęcająca, ale z charakteru zabawny i ma niezłą pamięć sam bym chciał mieć taką) Link do komentarza
kameleon317 Napisano Grudzień 28, 2012 Share Napisano Grudzień 28, 2012 Jedna z moich ulubionych serii. Siadasz i nie możesz się oderwać. Postać Mordimera jest tak dobrze przedstawiona... Tak jakbyś to był ty Link do komentarza
Ciasteczko Napisano Styczeń 1, 2013 Share Napisano Styczeń 1, 2013 Uwielbiam styl Piekary. To jeden z moich ulubionych pisarzy, tak samo jak seria o inkwizytorze jest jedną z moich ulubionych. Pomysł na świat niby prosty - ot, wywrócić na drugą stronę to co było w Biblii - a jednak pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, a samo wykonanie jest cholernie dobre. Brutalny świat, wciągający klimat, wszechobecny występek czyli to co miśki lubią najbardziej. No i postacie, przede wszystkim postacie, które zostały - jak na mój gust - genialnie wykreowane w większości przypadków. Link do komentarza
Recommended Posts