Paladyn Zanderson Napisano Luty 19, 2015 Share Napisano Luty 19, 2015 (edytowany) Dawne nie było tu dyskusji, więc postanowiłem jakąś zacząć by wprowdzić do działu trochę świeżości A o czym będzie dyskusją Zandi ? O przesądach A co to takiego brzmi jak nazwa jakieś przekąski Niestety to nie przkąska Babs - przesąd to w dużym skrócie wiara w to, że pewne niepozrne nieistone czynności generują odpwiwiednie skutki np wielu ludzi wierzy że trzymanie się za guzik, gdy zobaczy się komniarza przynosi szczeście Przecież to śmieszne * chichot* Cóż prawda, ale ludzie lubią w coś wierzyć,. założe się że nawet forumowiczne mają swoje przesądy, w które wierzą, nawet jeśli nie to mogą się wypowiedzeć co sądzą o przesądach ogólnie. Własnie dlatego powstala ta dyskusja W takim razie nie mogę sie doczekać, Będzie ciekawie o tym usłyszeć Słyszeliście to ? Zatem zapraszam do dyskusji Edytowano Luty 19, 2015 przez Zandi Ibn Aslan Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 19, 2015 Share Napisano Luty 19, 2015 Przesądy to zacofanie i Ciemnogród. Tyle w temacie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Luty 19, 2015 Share Napisano Luty 19, 2015 Ja nie wierzę w żadne ale znam osobę, która poważnie wierzy w kilkanaście co najmniej. X.x Biedni są tacy ludze... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Luty 19, 2015 Share Napisano Luty 19, 2015 (edytowany) Uwaga, teraz lekcja dla wszystkich na temat przesądu o czarnych kotach: dawniej (nie pamiętam jak bardzo dawniej) myśliwi zwykli mówić "kot" na zające. Jeśli taki zając nagle wybiegł na drogę, blisko ludzi oznaczało to nieszczęście ponieważ coś wypłoszyło go z lasu na otwartą przestrzeń i tak wystraszyło, że w roztargnieniu przebiegł nawet koło ludzi. Wystraszyć go mógł lis albo wąż lub co gorsza wilki a to oznaczało złe wieści dla mieszkańców i np. ich kurników. Z czasem przesąd przeszedł na normalne koty a ludzie wychowani w chrześcijaństwie dodali do tego kolor czarny - zły oczywiście. Co ciekawe w Anglii pecha przynosi kot biały. Wygląda wiec na to, że ta "magia" zmienia się w zależności od południka...? #dzikalogika Musiałam wyciągnąć tą informację dla pewnego projektu już w gimnazjum i od tamtej pory opowiadam wszystkim, ponieważ przesąd ten jest fałszywy, okropny i często przynosi wiele szkód. Było wiele przypadków, gdy przesądni ludzie jadąc samochodem przyspieszali żeby zbić kota, który właśnie miał przebiec drogę i niejednokrotnie im się udawało. Tak, dla niektórych przesąd to dobry powód by odebrać zwierzęciu życie. Brawo. Drugim paskudnym zwyczajem jest czekanie aż ktoś inny przejdzie pierwszy i "przejmie naszego pecha". Oh, jak bardzo... ludzkie jest to zachowanie. Do pożygu. -.-" Znam też takich, którzy są gotowi zawrócić i nawet godzinę jechać objazdem, byle nie przekroczyć linii, którą przebiegł kot przy czym jedna z tych osób jest sędzią. SĘDZIĄ! Niech to do was dotrze i wsiąknie w wasze mózgi- poczujcie ten absurd... >.> Edytowano Luty 19, 2015 przez Burning Question Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Luty 20, 2015 Share Napisano Luty 20, 2015 W piątek trzynastego mojego najlepszego przyjaciela potrącił samochód i miał rok wyjęty z życia na rehabilitacje. Ale nadal uważam że to zbieg okoliczności i stek bzdur. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Marzec 4, 2015 Share Napisano Marzec 4, 2015 W piątek 13, 2013r, osoba - ja, mieszkająca w mieszkaniu nr. 13 o godzinie 13:13 zacięła się podczas golenia. Coś musi w tym być A tak na serio, przesądy to dla mnie zabobony. Przykłady? Będąc w ciąży NIE można zobaczyć myszy, ponieważ "coś tam, coś tam". W trakcie burzy, dawniej stawiano w oknach świeczkę - miało to uchronić przed piorunami. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts