Sapphire Scroll Posted April 2, 2021 Share Posted April 2, 2021 No cóż, okazuje się, że lubię też czasem przetłumaczyć coś spoza uniwersum RF/PD, nawet jeśli nie jest to coś wybitnego. Dziś przedstawiam Wam polskie tłumaczenie króciutkiego, choć wciąż dobrze napisanego Sweet Apple Secrets AuroryDawn: https://docs.google.com/document/d/1nYKopZDSl5PDfkwxftm-mDrZYz8T6SUOZKtpWBYlyBQ/edit?usp=sharing Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cahan Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Przybyłam tu, ponieważ dostrzegłam tag [gore] w dziale ogólnym, a dla takich opowiadań nie ma tu miejsca - powinny trafić do My Little Necronomicon. Ale mam w zwyczaju sprawdzać o co chodzi, zanim przystąpię do szpadlowania. I powiem tak - gore to to nie jest. Horror też nie za bardzo. Zmień tagi na [dark] i [violence]. Sam fanfik jest raczej słaby, ale nie aż tak jak się spodziewałam po czymś z takimi tagami i tytułem. Nie jest zły-zły, tylko czegoś mu brakuje. Może to przez tłumaczenie, które jest często niezgrabne, zabrakło mu korekty i prereadingu, może przez to jak został napisany oryginał, ale po prostu brakuje tu klimatu, emocji, a bohaterki wydają się dość płaskie. Nie czuć wcale, że to siostry Apple. Ale pomysł wydaje się spoko, klimat miejscami nawet przebija, szczególnie w ostatnim akapicie, który mi się spodobał, po prostu... Cały początek, próba stworzenia horrorowej atmosfery, wywołania niepokoju, etc., co najwyżej zalatuje wstępem do kiepskiego opowiadania typu gore, a nie czegoś przerażającego. I jak dla mnie głównie to psuje całość. Za szybko, za krótko, bez dobrej podbudowy. Ale dałabym temu i tak takie solidne 5/10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sapphire Scroll Posted April 3, 2021 Author Share Posted April 3, 2021 W imieniu autora dziękuję za opinię, przekażę. W sumie powinienem był napisać, że fanfik został napisany na konkursie speedwritingowym, więc też go z góry oceniłem inaczej. Myślę, że biorąc to pod uwagę, 5/10 jest przyzwoitym wynikiem. Jeszcze co do tagów – po prostu je przekopiowałem z Fimfiction, zapominając, że tak są inne zasady ich nadawania. Już będę na to zwracał uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cahan Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 28 minut temu, Sapphire Scroll napisał: W sumie powinienem był napisać, że fanfik został napisany na konkursie speedwritingowym, więc też go z góry oceniłem inaczej. Myślę, że biorąc to pod uwagę, 5/10 jest przyzwoitym wynikiem. Szczerze mówiąc, to wygląda na coś pisanego na szybko, co ma jakiś przyzwoity szkielet, ale nie zostało dopieszczone. Także to by wiele wyjaśniało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FlammerFime Posted April 9, 2021 Share Posted April 9, 2021 Interesujący fic z ciekawym konceptem, ogólnie nieźle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts