Gubryś Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Witam. Ostatnio jak tak myślę to nasuwa mi sie pytanie. Kogo można uznać za najbardziej angażującą się w fandom, wpływową i znaną osobą w fandomie? Temat nazwałem tak, ponieważ Bóg Jako istota w różnych mitologiach najczęściej stworzyła wszechświat. Zaś Bóg Fandomu tworzy fandom podążając samym określeniem. Ale w Fandomie nie musi być tylko jeden bóg fandomu? główne pytanie brzmi. Jakie dokładnie osoby nazwałybyście bogami Fandomu? Czyli musi być znany, Wpływowy i robiący coś dla fandomu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turoń Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Określenie "Boga" to może lekka przesada, ale ok jest wyjaśnienie, niech będzie. hm.. może... Lauren Faust? xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 (edytowany) angarzująca Imperatorem fandomu jest Tarreth. Krulem jest Siper. Edytowano Luty 23, 2014 przez Kruczek Van Dort 6 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artem Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 (edytowany) Otóż, stwórcą, czyli "Bogiem" fandomu jest: A tak na serio to nie ma "Boga" fandomu, wszyscy razem tworzą i "rządzą" tą piękną społecznością. Edytowano Luty 23, 2014 przez Dashek 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilczeK Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 ''Bogiem'' samego forum jest osoba wspomniana przez Kruczka. A jeżeli chodzi o ''Boga'' fandomu, niema nikogo takiego. Pamiętajcie że na forum niema wszystkich Bronies, a nawet myślę że to tylko niewielka cześć. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz391 Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Pamiętajcie że na forum niema wszystkich Bronies, a nawet myślę że to tylko niewielka cześć. Nawet myślę że bardzo niewielka na tle ilości polskich bronies. A co do ,,Boga'' to też mi się wydaje że nie ma nikogo takiego. Dla mnie Bogiem jest każda osoba która coś robi dla fandomu. Rysuje, montuje, pisze, po prostu ,,działa''. I tego się będę trzymać 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Sorry, ale to źle postawiona kwestia. Fandom ma sens tylko w egalitarnej formie, a wtedy wszelkie "elyty" są wykluczone. Można doceniać osoby zaangażowane, ale nic ponadto. Sądzę, że każda lokalna społeczność broniaczy ma swoich własnych przedstawicieli, którzy ją budują w sposób aktywny, w odróżnieniu od biernego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 (edytowany) Jeśli już miałabym wybierać, to Lauren Faust. Edytowano Luty 23, 2014 przez Burning Question Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slashwing Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 A Lauren Faust nie odeszła po 2 sezonie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Tak, ale można powiedzieć, ze ona go zaczęła. ;D Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imeshovy Napisano Luty 23, 2014 Share Napisano Luty 23, 2014 Jak wstępnie zostało napisane - Bogiem można nazwać pewnego rodzaju "stworzyciela" , czyli kogoś, dzięki komu fandom powstał. Nasuwa mi się tutaj tylko jedna myśl. Lauren Faust jest Bogiem fandomu, i jeśli miałaby to być religia, byłaby ona monoteistyczna. Dlaczego? Zaraz o tym napiszę. Lauren jest twórcą serialu, czyli też tak jakby fandomu. Zresztą myślę, że nie bez powodu na jej cześć stworzono "Fausticorna", a alicorny są pewnego rodzaju "bóstwami" w MLP. Słusznie powiedziano również o 4chanie. Tam były początki fandomu, dlategóż można tę stronę nazwać "świątynią fandomu" Czy można wskazać najbardziej wpływową osobę w fandomie? Nie. Twórczość fandomu jest tak gigantyczna, że niemożliwym byłoby wskazanie tych kilku najbardziej wpływowych ludzi, których możnaby było nazwać "Bogami". Dlatego zgodzę się z kwestią Spidiego. "Pomniejsze bóstwa" będą obecne w mniejszych, lokalnych fandomach. Będą to artyści, muzycy, pisarze, pierwsi broniacze, czy też osoby które czymś się wsławiły (np. wystąpiły w telewizji ^^ ). Dla każdej osoby miejscowa osoba w miarę znana w fandomie będzie "Bogiem" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Luty 24, 2014 Share Napisano Luty 24, 2014 Lauren jest twórcą serialu, Należy jednak wciąż pamiętać, że serial bazuje na pomyśle z lat 80 (który Panzerfaust oglądał jako źrebak), a G4 tworzył cały wielki sztab ludzi. Lauren nie pisała scenariuszy, nie komponowała muzyki, nie rysowała i nie animowała tego. Ona jest twórczynią koncepcji, wielu bohaterów i ich szkiców, a także ogólnego ducha. Jednak nie robiła tego w pojedynkę Tutaj ojców sukcesu G4 jest cały oddział, którzy też zasługują na szacunek 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Luty 24, 2014 Share Napisano Luty 24, 2014 Też prawda. Próby wybrania Boga fandomu nie bardzo mają sens... Już prędzej można by wybierać najbardziej aktywnego i rozpoznawalnego fana ale w każdej konkretnej kategorii z osobna (fanarty, fiki, muza itp.) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts