Jump to content

Wigilia Osamotnienia [Oneshot][Slice of Life][Diary][Alternate Universe]

Recommended Posts

Przedstawiam Wam opowiadanie, które w świątecznej edycji konkursu literackiego zdobyło drugie miejsce. Nie wiem jakim cudem, biorąc pod uwagę fakt, że pisałem je w zabójczym tempie (zasnąłem nad klawiaturą dwa razy :crazy: ). Nie miałem czasu na korektę. Wrzuciłem je pół godziny przed czasem, czego skutkiem są pozostałości starych zdań. 

Fabuła: Pewien kucyk nie tyle nie lubi, co wręcz nienawidzi Wigilii Serdeczności. Czy to się zmieni?

Wigilia Osamotnienia  [slice of Life] [Diary] [Alternate Universe]

PS. Tag [Alternate Universe] dodałem "zapobiegawczo" ponieważ postać o której piszę nie do końca zachowuje się tak jak w serialu.

Takim cudem zdobyło, iż udało Ci się dosłownie powalić klimatem i historią. Jeżeli to było pisane na szybko, a to z drugiej edycji na spokojnie, to ze swojej strony zawsze radzę pisać na chybcika :D

Co do samego opowiadania to bezwzględnie polecam!

Pierwsza uwaga - sądzę, że tag [Alternate Universe] zupełnie nie jest potrzebny. Zamiast niego dałbym [sad], gdyż bądź co bądź, nie brakowało smutniejszych momentów. Uwaga numer dwa - drobnych błędów i potknięć nie brakuje, co wynika z pośpiechu w pisaniu, jednakże teraz, jak już jest "po ptakach", mogłeś się pokusić o wyłapanie ich i poprawienie. Niby nie gryzą w oczy aż tak, ale pomyślałem, że dobrze będzie o tym wspomnieć.

Koncentrując się na samym opowiadaniu - miejsce drugie w konkursie w 100% zasłużone. Mamy tu klimat świąt, przeplatany kilkoma smutniejszymi momentami, sama historia na pierwszy rzut oka może nie wydaje się niczym nowym, z drugiej jednak strony, została ona napisana na tyle dobrze i z pomysłem, w związku z czym w trakcie lektury nie grozi zgrzyt zębów, czy też wrażenie wtórności. Jedynymi potknięciami są wspomniane błędy, ale można je łatwo i szybko poprawić. Ciekawie przedstawione zderzenie nie przepadającego za świętami samotnika z uradowanymi i pogodnymi kucykami i bardzo przyjemne zakończenie, podnoszące na duchu i nie mniej klimatyczne. Niby nic nadzwyczajnego, można by powiedzieć, że było nieco przewidywalne, ale znów - skoro jest tak dobrze napisane, skoro tak dobrze wpisuje się w klimat świąt, a przy tym wywiera pozytywny wpływ na czytelnika, to czemu nie?

Opowiadanie czytało się bardzo dobrze, nie brakowało klimatu, smutniejsze, "szare" momenty przeplatały się z "cieplejszymi", weselszymi, czego kulminację stanowiło zakończenie. W ogóle, podobało mi się to, jak atmosfera zmieniała się, w miarę zbliżania się do zakończenia. Dobra rzecz, ja również polecam.

Edited by Hoffman

• 1 year later...