Delfinek Keola Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Zaniepokoił mnie stopień niewiedzy i ciemnoty społeczeństwa, dlatego zakładam ten temat. Powstał mały offtop w temacie "Daj swoje foto", dyskusję lepiej chyba przenieść tutaj. I jak ktoś z ekipy zdecyduje się usunąć, to będzie mi smutno, więc proszę, zostawcie, mimo że temat z lekka kontrowersyjny. Więc: Czy alkohol etylowy jest narkotykiem? Odpowiedź: Tak! Ogólnie uważa się, że alkohol, kawa, papierosy to używki, a LSD, marihuana, heroina itp. to narkotyki. To jest podział prawny, niemający nic wspólnego z prawdziwym stanem rzeczy. Przyszli mądrzy inaczej politycy i powiedzieli, że narkotyki to zło, ale alkohol i papierosy już od dawna są, tradycja i wgl, to zostawmy... No i teraz alkohol jest legalny. Według norm prawnych i społecznych alkohol to nie narkotyk. Ale to dlatego, że przyszli politycy i powiedzieli, że to jest narkotykiem, a to nie. W ten sposób nie da się jednak zmienić rzeczywistości; według nauki, (chemii, biologii) alkohol jest narkotykiem. I opinia społeczeństwa rzeczywistości nie zmieni. Alkohol, nikotyna, kofeina działają w podobny sposób i z podobnym skutkiem jak reszta narkotyków. Jak się zachowuje człowiek pod wpływem alkoholu? Jakie są skutki zażywania alkoholu? Jakie są mechanizmy działania alkoholu? Jak wygląda uzależnienie od alkoholu? Porównajcie choćby z LSD czy marihuaną. Opinia społeczeństwa nie może zmienić struktury chemicznej alkoholu czy działania receptorów w mózgu. I parę faktów (wprawdzie z Wikipedii, ale jak chcecie, to z bardziej wiarygodnych źródeł też dam): -Etanol jest substancją narkotyczną z kategorii depresantów. -Według leksykonu Światowej Organizacji Zdrowia narkotykami można określić wszystkie substancje mające wpływ na świadomość, w tym poza powyższymi także kofeinę, nikotynę oraz alkohol etylowy. Jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, to zapraszam do dyskusji. 1 Link do komentarza
Dead Radio Man Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Ten Delfin ma racje. Wszystko co ma wpływ na nasza psychikę jest narkotykiem < może nie wszystko>. Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Listopad 26, 2012 Autor Share Napisano Listopad 26, 2012 Boże... wchodze na sekunde, na forum, a tutaj dyskusja na temat alkoholu. Ja to wiem kiedy i gdzie się pojawić 0_o A więc tak. Moja mentalność nie potrafi przyjąć do zrozumienia, że alkohol to narkotyk. Dla mnie alkohol to alkohol, a narkotyki to narkotyki. Oczywiście rozumiem punkt widzenia innych osób i szanuję cudze zdanie. Cóż, to, czy alkohol jest narkotykiem czy nie nic nie zmienia, bo nadal będzie działać tak samo... ale patrząc na działanie, po prostu jest i tyle. Ten fakt może tylko zmienić perspektywę patrzenia na inne narkotyki. Jeśli mielibyśmy przejść dyskusji co jest słuszne, a co nie to zapewne zostałbym zlinczowany ale uważam, że powinni na jakiś czas zabronić ogólnej produkcji alkoholu, a zamiast tego zalegalizować narkotyki miękkie (czyt. marihuane) i zobaczymy co się stanie... Chociaż nie, źle to obmyśliłem, bo wybuchną zamieszki, w których wezmą udział wszyscy ludzie, bo "jak to zabronić alkoholu?!". W sumie z tego punktu widzenia wynika, że wszyscy są uzależnieni od alkoholu, a od używek miękkich nie, bo nawet teraz te przemarsze i tym podobne nie są aż tak częste i natarczliwe. Podejście akurat mamy dość podobne, osobiście jestem za delegalizacją alkoholi >40%, a zastąpienie ich narkotykami miękkimi, konkretniej marihuaną i LSD, które wywierają lżejsze skutki i są przyjaźniejsze i przyjemniejsze niż alkohol etylowy. Ale nie, żebym kiedykolwiek próbował... odcinam się od wszelkich używek. Link do komentarza
KochamChemie Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Skoro spełnia definicję....to jest!!! Link do komentarza
KochamChemie Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Krokodyl jest uznawany jako narkotyk mimo "sami wiecie jakich" skutków ubocznych..... Link do komentarza
Ganz Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Toż to oczywiste. To legalny narkotyk, podobnie jak kawa i papierosy. No i w niektórych krajach marihuana. Ale alkohol jest dobry. To się liczy EDIT: Do tej lisy dodajmy jeszcze Acodin i Tussipect A co do "Krokodyla", to polecam film na YT. Ruscy są powaleni (z całym szacunkiem)... Link do komentarza
Ganz Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Trawka też jest dobra ale jakoś zalegalizować jej nie chcą, a osobiście wole widzieć wyluzowanych kolesi siedzących na ławce i głupio się śmiejących niż pijanych amatorów ulicznych walk chcących komuś od tak dla rozrywki dać w morde Mnie to wisi Link do komentarza
Arctic Cat Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Cóż skoro nauka twierdzi, że alkohol jest narkotykiem to jest. Podział prawny wynika raczej z szkodliwości danych substancji, dlatego alkohol jest legalny a kokaina nie. Właściwie nie widzę sensu w uświadamianiu społeczeństwa o tym, że alkohol to narkotyk. Każdy wie, że można się uzależnić i że nie jest zdrowy dla organizmu. Link do komentarza
KochamChemie Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Poza tym istnieje 25 stopniowa skala szkodliwości pewnych CZYSTYCH substancji chemicznych..... Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Listopad 26, 2012 Autor Share Napisano Listopad 26, 2012 Podział prawny wynika raczej z szkodliwości danych substancji, dlatego alkohol jest legalny a kokaina nie. Podział prawny wynika raczej z tradycji spożywania alkoholu i społecznego przyzwolenia. Gdyby alkohol odkryto dopiero dzisiaj, to w życiu by nie przeszedł. Poza tym choćby wspomniane przeze mnie wcześniej LSD czy marihuana są mniej szkodliwe (choć w przypadku LSD to akurat jest nieco bardziej skomplikowane). Link do komentarza
siara Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Na BHP mówili nam, że 250g czystego alkoholu metylowego może zabić... Chyba w tych statystykach nie brali pod uwagę Polaków Link do komentarza
Airlick Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Wszystko jest narkotykiem. Co do samego tematu: zamiast zakazywać alkoholu, powinni po prostu zalegalizować pozostałe narkotyki, przy jednoczesnym wstrzymaniu finansowania ośrodków leczenia uzależnień. Bo dlaczego nie? Ci, którzy nie znają umiaru, po prostu się wytrują, a państwo będzie miało pieniądze z podatków. Same plusy. Link do komentarza
Ganz Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Chyba w tych statystykach nie brali pod uwagę Polaków Do polaka należy rekord w ilości promili we krwi Link do komentarza
Maklak2 Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Z tego co wiem, marihuana była tradycyjną używką w Meksyku. Została zakazana z kilku powodów: * USmańska firma zaczęła masowo produkować włókna sztuczne. Liny konopne były konkurencją. * Możliwość aresztowania Meksykan za posiadanie i uprawę konopi było wygodne na USmańskiej policji. * Powstał urząd do walki z narkotykami i sprzeciwianie się mu, na przykład przez publikację badań naukowych nad narkotykami, stało się politycznie niepoprawne i ścigane przez ten urząd. Koka (żucie liści koki, nie czysta kokaina w formie proszku) jest tradycyjną używką w Kolumbii. USmani niby coś tam powiedzieli, że nie będą się wtrącać w tradycję, ale wysyłają nad co większe poletka samoloty z herbicydami. Mak jest używany na przykład do makowca, ale z młodych pojemników z nasionami robi się opium, heroinę i inne takie. W niektórych rejonach Polski uprawa tego jest zakazana. Nawet czasami psiarnia dowala komuś mandat za samosiejki. Co do alkoholu, to zacytuję wikipedię "Etanol jest środkiem odurzającym o działaniu narkotycznym." No i na koniec ciekawostka: Według naukowców Unijnych małże, kraby i inne takie zaliczają się do ryb. Link do komentarza
Gość Piter Wan Kenobi Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Dobry i ciekawy temat,_może i jestem dość młody ale ciekawi mnie to trochę więc się wypowiem. Jak nauka tak twierdzi,_to prawdopodobnie to jest prawda._A wiadomo że teraz wszystko praktycznie szkodzi i jest niezdrowe,_także._Ale przechodząc do tematu,_mnie ciekawi taka sprawa czemu w naszym kraju marihuana jest nielegalna a alkohol jest legalny? Rozumiem,_można wypić od czasu do czasu okej ale to co niektórzy robią to jest przesada,_ja już bym wolał opcję z marihuaną gdyż z tego co czytałem to w dawnych czasach służyła ona jako lekarstwo,_odpręża i pomaga na niektóre choroby._A alkohol? Idzie się od niego uzależnić,_wtedy nie jest za wesoło bo niektórzy działają agresywnie po nim i tak dalej._Znaczy się nie mówię żeby alkoholu nie było,_niech będzie byleby ludzie znali w nim umiar,_jak i w we wszystkim w sumie._Ktoś wspomniał o acodinie,_znam dziewczynę która to bierze i dziękuję ale nie skorzystam jednak._Podobno to jest przyjemne uczucie,_ale jak się bierze dużo to nie ma zbytnio plusów moim zdaniem._Ale co ja tam wiem,_jak ktoś chce to i tak będzie sobie brał i się truł._To chyba mój najdłuższy post,_dzięki jak ktoś przeczyta tą opinię :> Może więcej ludzi by przeczytało gdybyś wbił sobie do czachy że po przecinkach i kropkach stawia się spację? Link do komentarza
Arjen Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Zaniepokoił mnie stopień niewiedzy i ciemnoty społeczeństwa, dlatego zakładam ten temat. Myślałem, że mnie szanujesz Link do komentarza
Bezik Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Alkohol to jest taki sam narkotyk jak ziele, czy też papierosy, też uzależnia, też jest zły jeśli się go z głowa nie używa... (I nie mam tu na myśli że nie można się z okazji przykładowo urodzin zarżnąć w trupa... Nie powinno się tego po prostu robić za często. I w złym miejscu) Ale z kwestiami legalizacji/delegalizacji, to trochę posrana sprawa, bo wszystko ciągnie za sobą konsekwencje, np delegalizacja alkoholu sprawiła by że ludzie by się wzięli za bimbrownictwo i jeszcze by poślepli przez pomyłkę ;p Link do komentarza
Izeer Napisano Listopad 29, 2012 Share Napisano Listopad 29, 2012 Dużo jeszcze zależy od osoby która spożywa alkohol. Jednym odbija i robią rzeczy których później żałują, innym po prostu poprawia się humor, a jeszcze inni zaczynają popadać w rozpacz i rozczulać sie nad sobą. Ziela nie próbowałem, i jakoś nie zamierzam, pewnie te lżejsze nie ma poważnych skutków. Chociaż i tu słyszałem podzielone zdania, jedni wskazują na dobre właściwości, inni na dewastacje w organizmie. Ważne by nie uzależnić się, wtedy wszystko może zaszkodzić, nawet sok pomarańczowy. Takie moje 3 grosze nic nie wnoszące do tematu Link do komentarza
Recommended Posts