Jump to content

Ulubieni aktorzy?

Kruczek
 Share

Recommended Posts

Doceniam pracę aktorów i niejednokrotnie podobało mi się jak ktoś odegrał swoją rolę, ale rzadko wnikam w to jak nazywał się aktor, a nawet jeśli to rzadko zapamiętam. Ale z takich kilku, których pamiętam i uwielbiam to: 

- Johhny Depp - Jack Sparrow, Kapelusznik, Will Caster, Barnabas, Sweeney Todd, Edward Nożycoręki,

- Cezary Pazura - rola z Killera, z Chłopaki nie płaczą, Adam Miauczyński, 

- Leonardo Di Caprio - Teddy Daniels, Cobb, Jack Dawson, Arthur Rimbaud, 

- Helena Bonham Carter - Belatrix Lestrange, Zelżbieta Krymska, Wróżka Chrzestna z Kopciuszka, Pani Lovett, 

- Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes. 

Edited by Uszatka
  • Upvote 1

• 6 months later...
  • 1 year later...

Są tacy których po prostu lubię, ich role, grę, bardzo dobre umiejętności aktorskie (lub ich brak w pewnym wypadku), ludzie których po prostu miło mi się ogląda, i niewiele więcej mogę tu powiedzieć. Najbardziej cenię ich udział w poszczególnych produkcjach czy niekiedy za działalność, ale w reszcie są równie przyjemni. Nie gadając więcej będzie tu niezła mieszanka, troszkę może długa, także uwaga, leci. Kolejność nie ma znaczenia:
- Mike Myers
- Rami Malek
- Jack Black

- Taron Egerton
- Daniel Craig
- Morgan Freeman
- Sean Astin
- Christopher Lee

- Leonardo DiCaprio

- Jean Reno
- Jason Statham

- Arnold Schwarzenegger

- Tommy Lee Jones

- Clint Eastwood

- Anthony Hopkins

- Alan Tudyk

- Nathan Fillion

- Leslie Nielsen

- Robert De Niro

- Hugh Jackman

- Robert Downey Jr.

- Sean Connery
- Harrison Ford

- Eddie Murphy

- Ryan Reynolds

- Samuel L. Jackson

- Jim Carrey

- Nikolas Cage

- Tommy Wiseau (xD)

Z polskich aktorów:

- Bogusław Linda

- Cezary Pazura

- Maciej Stuhr

I na koniec wisienka na torcie - Jackie Chan oczywiście, mój number uno :D

Pewnie jak zawsze kogoś udało mi się pominąć, w przyszłości zedytuję jak mi się przypomni. Jak ktoś się uprze to spróbowałbym wyskrobać konkretniejsze wyjaśnienie dlaczego właśnie ten aktor :P

Nie jestem szczególnie dobra w zapamiętywaniu czy też kojarzeniu aktorów, ale w sumie za dużo filmów nie oglądam. Nie oznacza to, że ich nie doceniam, bo oglądając film jakiś zwracam uwagę na grę aktorską, ale moja lista ulubionych aktorów jest krótka.

- Clint Eastwood :perv:

- Helena Bonham Carter

Nie oglądam za dużo filmów ale 

- Sir Patrick Stewart - Za rolę Kapitana Picarda

- Ian McDiarmid - Palpatine

- Joseph David Kucan - seria Command & Conquer

- Harrison Ford - Han Solo

- Russell Crowe - oczywiście gladiator

- Kurt Russell - Jonathan „Jack” O’Neill - Stargate 

- David Hewlett - Rodney McKay - Stargate Atlantis 

- Amanda Tapping - Samantha „Sam” Carter - Stargate 

- Christopher Judge - Teal'c - Stargate

- Mark Hamill - Luke Skywalker 

- Ewan McGregor i Alec Guinness - Obi wan Kenobi

- Leeanna Walsman - Zam Wesell

I pewnie by się jeszcze jacyś znaleźli...

Nie mam wielu ulubionych aktorów:

- Mark Hamill - za Luke'a z "The Last Jedi" oraz fantastyczny dubbing Jokera

- Robert De Niro - za... Oj, trochę tego jest (Gorączka, Ronin, Poznaj mojego tatę i inne)

- Leonardo DiCaprio - za Wilka z Wall Street, Incepcję, Złap mnie, jeśli potrafisz... 

- Natalie Portman (Natalka <3) - V for Vendetta, Leon Zawodowiec... A niech będą te Gwiezdne Wojny (chociaż Padme jako postać szału nie robi). 

- Ryan Reynolds - DEADPOOL!!! Ten koleś jest niesamowity i idealnie pasuje do roli "najemnika z nawijką". 

- Daisy Ridley :wub: - Gwiezdne Wojny (Rey jest urocza, zabawna i w ogóle...) 

- Harrison Ford - Gwiezdne Wojny, Indiana Jones, Blade Runner. Fantastyczne role. 

- Cezary Pazura - wiele ról (Killer, Nic Śmiesznego...)

Dobra, wystarczy... 

Wypiszę aktorów ktorych lubię najbardziej, plus dodam tytuly filmow w ktorych mieli moje ulubione role, oraz krótki komentarz:
- Jack Nicholson - "Lepiej być nie może", "Ludzie honoru" - ten pierwszy to świetny film, ten drugi to wspaniała rola Nicholsona. Poza tym tego typa to za samą mordę nie da się nie lubić.
- Gary Oldman - "Leon zawodowiec", "Piąty element" - dwóch charakterystycznych złodupców. Pamiętliwe role, najlepsze w swoich filmach.
- Leslie Nieslen - "Zakazana planeta", "Naga broń" (cała seria), "Ściągany" - z tym pierwszym filmem to żartowałem, ale kiedyś to napewno obejrzę. :) Co do pozostałych - klasa parodii filmów akcji sama w sobie, i jedyny, powtarzalny w każdej roli Nielsen. :D
- Louis de Funes - "Mania wielkości", "Przygody rabina Jakuba" - cieszę się że przynajmniej kilka osób wymieniło tego pana w swoich zestawieniach, bo według mnie jest to jeden z najlepszych aktorów komediowych wszechczasów. :)
- Bogusław Linda - "Psy", "Quo Vadis" - przy pierwszym tytule muszę pochwalić całą obsadę aktorską. W przypadku tego drugiego to wlasnie Linda ratowal film, wraz z kimś jeszcze, ale to dalej.

A teraz aktorzy których przynajmniej jedna rola zapadła mi w pamięci, przez co zyskali u mnie szacunek:

- Tom Hanks - "Forrest Gump"
- Joaquin Pheonix - "Gladiator", "Znaki"
- Johnny Depp - "Piraci z Karaibów", "Las Vegas Parano"
- Anthony Hopkins - "Milczenie owiec"
- Judie Foster - "Milczenie owiec"

- Peter Sellers - "Doktor Strangelove, lub jak przestałem się martwić i pokochałem bombę" (trzy role w jednym filmie)
- Roberto Benigni - "Życie jest piękne"
- Jerzy Trela - "Quo Vadis"
- Krzysztof Kiersznowski - "Kiler-ów 2-óch"
- Arkadiusz Jakubik - "Wesele" (wielu aktorów fantastycznie zagrało)
- Janusz Gajos - "Psy"

Niby można by wymienić więcej, ale wtedy zestawienie traci sens.

Edited by ByczekPazerny
coś sobie przypomnialem...

• 5 years later...