Paladyn Zanderson Napisano Styczeń 16, 2014 Share Napisano Styczeń 16, 2014 Ostatnim razem pochwaliłem się wam moją nie kucykową liryką cóż temat trafił jak widzę do forumowego archiwum, bowiem wszystkie moje wiersze piszę pod wpływem, natchnienia, a ono w moim przydaku bywa dosyć kapryśne, ale mam nadzięje że moja kucykowa liryka spodoba wam się https://docs.google.com/document/d/1zwRv7h712gkM23UKuh88ynZHWAbXytwk8_llgLiSfsw/edit?usp=sharing Wiem że na razie mało tych wierszy, ale tak jak mówię piszę je wtedy gdy mam natchnienie 1 wiersz powinien być wam dobrze znany, bowiem w konkursie poetyckim Rarity walczył o laur chwały 2 zaś pisałem w nocy (dosłownie była 00:00 gdy zacząłem pisać, a 1:30 gdy skończyłem ) natchnieniem zaś był znany fik o :vinyl scratch: i My Roommate is a Vampire 8 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aretra Napisano Styczeń 16, 2014 Share Napisano Styczeń 16, 2014 Hmm.. Powiem, że wierszyki są świetne. Przyznam, że zaciekawił mnie początek. Niektóre rymy(nie chodzi mi tu o Twoje), są kompletnie bez sensu i wymyślone "z dupy", ale Twoje naprawdę mają sens i przyjemnie się to czyta. Naprawdę, wiersze to trzeba umieć pisać, a to wcale nie jest takie proste. Ty już opanowałeś tę umiejętność i jesteś na dobrej drodze. Oby tak dalej! Widziałam tam tylko kilka drobnych błędów i literówek, ale przy reszcie nie są zbytnio zauważalne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Styczeń 16, 2014 Autor Share Napisano Styczeń 16, 2014 DZżęki za miłe i szczere słowa Aretra. powiem ci w tajemnicy, że oba te wiersze napisałem zupełnie spontanicznie, rymy płynęły mi prosto z serca (z resztą uważam, że aby być dobrym, poetą to trzeba "czuć" lirykę, więc jeśli nie czujesz wiersza to raczej wyjdzie słabo). szkoda, że natchnienie jest tak niewierną kochanką, ale mam nadzieję, że ten temat nie skończy w archiwum tak szybko jak moja nie kucykowa liryka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blu PL Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 Jednym słowem-Ty jesteś niczym Adam Mickiewicz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 17, 2014 Autor Share Napisano Luty 17, 2014 Mój nowy kucykowy wiersz https://docs.google.com/document/d/16Jj6IeMoO4cVu_eNhhuplN7HVQ9YipZ3ZM6tBqdm5Ck/edit?usp=sharing chyba nie muszę mówić o kim inspiracja zaś nagła i niespodziewana bo zacząłem słuchać rosyjskiego zespołu folkmetalowego Arkona i w moim mózgu zagnieździła się myśl o niej w słowiańskich ciuchach (na szczęście nie wpłynęło aż tak na wiersz ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Everlong Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 Nieźle Ci idzie. Trochę popracować nad rymami i będzie świetnie. Wiem, że takie pisanie jest trudne, dlatego już teraz szczere gratulacje, gdyż twoje wiersze są naprawdę ładne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 20, 2014 Autor Share Napisano Luty 20, 2014 Cóż Everlong muszę przyznać, że rymy staram się dobrze dobierać, Ale nie chcę też być za bardzo techniką spętany, bo to przepis na poemat skalany Bo do wierszy trzeba mieć serce i umysł otwarty w innym wypadku powstanie tekst grosza nie warty Trzeba też mieć dużo wyobraźni Bo wtedy wiersz czytelnika zaciekawi A za miłe słowo bardzo dziękuję i z szczerego serca daruję (oh co ja wyprawiam pisze wierszem czyżbym stawał się Dżemem ? ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB_RedFox Napisano Kwiecień 26, 2014 Share Napisano Kwiecień 26, 2014 Całkiem, całkiem.. Żart! Są świetne! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celofyz Napisano Kwiecień 27, 2014 Share Napisano Kwiecień 27, 2014 Niedawno znów uaktywniłem się na forum, ale nie zbyt miałem o czym pisać, aż tu wszedłem przypadkiem w ten temat, patrzę: wiersze. W końcu coś, na czym się znam. A że nie miałem się czego uczepić od ponad tygodnia, to chyba przyszła kolej ocenić Twoje twory Zacznijmy więc od początku... Robisz całkiem dużo literówek (neigodziwości, itd.) i gubisz spacje (Bowiem,gdy). Podczas samego pisania, owszem, należy to całkowicie olać, bo przecież nie o to chodzi w liryce, ale gdy już wiersz powstanie i jest gotów, by pokazać go światu, warto go jeszcze kilka razy przeczytać w poszukiwaniu takich rzeczy, albo poprosić o to kogoś innego. Zobaczyłem także słowo "ślniła". Tutaj pomyślałem, że to tylko literówka, jednak później mym oczom ukazał się wyraz "zaślniła", więc to literówkę raczej wyklucza, a w związku z tym jestem zobowiązany poinformować, że prawidłowa pisownia, to "lśniła / zalśniła". W następnej kolejności pod ostrzał idą rymy. Czasem Ci wychodzą, czasem nie. Np w 2. zwrotce w "Symfonii Wilkokuca" mamy rymy |końca - cierpienia|. Ktoś mógłby polemizować, że to rym niedokładny, bo ostatnia samogłoska się zgadza, jednak, według mnie, w brzmieniu w ogóle nie słychać rymu. Rymy żeńskie (gdzie rymują się wyrazy wielosylabowe) warto składać tak, by rymowały się dwie ostatnie sylaby. Na upartego mógłbym coś powiedzieć o sylabach, ale przecież odpowiednia liczba sylab przestała być czymś istotnym już dawno, dawno temu. Nie będę też się już odnosił do każdego wiersza z osobna, bo za dużo tego postu wyjdzie i nikt nie przeczyta, a myślę, że Ty, drogi autorze będziesz chciał się do tego odnieść Tylko pamiętaj, najpierw napisz, co Ci leży na sercu, a o szczegóły techniczne martw się dopiero po pracy ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Kwiecień 27, 2014 Autor Share Napisano Kwiecień 27, 2014 Drogi Celofyzie, dziekuę ci za kreatywną krytykę moich wierszy bo nie jestem aż takim ekspertem od spraw technicznych. Skupiam się raczej na myślach lirycznych. Mam bowiem osobowość marzyciela, co pewnie zauważyłeś czytając moje skromne wypociny. Postaram się zastosować twoje rady, a właściwe do ostatniego zdania już się stosuję Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Lipiec 24, 2014 Autor Share Napisano Lipiec 24, 2014 (edytowany) Uf jak dawnie nie opublkowalęm sżadnego wiersza cóż życie weryfikuje że o pewnych rzeczach się zapomina, ale korzystając z tego, ze pogoda raczej nie zachęca do opalania postanowiłem dokończyć jeden z niedokończonych poematów z mojego nowego zbioru który był znany pod roboczym tytułem "Pieśni Equestriańskie" lecz zmieniłem niedawno jego tytuł na "Pieśni Equestriańskie i Sombrijskie" jest to mój pierwszy Experyment z pisaniem pieśni wojennych, więc proszę o wyrozumiałość https://docs.google.com/document/d/1iebNII6pWFT7FEASRdklqLn1XNXx6I9dqGd9_cy9smo/edit?usp=sharing poniżej zamieszczam też pierwsze strofy pieśni/ wiersza Ceniste Wiedźmy zainspirowanego piosenką Sabaton - Night Witches Z głebin Tartarosu, zdolni do cichego ciosu rzucają swe zaklęcia by wróg poczuł ból w swych kościach Lunarna noc to idealny czas Bezbłędna nasza celność, wróg nie może wykryć nas Edytowano Lipiec 24, 2014 przez Fox Zandi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zappter Napisano Lipiec 29, 2014 Share Napisano Lipiec 29, 2014 (edytowany) Wprost przepiękny jest ten wiersz o mnie! Słowa tak dobrze dobrane i wspaniale ułożone w piękną całość! Zaimponowałeś mi, a to nie lada trud wielki. Masz talent do pisania, kolego Duży talent, lecz w złym miejscu umieściłeś ten temat, jak awatar będzie to go przemieści, lecz na pewno twój wiersz się gdzieś w tych tematach znajdzie Edytowano Lipiec 29, 2014 przez Zappter Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Lipiec 31, 2014 Autor Share Napisano Lipiec 31, 2014 Zapter nie wiem czy mam talent ale wiem jedno lubię pisać wiersze bo bo nimi da się opisać prawdziwe uczucie nawet to najbardziej skryte na dnie serca schowane zostaje jakimś cudem w wierszu ukazane bo wiersz to wyznanie tego co w duszy jest nam grane tego co nam drogie i kochane A tobie diamenciku w cień odziany dziękuję za nie małe słowa pochwały. bo wiem że nie każdego nimi obdarzasz, lecz tych co za godnych siebie uważasz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Sierpień 2, 2014 Autor Share Napisano Sierpień 2, 2014 Cóż przedstawiam wam nowy kucykowy wiersz jest on cześcia większego projektu który mam w głowie od pewnego czasu Inspiracją do jego powstania byli oględnie mówiąc piraci :Wiersz jest też wstępem do mojego autorskiego projektu który zamierzam stworzyć - Harmony Islands https://docs.google.com/document/d/1tac3-RZXulAPXqm2MuPPl1EYGIAWouFvmFM5-BfmVpA/edit?usp=sharing Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carpe Mori Napisano Sierpień 3, 2014 Share Napisano Sierpień 3, 2014 Fajne wierszyki. Skąd bierzesz natchnienie? Bo czasem też lubię napisać jakiś wierszyk, ale nie potrafię nic o kucach napisać Jeśliby się czepiać szczegółów - korsarz to nie to samo co pirat. Korsarz działa legalnie za pozwoleniem władcy, a pirat działa nielegalnie i samowolnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Sierpień 3, 2014 Autor Share Napisano Sierpień 3, 2014 wiem, ale wielu korsarzy po Wojnie Królowej Anny czy też jak kto woli Wojnie o sukcesję hiszpańską zostało piratami , bo nie mogli znaleźć innego zajęcia, a władzy nie byli już potrzebni a natchnienie biorę z tego co lubię i nie da się ukryć ze mam też wyobraźnię. Czsem uderza mnie to jak grom z jasnego nieba i p muszę to przelać na papier. Czasem trwa to 1 dzień lub 2 a czasem atakuje z ukrycia nagle i równie szybko znika., i często jakiś kucyk w to miejsce zawita 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Październik 5, 2014 Autor Share Napisano Październik 5, 2014 To moja pierwsza parodia kucykowai piosenki, a jako że to liiryka postanowiłem ją tu umieścić http://ziomal1987.deviantart.com/art/Sloneczna-kawaleria-486427900 wersja dla niezarejestrowanych na devie https://docs.google.com/document/d/1TjES6HN89I8l7w5yLNxekOcK_isVdcZceUCThcZJQFc/edit?usp=sharing Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Październik 28, 2014 Autor Share Napisano Październik 28, 2014 (edytowany) Kolejny kucykowy wiersz tym razem bohaterem jest o dziwo : a właściwie jej mroczna strona Solar Flare https://docs.google.com/document/d/1GKzV60EtIn6gwyUax0kFNY0eGiGpp6jlYLGsocSwzNk/edit?usp=sharing Kometarze mile widziane zwałacza ze jest to mój 1 kucykowy wiersz od miesięcy ( nie liczę postu wyżej bo jest odtwórczy) Inspiracje http://fav.me/d7mkdsw http://w374.wrzuta.pl/audio/36DEraldi5s/whispered_-_fallen_amaterasu http://w879.wrzuta.pl/audio/31blZzwcHdM/blind_guardian_-_the_last_candle_320_kbps Edytowano Październik 28, 2014 przez Schizo Zandi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celofyz Napisano Listopad 9, 2014 Share Napisano Listopad 9, 2014 Whoa. Znowu mnie długo nie było. Dużo napisałeś przez ten czas. Dziwię się za to, że taki mały odzew publiczności... A więc zacznijmy od początku: co ja dziesięć postów wyżej mówiłem o błędach?! Ja rozumiem, liryka, tworzy serce, nie umysł, ale po fakcie można natwór spojrzeć nieco bardziej krytycznym okiem i wyłapać chociażby takie ciekawostki, jak "Fliutershy" z "Wysp Harmonii" Ale o tym już kiedys pisałem, poszukajmy czegoś nowego. W "Słonecznej Kawalerii" w drugiej zwrotce zaminiłbym trucht na kłus, to bardziej pasuje do kucy. "dokona się przyjazna rzeź" A to zaskutkowało u mnie lekkim uśmiechem Taaak, mieliśmy wyzwolenia, operacje pokojowe, czemu nie przyjazną rzeź... Domyślam się, że samemu tych wspomnianych na początku błędów nie będzie Ci się chciało poprawiać, więc polecam kogoś do tego poszukać Ewentualnie, jak później znajdę czas, to pozaznaczam komentarzami, co znajdę, ale od razu mówię, że gramatycznym nazistą nie jestem, więc nie będzie tego wiele. A, jeszcze jedno. Słownictwo. Staru, tu Cię podziwiam. Chciałbym dysponować takim wachlarzem słów... I jeszcze jedno... Można gdzieś znaleźć pełne Cieniste Wiedźmy, czy zostało na tych czterech wersach? Pamietam, ile ja kiedyś się Sabatonem inspirowałem... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Listopad 9, 2014 Autor Share Napisano Listopad 9, 2014 (edytowany) A, jeszcze jedno. Słownictwo. Staru, tu Cię podziwiam. Chciałbym dysponować takim wachlarzem słów... To czytaj dużo to wzbogaca ślwonictwom ale nie gazet i komiksów, a literatury najlepeij takiej, którą lubisz, to niesamowicie wzbogaca język I jeszcze jedno... Można gdzieś znaleźć pełne Cieniste Wiedźmy, czy zostało na tych czterech wersach? Pamietam, ile ja kiedyś się Sabatonem inspirowałem... Ależ niie skończyło soe ma tych 4 wersach i choć jecze wiersz nie jest skończony, to materialu wystarczy aby opublkować wersję krótką Z głebin Tartarosu, zdolni do cichego ciosu rzucają swe zaklęcia by wróg poczuł ból w swych kościach Lunarna noc to idealny czas Bezbłędna nasza celność, wróg nie może wykryć nas Latają prędko uderzają mocno Lotnicy numero uno Spoglądają w dół szukając celu wrogiego Bomby lecą szybko Nie da się ukrywać,Nie można się ruszać, Tylko oczekiwać Zaplanowano już na wroga atak Cienie kryją się w ciemnościach Ciche w nocy morkach, umiejętne w lotach Nie potrafią chybiać Demony na skrzydłach śmierci śmiertelne Przygotujcie się na swe przeznaczenie Nocnych Bombowców 666 Regimencie Tekst jest inspirowany uniwersum "Żelaznego Księżyca" oraz utworem Night Witches z albumu Heroes Edytowano Listopad 9, 2014 przez Schizo Zandi 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Listopad 11, 2014 Autor Share Napisano Listopad 11, 2014 (edytowany) Natchnienie to dziwna rzecz, bo kto by pomyślał że o postaci z Rainbow Rocks wiersz Sonata Syreniego Zmierzchu Pewnego razu będąc na jeziora brzegu usłyszałem głos jakby ze snu Piękny lecz pełen bolesnego smutku Nie wiem czy to za sprawą czaru, a może altriuizmu ruszyłem w jego kierunku Ujrzałem potem niewiastę o włosach w kolorze turkusu obok stały zaś bestie godne demonicznego kręgu Kutwa z fioletu zaś obok smok z bursztynu Śmiały się z biednej dziewczyny do rozpuku tak że poczułem nienawiść do nich w swym sercu i niczym rycerz na białym koniu ruszyłem na pomoc uciśnionemu dziewięciu “Zostawcie ją potwory” bo inaczej dobiorę się wam do skóry gdy to rżeklem nasze oczy się spotkały było w nich widać echo ukrytej radości zaś z trzewi 2 besti odezwał się śmiech gromki “haha gratulacje Sonato” Twój placz zwabił coś doprawdy smakowitego” Smok z bursztynu odwrócił się do mnie i w mig zmienił swe oblicze przede mną ujrzałem podobnego koloru kobietę która zaczęła śpiewać słowa słodkim jadem przyprawione Dołączyło też do niej to fioletowe kutwie Czułem jak naginają do swych niecnych celów moją wolę Wtedy sądziłem że już po mnie Gdy do mych uszu doszło cudownie pienie W smaku nawet słodsze niż wlewane we mnie trujące nasienie przywodziło na myśl morze lazurowe i smutne syrenie wołanie lecz to właśnie było piękne w tej Sonacie I z trującej Ariii w rytmie Addagio wyzwoliło mnie Gdy zaś odzyskałem na świat spojrzenie zobaczyłem bestie pokonane obnarzone w swej prawdziwej formie Ujrzałem też piękność w odzianą w tysiąc Turkusów jej ciało pięknie śniło wśród zmierzchu refleksów zaś gdy obróciła się ku mnie poczułem jak serce moje ku niej biegnie Więc wybiegłem jej na spotkanie Ona zaś oddalała się Zawołałem więc śpiewnie “Zostań ze mną proszę - Mój kochany Sonecie” Ona zaś odrzekła smutnie “Nie mogę, bowiem zakochałeś się w mnie” Lecz to tylko podgrzało serce me pragnąłem coraz mocniej przytulić to dziewczę serce znało już jej imię ku Sonacie takie jest jego wołanie Ona zaś nadal ucieka obawia się swego do mnie uczucia lecz mimo tego nadal śpiewa przez co jej twarz rumieńców nabiera i w radosnym grymasie się wykrzywia Chwytam ją pewnie za jej cudną dłoń upojony jej ogólną urodą Ona wydaję się też radować tą chwilą w naszych pieśniach słychać wspólny ton Serca nasze wspólnie go wybijają Radujemy się naszą Zmierzchu Sonatą i nie przeszkadza mi to że ona jest Syreną gdyż w głębi serca jest dobrą istotą a nawet dobrzy czasem błądzą Ja zaś akceptuję ją właśnie taką i nie chcę by była inną lecz właśnie sobą - Dusk Sonatą Edytowano Listopad 11, 2014 przez Schizo Zandi 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogoniasty Napisano Grudzień 18, 2014 Share Napisano Grudzień 18, 2014 Twoje prace mają urok, nie mozna ich zaliczyć do tendencyjnych...Ani do kiczu, Bardzo mi się podoba : ), Aż sobie wydrukowałem i w wolnej chwili zerkam sobie na strofki : ). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Feather Napisano Grudzień 20, 2014 Share Napisano Grudzień 20, 2014 Argh... te kolokwializmy! Te błędy ortograficzne i językowe! Ale oprócz tego - bardzo fajny pomysł i niezłe wykonanie. Pamiętaj o szlifach i poprawkach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Marzec 14, 2015 Autor Share Napisano Marzec 14, 2015 Opieraj się i Brykaj Wojna idzie prędko Granice już przekroczono Moja droga kompanio Odpowiedzmy zatem hardo Choć jest nas ledwie pięćdziesięcioro Osamotnieni i opuszczeni ! lecz Sombrisjkiemu okupantowi opór stawimy choć już płonie w wojnie Manehatańska ziemia i duszą ją już czerwone kopyta choć fala wroga napiera I gdzie okiem sięgnąć trwa walka Nie odejdziemy ze stanowiska ! choć nie widać wsparcia biędziemy się bić dopóki nie skończy się amunicja choć jest nas garstka Będziemy się opierać i brykać Mocno brykać, bo będą nas szukać Lecz my będziemy gotowi by cios im zadać Ciężko wojować, bo wiemy, że za to w co wierzymy warto jest umierać Nieważne gdzie walczmy wciąż się w tej walce liczymy Choć bez broni i tak nieliczni Mimo zniszczenia i upadku metropolii Dzielnie jej broniliśmy Więc w jeśli wrogie kopyta nas pochwycą I do wyznania prawdy przymuszą opowiemy im z uśmiechniętą miną zaskakując śmiechu salwą Jesteśmy źrebakami tej ziemi w nas jej ogień się tli broniliśmy naszej Matki i z waszych kopyt Ją uwolnimy Gloria Celestis Fortis, Czerwoną Zarazę wytrzebimy Eqinus et Sombrus, Kucyk przeciw Cieniowi Kolejny kucykowy wiersz p prawie 5 mięsącach przerwy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Kwiecień 14, 2015 Autor Share Napisano Kwiecień 14, 2015 Blask Zmierzchu Nadszedł czas wielkiej chwały chwila Panią Słońca rozpiera duma bo co jest pękniejzego gdy Uczeń przęścignie swego Mistrza ? Teraz Ona rozpościera swój własny blask Słońce przy niej na klęczkach zaś Ksieżyc kłania się w pas Bowiem wspaniały jest Zmierzchu Blask Nastała nowa era Niech raduje się Equestria Przyjaźń zajrzy w każdy zakątek królestwa zaślnią na tle nieba jej potężne purpurowe skrzydła zabyłśnie Zmierzchu Iskra zmiękczy ona twarde serca Nienawisć się nie schowa Zniknie wszelka zwada gdy ostatnie promienie słońca dotkną nieba Zanim zacznie się wędrówka Isila Ukaże się na finamencie sześcioramienna fioletowa gwiazda Oto znak jej uroczystego panowania lecz nie bedzie rządzić sama bo czym jest Rex Amca bez przyjaciela daltego u jej boku zasiadać będzie jej przyjazna rada na tronach z klejnotów i białego kamienia przy stole niczym z legendy króla Artura Zbierze się przyjaciół dzielna siódemka Gloria Rex Amica Felix Equestria ! Benedictus Concordia !! Niech żyje przybrana siostra Krystałowego Serca Oborńcy Niech Uczciwość bedzie w każdej jej decyzji Nieh Śmiech zawsze na jej twarzy gosći Niech skromnym nie odmówi Hojności i swym poddanym okaże morze Dobroci a nade wszystko Lojalnie wypełnia swoje obowiązki bowiem w jej kopytach tkwi teraz los kraju by trwał w Blasku jej cudnego Zmierzchu Gloria Rex Amica niech jaśnieje na wieki jej granatowa grzywa niech bystre pozostaną jej ciemnofioletowe oczęta a umysł pozostał ostry niczym brzytwa Bowiem właśnie bedąc sobą zdobyła na zawsze przyjaźń moją i stała się mi najdroższą gwiazdą w Zmierzchu pięknie błyszczącą Kolejny wiersz o kucyku do mojego zbioru wierszy Mroki i Blaski Kucyków tym razem wiersz na temat mojego ulubionego Jednoroga teraz Alicorna,, przez co biję się z o pieidestał. Gloria Rex Amica 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się