The Silver Cheese Napisano Grudzień 12, 2016 Share Napisano Grudzień 12, 2016 Pierniki, ciastka, babeczki, domki z piernika, kremówki, laski cukrowe, gorąca czekolada ... (wstrzymuje oddech) !!! Nie wiem czy o czymś nie zapomniała !! My także mamy specjalne słodycze i potrawy na czas świąteczny Pinkie . Co macie?! Opowiadaj!! Cóż, ja jako typowy Ślonzok, bardzo lubię pić moczkę. To masa z piernika pomieszana z miksowanymi kawałkami owoców i bakalii. Spoiler Co jeszcze ... Brzmi kusząco-mega-dobrze!! Musisz mnie nauczyć to robić. Postaram się . A wy jakie macie ulubione słodycze, potrawy na czas Świąt? Podzielcie się swoim zdaniem. Byłoby super, gdybyście również udostępnili zdjęcie wstawionego smakołyku . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Grudzień 12, 2016 Share Napisano Grudzień 12, 2016 Tort orzechowy mojej babci, tort rosyjski orzechowy mojej babci, gęś z jabłkami, kaczka z jabłkami, biała kiełbasa, uszka, pierogi z kapustą i grzybami. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midday Shine Napisano Grudzień 12, 2016 Share Napisano Grudzień 12, 2016 A ja cały rok czekam na żurek grzybowy (wywodzący się od łemkowskiej kisełycii), podawany z tłuczonymi ziemniakami i smażoną cebulką. No i na opłatek, którego zwykle zostaje na tyle, że podjadam go jeszcze przez parę dni po Wigilii. A jeszcze jak się go lekko posmaruje miodem... Lubię też pierogi z kapustą, również okraszone cebulką, ale one akurat mogą być jedzone o dowolnej porze roku. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cluvry Napisano Grudzień 12, 2016 Share Napisano Grudzień 12, 2016 Ja nie mogę się doczekać typowego barszczu czerwonego z uszkami, a także pieczonych ziemniaków, które są w mojej rodzinie wigilijną tradycją od kiedy pamiętam ^^ Nie ma chyba potrawy, która bardziej kojarzyłaby mi się ze szczęśliwym dzieciństwem ;> 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Silver Cheese Napisano Grudzień 18, 2016 Autor Share Napisano Grudzień 18, 2016 (edytowany) To ja na pewno polecę przysmak z mojego dzieciństwa i jedyny, którym się zajadam wyłącznie w Święta: cukierki lodowe. Kiedyś były mega popularne, ale teraz trudno je dostać. Jak ktoś ich nie pamiętam, a chciałby odświeżyć ten smak to niech się przejdzie do pobliskiego Aldika i szuka takiego opakowania, tej samej firmy: Spoiler No i nie pogardzę makówkami w Wigilię. Niebo w gębie . Edytowano Grudzień 18, 2016 przez Cheese Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midday Shine Napisano Grudzień 18, 2016 Share Napisano Grudzień 18, 2016 Eee, ja tam ze słodyczy świątecznych wolę piernik domowej roboty... choć innymi ciastami też nie pogardzę, byleby tylko nie miały orzechów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MGR Dash Napisano Marzec 4, 2017 Share Napisano Marzec 4, 2017 Może święta były już kawałek czasu temu ale powspominać fajnie. A oto nowa świąteczna tradycja u mnie góra PIZZY I PIWO! Tak wyglądała nasza wigilijna biesiada na 75 osób z dwóch zaprzyjaźnionych stowarzyszeń i to była moja najbardziej epicka wigilia ever! Spoiler Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmare Princess Napisano Sierpień 18, 2017 Share Napisano Sierpień 18, 2017 Szarlotka i sernik mojej babci. Nie stery nie mam zdjęcia. (zjedzone) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Sierpień 21, 2017 Share Napisano Sierpień 21, 2017 Ktoś widzę ożywił temat z zeszłego roku? Czemu by nie ^^ Podczas świąt najbardziej czekam na karpia. To moja ulubiona potrawa świąteczna Najbardziej lubię to ciemne, mulaste mięsko Zaraz za karpikiem są pierogi ruskie, które choć wcinam cały rok to na święta zawsze robiła je babcia, a jej pierogi były najlepsiejsze na świecie! Eh...szkoda, że w tym roku już ich nie będzie... Ze słodkości to pierniczki Chociaż kutia też jest smaczna, ale nie potrafię jej zjeść dużo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts