Servant Saber Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Zapiexy przepisu kuzynki Agleci, ale z turbo odpicowaniem. Wg. jej przepisu zapiekankę powinno dać się zrobić z tego co znajdziemy w domu, wg. moich modyfikacji staje się to daniem, którym najesz się na kolejne 16 godzin Składniki, które obejmują wersję rozszerzoną oznaczę gwiazdką. S K Ł A D N I K I 2-4 bułki [1 bułka = 2 zapiekanki] w sumie to obojętnie jakie, byleby miały jak najbardziej płaską górę i dół, ja używam kajzerek masło ★ przyprawa do pizzy i zapiekanek (lub po prostu mieszanka Twoich ulubionych przypraw) ★ MJENCHO to trochę nieprecyzyjne bo to zależy co lubisz, od siebie polecam parówki lub salami warzywka ★ też zależy co lubisz: pomidory, cebula, ogórek kiszony, oliwki, kukurydza, cokolwiek pieczarki ★ ser! tu też zależy jaki lubisz, ja polecam bardzo ser gouda, morski, salami lub mozzarella P R Z Y G O T O W A N I E Pokrój bułki na pół, resztę składników jak Ci się podoba, rozgrzej sobie piekarnik Ułóż składniki wg. schematu bułk -> masło -> przyprawy -> warzywka -> mjencho -> pieczarki -> ser Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W przypadku tego pierwszego polecam posmarowanie dołu zapiexów olejem lub innym tłuszczem Wsadź do piekarnika na... W domu mam dość stary piekarnik i z racji wieku starła się podziałka przy gałce - gdy włączamy piekarnik, to nie znamy jego temperatury, czas zawsze też na oko xD Przy zapiexach stosuję zasadę "trzy minuty po roztopieniu się sera" Wyjmij z piekarnika i zjedz /podrzuciłabym zdjęcie, ale nie mam ;-; / Smacznego 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Ciekawostka - zapiekanka to polski wynalazek powstały w latach 70. Zajął on I miejsce na którymś tam zjeździe kucharzy we Francji w kategorii "innowacja" czy jakoś tak. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Może i biednego, ale za to sytego, zwłaszcza z takimi bogatymi składnikami Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maniek Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Bomba kaloryczna! Przez święta nabrałem trochę za dużo i mimo, że dalej mieszczę się w ubraniach z przedziału S to zapięcie paska na tą dziurkę co zwykle jest już problematyczne, więc nie skuszę się na to danie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yagso Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Jak najbardziej legitny przepis, polecam. (Tkanko tłuszczowa, przybywaj! ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 A kiedy ja dawałem przepis na Gulasz z łososia w sosie miętowym podawany w miseczce z ciasta cygaretkowego, albo Fettuccine al ragu to się nikt nie skusił Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 27 minut temu WhiteHood napisał: A kiedy ja dawałem przepis na Gulasz z łososia w sosie miętowym podawany w miseczce z ciasta cygaretkowego, albo Fettuccine al ragu to się nikt nie skusił Widocznie sami biedni ludzie tutaj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Favri Napisano Grudzień 30, 2016 Share Napisano Grudzień 30, 2016 Babcia przyrządza podobną w wykonaniu à la pizzę. "à la" bo to pół pizza pół zapiekanka - ciasto takie jak w pierwszej, ilość składników i spasowanie w foremce tak jak drugiej. Jak dostanę recepturę to wrzucę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout152 Napisano Grudzień 31, 2016 Share Napisano Grudzień 31, 2016 Nie polecam pomidorów, pod wpływem wysokiej temperatury się zagotują i będą trochę jak sfermentowane, chyba że się je ususzy, ale lepiej po prostu dodać jakiś sos pomidorowy. Kukurydza bywa mdła i psuje smak, chyba że się kupi taką z kolby, nie z puszki. Oliwki to już jest w ogóle dziadostwo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się