Jump to content

Bestia z Kruczej Zatoki [Oneshot] [Adventure]

Kruczek
 Share

Recommended Posts

Bestia z Kruczej Zatoki 

Wśród marynarzy panuje chaos, każdy się lęka olbrzymiej bestii z Kruczej Zatoki, co ma na ten temat do powiedzenia pewien zwykły rybak?

Tak jest, opowiadanko, naskrobane dzisiaj. Krótkie, bo zaledwie cztery strony, ale to chyba dobrze, co nie? Szybkie czytanko i SZYBKI KOMENTARZYK (błagam, niech ktoś mi powie co o tym sądzi, bo nie wiem czy błądzę czy nie)
A, zapomniałbym, tekst inspirowany piosenką Voltaire - The Beast Of Pirate's Bay

Miłej lektury~^^

• Upvote 3

Przeczytane.

Zostawiłam ci parę czepialsko-biologicznych uwag, skasowałam jedną zbędną spację i dorzuciłam jeden przecinek. Pokasowałabym też entery między akapitami, bo taki rozstrzelony tekst nie wygląda specjalnie estetycznie, i podbiłabym rozmiar fontu (fonta?) z 11 do 12 (TNR jest dość... chudą czcionką).

Treść...

Spoiler

Nie jest źle, ale i nie urwało mi to głowy. Pod koniec tekstu marynarska stylizacja trochę ci zeszła, a szkoda, bo język jest całkiem przyjemny, choć niektóre zdania możnaby ze sobą połączyć w nieco dłuższe - w tej chwili niektóre akapity sprawiają wrażenie lekko poszatkowanych i nie płyną zbyt gładko (no pun intended). Całość jest na tyle krótka i zwięzła, nastawiona bardziej na styl i atmosferę niż opisywanie większej historii, że nie będę ci wytykać pobieżnie naszkicowanych postaci - uczepię się za to samej fabuły i jej poprowadzenia.

Po przeczytaniu całości miałam wrażenie, że autor zaczął od historii o wielkim potworze-kucojadzie, tak, wszystko szło ładnie-pięknie... po czym gdzieś pod koniec doznał nagłego oświecenia i postanowił wrzucić zwrot akcji o tym, że tak naprawdę... eee... potwora nie ma? łowców zabijają syreny? potwór służy syrenom? to wszystko pułapka stworzona przez rybaka i napotkaną przez niego syrenę? Zakończenie jest dla mnie niejasne i nie klei się zupełnie z resztą fika, jakby przeklejono je z innego opowiadania. Cały wątek syren wydaje się być wrzucony dla niespodziewanego skrętu fabuły, który jednak kłóci się - przynajmniej dla mnie - z tym, co było wcześniej opisane.

Mam też wrażenie, że poszczególne sceny można było rozpisać nieco dłużej - z drugiej strony jednak ich obecna długość nie wadzi, tak samo jak wspomniana wcześniej prosta charakterystyka postaci, do tego próby wypchania fanfikowej szynki mogłyby się szybko skończyć pompowaniem jej wodą z białkiem sojowym zamiast faktycznym mięskiem.

Czy warto przeczytać? Może nie tyle warto, co... można. Całość jest na tyle krótka i sprawnie napisana, że można poświęcić tych pięć minut w przerwie od większych historii - ot, złapać kubek herbatki z rumem, zapuścić w tle szanty i zanurzyć się na krótką chwilę w morskich opowieściach...

• Upvote 1

Odnoszę wrażenie, iż tekst ten jest nie tyle inspirowany, co w zasadzie jest tą piosenką, w pewnym sensie. Popełniłem być może błąd, że najpierw jej posłuchałem, a potem przeczytałem opowiadanie, ale wyszło na to, że jedno i drugie jest praktycznie o tym samym.

Co do moich wrażeń to uważam, że tekst by na pewno zyskał gdyby jednak tam był ten potwór, a nie syreny, albo syreny były tym potworem. Poza tym, lepiej by to chyba wyszło gdybyś poświęcił więcej czasu na zbudowanie klimatu marynarskiej opowieści; choć sama długość nie jest zła, ponieważ w tym tekście zbyt rozwlekłe sceny by tylko mu zaszkodziły, jak sądzę. Co do samego klimatu natomiast, to niestety, ale ciężko mi było się w niego wczuć. Początkowo tak, ale im dalej, tym słabiej. Wspomnę tylko o mało pasujących słowach, wskazanych już w tekście.

Uważam, iż jakkolwiek do piosenki taka historia jest spoko, to jednak w opowiadaniu wyszła przeciętnie.

Można przeczytać, zwłaszcza że długie nie jest. Plusa dam za fajną piosenkę :) 

Pozdrawiam :giggle:

• Upvote 2