Ihnes Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 (edytowany) Cześć Zebry! Tym razem zapraszam Was do pogadanki na temat herbatek, kawusi i innych pijalnych rzeczy o podobnym pochodzeniu. Pomysł na temat podsunął Dayan - dzięki wielkie Zacznijmy od herbaty. Jak wszyscy wiemy, są różne jej rodzaje i odmiany. Istnieje ok. 1500 typów herbat. Zachęcam Was, do dyskusji i wymiany zdań. Sam jestem ciekaw, co o wiecie w tej dziedzinie. Może macie jakieś pytania? Jaką herbatę lubicie? Którą uważacie za najsmaczniejszą lub najzdrowszą? Może macie jakiś konkretny rodzaj warty polecenia? Wiadomo, że herbata dobrze wpływa na włosy, zęby i ogólnie urodę, więc... Zapraszam do dyskusji Edytowano Czerwiec 11, 2015 przez Ihnes Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ukeź Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Herbatka to bardzo fajna rzecz. Dobra herbatka tym bardziej. Chociaż ja to osobiście miewam napady potrzeby picia herbaty, po prostu by się odstresować, czy przy nauce, czy coś. Wtedy jest mi bez większej różnicy co piję -> jakaś słabsza herbatka smakowa bez problemu przejdzie, czy nawet zwykła mięta, albo pokrzywa, albo czarna, czy earl grey z tych tańszych. Mówię, jest to wtedy dla mnie swojego rodzaju "zapychacz". Ale jak mam ochotę siąść i napić się herbaty, by po prostu napić się herbaty, najprościej mówiąc, to wtedy jestem bardziej wybredny. Choć zawsze wybór numer jeden to earl grey. Po prostu najbardziej podchodzi mi smak, poza tym lubię czarną herbatę zdecydowanie najbardziej. Z tym, że właśnie earl grey ma ten najlepszy smak jeśli chodzi o czarne, jak dla mnie. ALE tu już nie starczy mi najtańszy możliwy wybór. Na dobrą sprawę lubię kupować różne możliwe dostępne i po prostu "testuję", który smak jest najlepszy i póki nie znajdę lepszego, to kupuję do "obrzędu picia herbaty" właśnie ten. Ewentualne "niewypały" w tej kwestii idą do herbatek "zapychaczy", więc nic się nie zmarnuje, o. Za to choćby nie wiem jak ubarwiona w smaku (np. przez dodatek owoców), to nigdy nie podejdzie mi herbata czerwona. Po prostu, picie jej było dla mnie katorgą i przymusem (bo wiecie, metabolizm i te sprawy). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt of Poland Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Na początku, czułem się wyczerpany, bolała mnie głowa, chciało mi się spać, źle się czułem. Potem po wypiciu melisy małymi łykami, po jakimś czasie poczułem się odświeżony, jak nowo narodzony. Poprawił mi się nastrój, ale prawdziwe efekty melisy pojawiły się po kilku dniach w trakcie jej regularnego spożywania.Będę musiał spróbować tej melisy, może pomoże na moje ostatnie problemy z nastrojem i samopoczuciem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 O tak, melisa i dziurawiec to są naprawdę świetnie działające herbaty, które na ogół bardzo skutecznie, jak nie skuteczniej od chemicznych leków działają na różne symptomy, tak jak napisał Dayan~ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ihnes Napisano Czerwiec 12, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 12, 2015 Sam też chcę spróbować Skoro takie są efekty, to chyba warto. Spróbuję pić przez kilka dni regularnie. W sumie, to fajnie by było jakby taka herbatka zastąpiła mi kawę. Bądź co bądź, to zbyt zdrowa ona nie jest, a piję ją tylko dla smaku. Herbatę to ja w sumie rzadko piję. Kiedyś pijałem częściej, ale tak dla zasady. Nie po to, żeby jakoś wpływała na zdrowie czy samopoczucie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Czerwiec 12, 2015 Share Napisano Czerwiec 12, 2015 W smaku melisa czy dziurawiec są dobre, przynajmniej mi bardzo smakują. Możesz zawsze je zmieszać z miętą, pyszne~ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ihnes Napisano Czerwiec 16, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 16, 2015 Okazuje się, że mam melisę na swoim podwórku. Czemu dowiedziałem się dopiero kilka dni temu? Nie wiem XD Ale będę miał okazję bardziej utożsamić się z postacią Zecory i pobawię się w szykowanie całkiem samemu herbatki W sumie, to mam też książkę o robieniu różnego rodzaju naparów itp. więc może serio się w to jeszcze zagłębię Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Efei Napisano Sierpień 8, 2015 Share Napisano Sierpień 8, 2015 (edytowany) Hm... Ja tam z rozkoszą piję miętę z cytryną i cukrem. Ale tylko przyrządzoną w taki sposób, bez dodatków jest dla mnie nie do wypicia. Godne polecenia (co właśnie robię ) Efei Edytowano Listopad 13, 2015 przez Efei Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Sierpień 18, 2015 Share Napisano Sierpień 18, 2015 Osobiście uważam, że herbatą można nazywać tylko rośliny z grupy Camellia sinensis czy jak to się zwie (botanikiem nie jestem) Natomiast to co pojemy nie jest herbatą, a jej naparem. Przestrzegam w jednym. Nigdy nie mieszajcie herbaty i soku z cytryny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paplok Napisano Sierpień 18, 2015 Share Napisano Sierpień 18, 2015 Nigdy nie mieszajcie herbaty i soku z cytryny. Dlaczego? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Sierpień 18, 2015 Share Napisano Sierpień 18, 2015 Dlaczego? Już objaśniam. Herbata rośnie w miejscach o gdzie gleba ma dużą zawartość glinu, nie dziwne więc, że ten sam występuje w samej roślinie. Połączenie glinu z kwasem cytrynowym (wiąże on aluminium czyli wyciąga z liści) tworzy niebezpieczny dla zdrowia cytrynian glinu. Odkłada się on w mózgu i na starość po prostu łatwiej o Niemca co za tobą łazi i wszystko ci chowa (Alzheimer) Ale, aluminium znajdujące się w liściach nie jest rozpuszczalne w wodzie. Dlatego jeśli chcesz napić się herbatki z cytryną usuń wpierw liście z napary czy też pył (torebka) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Sierpień 18, 2015 Share Napisano Sierpień 18, 2015 To co piszesz, to częściowo prawda, ale TYLKO gdy w chwili gdy nadal parzymy herbatę. Po wyjęciu torebki, można śmiało dodawać cytrynę i sok z cytryny, bo jest to już bezpieczne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 (edytowany) To co piszesz, to częściowo prawda, ale TYLKO gdy w chwili gdy nadal parzymy herbatę. Po wyjęciu torebki, można śmiało dodawać cytrynę i sok z cytryny, bo jest to już bezpieczne. Przeczytaj ostatnią linijkę mojego poprzedniego posta. Edytowano Sierpień 19, 2015 przez White Hood Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simplistic Napisano Wrzesień 7, 2015 Share Napisano Wrzesień 7, 2015 Witam, i zapytam: jak parzycie herbatę? Pomijam milczeniem że nie wiedziałem że melisę trza parzyć a nie tylko zalać i pić (o dziwo wyszła ale ostatnio wychodzi jakaś ,,słaba" sprawdziłem i ,,jak wszystkie zioła melisę należy parzyć 10-15 min pod przykryciem" I jeszcze jedno: czy jak piję melisę z miodem to nie ma tam żadnego miodczanu melisy czy melisanu miodu, czy co tam jeszcze wymyślę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 11, 2015 Share Napisano Wrzesień 11, 2015 (edytowany) Tylko po co ty gorącą herbatę słodzisz miodem. Miodu można używać w napojach do 45C, istnieje jakaś tam teoria, że miód wytrzymuje 15min w 75C, ale nie wiem. W takiej temperaturze miód zostaje tylko cukrem. Może nie tyle co samym cukrem, tylko znacznie zmniejsza jego właściwości biologiczne i ich aktywność Temp i czas rozkładu. Naprawdę co do miodu to ciężko jest powiedzieć, bo się tym nie zajmuje. Temp. °C diastaza inwertaza 1035 lat26 lat204 lata2 lata30200 dni83 dni4031 dni9,6 dnia505,4 dnia1,3 dnia601 dzień4,7 godziny705,3 godziny47 minut Edytowano Wrzesień 11, 2015 przez White Hood Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts