Skocz do zawartości

Król Lew

BiP

Recommended Posts

Witam w temacie poświęconym jednej z największych klasyk Disney'a.

"Król Lew"

Temat powstał głównie dla fanów tej bajki, jak i pozostałych części i seriali z tego uniwersum.

W tym temacie pojawiać się będą ciekawostki, usunięte sceny, galeria, dyskusja o filmach, jak i błędy w animacji i fabule.

Wszystko to w tym jednym temacie...

Zapraszam.

da9Mbkz.gif

Na początek małe streszczenie.

Odkryj ukrytą treść

Ciekawostki i błędy.

Odkryj ukrytą treść

Usunięte sceny.

Odkryj ukrytą treść

Dyskusja na temat nieścisłości w fabule.

Odkryj ukrytą treść

Pojawiły się też seriale w uniwersum ''Króla Lwa", jednym z nich jest "Timon i Pumba".

Odkryj ukrytą treść

A także "Lwia Straż".

Którego akcja toczy się... No właśnie, nie do końca wiadomo, bo można by sądzić, że między 1 i 2 częścią, bo Kiara jest tu jeszcze mała, ale w 2 części Simba miał tylko córkę, która w połowie filmu dorasta, więc i po 2 części ten serial nie będzie pasował... Raczej bym powiedział, że jest to odrębna linia fabularna z pominięciem 2 części filmu...

Odkryj ukrytą treść

I kilka piosenek.

Odkryj ukrytą treść

X0MEsz9.gif

A co wy myślicie o tych filmach i ciekawostkach?

Zapraszam do dzielenia się nimi w tym temacie.

Edytowano przez BiP

Dnia 7.06.2017 o 16:42, BiP napisał:

16 Po pokazach "Króla Lwa" w Japonii wybuchło wielkie poruszenie, ponieważ Japończycy uznali go za kopię znanego serialu anime "Kimba - Biały Lew". Do sprawy sądowej jednak nie doszło, ponieważ studio Tezuka Productions nie wierzyło w powodzenie w konfrontacji z wpływowymi prawnikami Disneya. Ponadto wdowa po producencie serialu Osamu Tezuce uznała, że jej mąż byłby zachwycony tym, że wytwórnia Disneya inspiruje się jego dziełem.

(Też pamiętam tę bajkę, była niezła nawet)

Expand  

Bo to jest ewidentna kopia, ale Disney w sumie często podkrada pomysły od innych, biorąc scenariusze, a potem jakoś czyści swoje konto by nie było o tym zbyt głośno :v

Ale żeby nie było że nakręcam się przeciw Królowi Lwie, po prostu nie miałam czasu się więcej wypowiedzieć. Ale powiem teraz, że może ta bajka nie jest najlepszą, jaką Disney wyprodukował, ale jest jedną z tych, którą w dzieciństwie puszczałam sobie non-stop na kasecie ^^ Swoją drogą dalej mam kasety z paru bajek... 

Ale chyba najbardziej co uwielbiam to piosenki z tych filmów animowanych <3 Uwielbiam sobie czasami spędzić wieczór wśród akompaniamentu tych utworów :3 

Dnia 8.06.2017 o 06:16, Polineks napisał:

Uwielbiam tą animację. Piękna historia i świetne piosenki. Z chęcią do niej wracam.

O tym że to kopia to też słyszałem, ale powiedzmy sobie, że ciężko wpaść na coś odkrywczego.

Expand  

Tutaj nie chodzi i podobne motywy, tylko 1:1 odgapenie wielu rzeczy :v

Kolejna wpadka z filmu.

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

A dzięki temu filmikowi, nareszcie zrozumiałem dlaczego, Nala zakradała się do stada lwów, gdy wracała do niego razem z Simbą... Otóż, zawsze mnie intrygowało, dlaczego, była zmuszona do podkradania się, skoro przecież hieny ją znały, bo dorastała pod panowaniem Scazy, więc nie powinni w niej widzieć intruza. A sama przecież przyznała, że odeszła... Natomiast jeśli przyjąć, że została wygnana, przez Scazę, za odrzucenie jego zalotów, wszystko stanie się jasne. Widać, ta jedna z ostatnich scen, była pozostałością, po pierwotnej wersji filmu...

No raczej. W końcu wszyscy funkcjonują

według ustalonego porządku, łańcuch pokarmowy etc.

Mnie bardziej zastanawia skąd się biorą młode lwy i kto jest ich ojcem. Król? Trochę nie bardzo skoro mają tam nawet małżeństwo, ale z drugiej strony... on jest jednym facetem w stadzie. :huh: 

Dnia 10.06.2017 o 08:38, Dairinn napisał:

Mnie bardziej zastanawia skąd się biorą młode lwy i kto jest ich ojcem. Król? Trochę nie bardzo skoro mają tam nawet małżeństwo, ale z drugiej strony... on jest jednym facetem w stadzie. :huh: 

Expand  

Wzorowali się na Smerfach. Tyle że u nich działa w drugą stronę. :drurrp:

Dnia 10.06.2017 o 05:40, BiP napisał:

Mnie ciekawi to, że lwy to mięsorzecy, a zatem polują na swoich poddanych w owych filmach i mimo to zwierzęta są im wierne...? 

Expand  

To samo można powiedzieć o Zootopii. Co jedzą drapieżniki? Zamienniki mięsa? Są wegetarianami?

Dnia 10.06.2017 o 08:38, Dairinn napisał:

Expand  

Pewności nie mam, ale chyba w jakimś dokumencie o lwach mówili, że w stadzie lwów jest tylko samiec alfa, który to zapładnia lwice, więc autorzy może się tym inspirowali?

Dnia 10.06.2017 o 08:50, BiP napisał:

Pewności nie mam, ale chyba w jakimś dokumencie o lwach mówili, że w stadzie lwów jest tylko samiec alfa, który to zapładnia lwice, więc autorzy może się tym inspirowali?

Expand  

Jeśli wzorowali się na prawdziwych lwach to znaczy że Simba i Nala są rodziną. Nie rozumiem, więc dlaczego twórcy mieli takie uprzedzenia do zrobienia Skazy ojcem Kovu...

Pewnie na początku planowano tak zrobić, ale kapnęli się że wtedy nie mogliby shipować Kovu z Kiarą, bo byłby związek kazirodczy. I to taki konkretny. O ile w przypadku Simby i Nali nic nie wiadomo, możemy jedynie spekulować (ja obstawiam że jednak są rodzeństwem przyrodnim). Tu sytuacja jest dosyć...oczywista. Może bali się wybuchu afery że promują w bajkach dla dzieci jakieś patologie seksualne? Nie dziwię się że zrezygnowali z pomysłu w końcu niektóre ich kreskówki zawierały różne przekazy podprogowe.

Swoją drogą w Królu Lwie też zauważyłam kilka pewnych nawiązań. :rainderp:

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...