Skocz do zawartości

[Archiwa Forum] Life is Strange

Selenium v.2

Recommended Posts

No, więc nadszedł czas na dyskusję o tej grze, bo nie było. Osobiście uwielbiam. Przeszłam dwa razy, i również dwa razy beczałam jak bóbr. Doceniam to ,że zaczyna się niewinnie, jak w typowym amerykańskim hajskólu. Potem jest tylko lepiej. Aż do koncówki epizodu 5, która była dosyć przewidywalna, ale za to jak działająca na emocje.

Bohaterowie mają świetnie rozpisany rys psychologiczny, i w trakcie gry jesteśmy świadkami ogromnych przemian. Dla mnie, łatwo było się wczuć w rolę Max, głównej bohaterki.

Czasem irytowało mnie nadużywanie wulgaryzmów, ale w niektórych sytuacjach pasowały. Podobno w 2017 ma wyjść kolejna część z innymi bohaterami. Jestem ciekawa jak to wypadnie ^^

• +1 1

Ograłem i nie powiem, takiej przygody nie mogłem tak sobie na youtubie obejrzeć, bo coś mi mówiło, że to będzie niezwykła i wzruszająca opowieść i sam muszę ją poznać od początku do końca. Chyba największym atutem tego wszystkiego jest historia oraz bardzo dobrze napisane charaktery postaci w grze. Momentami miało się wrażenie, że scenariusz nie jest jakąś tam super fantastyczną opowiastką, a realistycznym obrazem tego co się może dziać w szkole, w życiu osobistym czy rodzinnym. Czasem miało się wrażenie, że niektóre zamierzenia bohaterów czy ich charakter dobitnie wskazuje na ich rolę w grze, ale wraz z dalszym zapoznaniem się ze światem oraz postępem fabuły, wszystko zaczęło się zmieniać i nabierało większego sensu. Główna bohaterka jest temu przykładem, bo podejmuję, za sprawą swojej mocy, dość ważne, czy nawet decydujące o życiu drugiej osoby, decyzję. Dalej idą ciężkie spoilery zatem:

Odkryj ukrytą treść

Gra zasługuje na uznanie i śmiało mógłbym polecić ją znajomym oraz reszcie graczy. Też słyszałem o 2 części gry, ale póki nie mamy twardych dowodów oraz potwierdzeń to musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciekaw jestem jak oni to rozwiążą. Powtórzą motyw cofania? Może będzie coś innego (wchodzenie w myśli innej osoby :MJTQO:)? Pożyjemy, zobaczymy.         

JEZU JAK JA TO KOCHAM <3  Postacie są napisane tak wybitnie i tak świetnie, że ja nie mogę  Aw... Kocham tą grę za ten sztampowy klimat jesienno-licealno-amerykański klimat. Płakałam przez cały piąty epizod i przy końcu czwartego. Chciałabym zapomnieć całą fabułę, aby przejść tą gierkę raz jeszcze <3 .

• 7 months later...

Odkop.

Przeszłam life is strange. Ciężko mi co sensownego napisać, czuję się poruszona i załamana. Muszę przestać grać w gry z wyborami moralnymi.

Czwarty i koniec piątego epizodu były strasznie emocjonujące. Postacie, fabuła genialne. Kocham tę grę <3

Odkryj ukrytą treść
  Odkryj ukrytą treść
  Odkryj ukrytą treść

Szykuję się w niedługim czasie do przejścia, mimo że grę sobie zaspojlowałem.

Odkryj ukrytą treść

• 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  Dnia 24.06.2017 o 18:34, Triste Cordis napisał:

...na dniach zacznę grać w pełniaka. 

Expand  

Tja, "na dniach" :grumpyscoot: Tak czy inaczej, ważne że w końcu się za nią zabrałem. Muszę przyznać, że gra mi się w nią... dziwnie. Ale nie dlatego, że jest zła. O co to, to nie... Ta gra jest cudowna. To wszystko wina Chloe, którą dubbinguje Ashly Burch, czyli Aloy z mojego ukochanego Horizon: Zero Dawn. Non stop mam wrażenie, że to Aloy w wersji punk :rainderp:. Poza tym jestem zachwycony filmową przygodą, w której można skupić się na opowiadanej historii i nie martwić o ewentualną przegraną. 

• 1 year later...

Odkop... Ukończyłem drugą część, i jestem pod OLBRZYMIM wrażeniem. Nie spodziewałem się aż tak dużego skoku jakościowego, ani tak znakomitej dojrzałej historii. Głównymi bohaterami są 16-letni Sean Diaz oraz jego młodszy, 9-letni brat Daniel. Pewnego dnia, po pewnych dramatycznych wydarzeniach zostają zmuszeni do ucieczki przed policją. Sean uświadamia sobie, że najlepszym wyjściem będzie podróż do Puerto Lobos, rodzinnej miejscowości ojca znajdującej się w Meksyku. To nie będzie łatwe, tym bardziej, że Daniel odkrył w sobie niesamowitą moc - telekinezę, nad którą nie za bardzo panuje. Nasi bohaterowie będą musieli walczyć z głodem, trudnymi warunkami, a nawet rasizmem. Tym razem nie jest to grzeczna opowieść o "fajnych ziomkach Amerykanach". Tym razem nie zabrakło prawdziwych skur#synów (rasistowskich "patriotów"), którym życzy się jak najgorzej. 

W jedynce wybory nie miały jakiegoś większego znaczenia. A tutaj? Ło panie... Wszystkie, nawet najdrobniejsze decyzje wpływają na dalszy przebieg gry oraz jej zakończenie. Tym razem jest ich cztery, a wliczając pewne warianty - aż siedem. Na szczęście każde z nich jest sensowne i wynika z konkretnych decyzji. Największe wrażenie zrobił na mnie jednak fakt, że nie tylko my o nim decydujemy. Ostatnie słowo należy tak naprawdę do Daniela, który może się nam sprzeciwić. Jak to działa? (SPOILERY! Zdradzam zakończenie)

Odkryj ukrytą treść

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to do momentami słabej gry aktorskiej głównych bohaterów. Czasami ton ich głosu jest dość sztuczny. No, ale to drobnostka. Dla mnie LiS 2, to 10/10 - jedna z najlepszych gier, w jakie kiedykolwiek grałem.

Trochę screenów. 

Jedna z pierwszych decyzji: nastraszysz brata i zapewnisz mu koszmary, a może oszukasz żeby spał spokojnie?

Odkryj ukrytą treść

Przygotowania do pierwszej nocy spędzonej w lesie i pierwsza poważna rozmowa. Najwyższa pora odbudować nienajlepsze relacje... 

Odkryj ukrytą treść

To jeden z najbardziej wzruszających momentów :rainbowcry: (spoiler!)

Odkryj ukrytą treść

Przy tej scenie łezka mi się w oku zakręciła... Nie przesadzam :sab: (spoiler!)

Odkryj ukrytą treść

Typowi Amerykanie - celują z broni do dziecka :grumpyscoot:

Odkryj ukrytą treść

Pewnego dnia Daniel zachorował... Trzeba wrócić do cywilizacji i szukać pomocy. 

Odkryj ukrytą treść

Ostatni dzień przed "Rajdem na Granicę"

Odkryj ukrytą treść

To ja dziękuję!!!

Odkryj ukrytą treść

Edytowano przez Triste Cordis

• 2 years later...
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...