Flutterhugger Napisano Grudzień 23, 2017 Share Napisano Grudzień 23, 2017 https://pl.wikipedia.org/wiki/Manuskrypt_Wojnicza A o tej sprawie co sądzicie? Czy kiedykolwiek uda się odczytać ten tekst? A może to zwykła fałszywka? Ja twierdzę to drugie, ale może jest to jakiś cholernie długi i skomplikowany szyfr, do którego odczytania potrzebny jest wzór nie krótszy od samego tekstu? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Grudzień 23, 2017 Share Napisano Grudzień 23, 2017 Jedni sądzą, że to fałszywka inni, że pozostałość po jakieś wymarłej cywilizacji, a inni nawet myślą, że to pismo kosmitów. Pewnie nigdy się nie dowiemy, kto miał rację... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flutterhugger Napisano Grudzień 23, 2017 Autor Share Napisano Grudzień 23, 2017 Ja sądzę, że to fałszywka, ale historyczna, a nie współczesna. Zresztą chyba robiono datowanie radiowęglowe. Pewnie jakiś gostek, chciał to opchnąć frajerom w nadziei na zapłatę w postaci paru wsi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Grudzień 23, 2017 Share Napisano Grudzień 23, 2017 Przeczytałam nazwę tematu i zaczęłam się zastanawiać czemu ktoś wrzuca na forum skrypt do histologii... Temat jest ciekawy, ale rozważania czy to fałszywka należą do naukowców, a nie ludzi na forum. Ale byłabym skłonna uwierzyć, że ktoś w średniowieczu wymyślił sobie swój własny język i z niego korzystał. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flutterhugger Napisano Grudzień 23, 2017 Autor Share Napisano Grudzień 23, 2017 3 godziny temu, Cahan napisał: Przeczytałam nazwę tematu i zaczęłam się zastanawiać czemu ktoś wrzuca na forum skrypt do histologii... Temat jest ciekawy, ale rozważania czy to fałszywka należą do naukowców, a nie ludzi na forum. Ale byłabym skłonna uwierzyć, że ktoś w średniowieczu wymyślił sobie swój własny język i z niego korzystał. Czemu uważasz, że to skrypt do histologii? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Grudzień 23, 2017 Share Napisano Grudzień 23, 2017 Ciekawe, nie powiem, ale moim zdaniem Cahan ma rację. Ot, ktoś wymyślił swój własny, prosty język. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się