marvelus113 Napisano Październik 24, 2012 Share Napisano Październik 24, 2012 Śmierć jest the best. Bardzo fajny jest z nim wątek w Morcie, ale w Czarodzicielstwie też jest genialne. "Ten koń przewoził już ludzi, setki, tysiące, całe armie i grody, ale was przewozić nie będzie. Ale dlaczego? Bo tak powiedziałem. Świetnie, jak to będzie wyglądać, 1 jeździec i 3 pieszych apokalipsy". Cytuje to z pamięci, więc nie jestem pewien czy dobrze napisałem. A co do nieścisłości z książkami- książki gdzie występuje Ricewind należy czytać w kolejności ukazywania się, tak samo o Śmierci i Moistie. Link do komentarza
Paladyn Zanderson Napisano Październik 24, 2012 Share Napisano Październik 24, 2012 czyli będę musiał sobie dokupić "Mort" bo inaczej nie połapie o co chodzi w Kosiarzu (i tak mam zamiar kupić cały cykl o śmierci i Ricenwindzie)) Potem się zobaczy bo niektórzy użytkownicy polecają mi Cykl o Straży Link do komentarza
bobule Napisano Październik 26, 2012 Share Napisano Październik 26, 2012 ze Smiercią poszedłbyś na piwo, ale obawiam się, że on by kompletnie nie rozumiał czemu ludzie przesiadują w ciemnym szynku, skoro mogliby siedzieć gdzieś, gdzie ładnie słonko świeci. ale chyba w jednej książce Smierć, był pod wpływem, dobrze pamiętam ? Link do komentarza
KochamChemie Napisano Październik 26, 2012 Share Napisano Październik 26, 2012 Proponuję książkę Terrego Pratcheta "Humor i mądrość Świata Dysku" może służyć jako "katalog" dla tych co próbują zacząć przygodę z jego książkami oraz spis treści dla tych co już czytali te książki...... Link do komentarza
Ever3Tree Napisano Październik 26, 2012 Share Napisano Październik 26, 2012 ze Smiercią poszedłbyś na piwo (...) chyba w jednej książce Smierć, był pod wpływem, dobrze pamiętam ? Zgadza się, ale wystarczyło, by pstryknął palcami, by zaraz wytrzeźwieć... Wydaje mi się, że było to w "Morcie". Scena z pijanym, przeciągającym sylaby Śmiercią mnie rozłożyła na łopatki, ale chwilę potem nastąpiło trzaśnięcie drzwiami i zrobiło mi się nagle smutno ;_; I naprawdę, jeśli czytać cykl o śmierci, to od początku, od Morta. Bo Kosiarz jest co prawda odrobinę lepszy (Nadrektor i Kwestor wraz z całym gronem pedagogicznym NU) ale "Mort" świetnie wprowadza postać samego Śmierci i jego hm, podejście do życia?? W "Kosiarzu" jest ten wizerunek już tylko uzupełniany. Link do komentarza
SonicPegasus Napisano Październik 28, 2012 Share Napisano Październik 28, 2012 Terry Pratchett to geniusz Jest przykładem na to, że to wariaci są na tym świecie najwięcej warci. Link do komentarza
Paladyn Zanderson Napisano Listopad 9, 2012 Share Napisano Listopad 9, 2012 Jedn z moich ulubionych cytatów z Kosiarza TERAZ JUŻ PRAWIE ROZUMIEM, DLACZEGO NIEKTÓRZY LUDZIE CHCĄ UMRZEĆ, powiedział. SŁYSZAŁEM O BÓLU I CIERPIENIU, ALE DO TEJ CHWILI NIE BYŁEM ŚWIADOMY, CO OZNACZAJĄ. naprawdę polubiłem Śmierć, ale jeszcze bardziej polubiłem szanowne "Grono pedagogiczne" NU ci goście są tak irracjonalni w swoich działaniach, że aż śmieszni zwłaszcza Mustrum i jego "genialne" dysputy z Dziekanem i Kwestorem. Stwierdzam też że Ricenwind jest chyba najbardziej normalnym Magiem w całym Discworldzie, bo reszta to kompletni wariaci {no może oprócz Windle Poonsa ale on jest "technicznie" martwy więc został uleczony } Link do komentarza
Arcybiskup z Canterbury Napisano Styczeń 18, 2013 Share Napisano Styczeń 18, 2013 Śmierć jest moją ulubioną postacią. Najbardziej podoba mi się ten cytat: "Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE." Link do komentarza
Jake Napisano Luty 20, 2013 Share Napisano Luty 20, 2013 Moją ulubioną postacią jak przedmówcy jest Śmierć. Najlepsze moim zdaniem książki z nim to są "Kolor Magii", "Błysk Fantastyczny" i oczywiście "Wiedźmikołaj". Link do komentarza
Astrozoolog Napisano Marzec 1, 2013 Share Napisano Marzec 1, 2013 Ulubione cykle: o Śmierci oraz o Straży Miejskiej Ulubione książki: Kosiarz, Straż nocna Ulubieni bohaterowie: Śmierć, Samuelem Vimesem, Bibliotekarz oraz lord Vetinari Książki Pratchetta bardzo dobrze się czyta - są pełne inteligentnego humoru oraz ironii. Jedyną wadą jest pewien schematyzm w konstruowaniu przygód określonych grup bohaterów w kolejnych powieściach. Za przykład podam przygody Śmierci - od "Morta" powtarzał się często schemat z jego rezygnacją (dobrowolną lub przymusową) z posady połączoną jednocześnie z poznawaniem przez niego ludzi oraz wypełnieniem wakatu (po nim) przez kogoś innego. Plusem jest fakt, że pomimo pewnej sztywności ram zachowań postaci, bohaterowie w kolejnych powieściach z cyklu "Świat Dysku" zmieniają się, ewoluują pod wpływem okoliczności. Link do komentarza
Bezik Napisano Marzec 2, 2013 Share Napisano Marzec 2, 2013 Właśnie skończyłem czytać Kolor Magii, fajne to jest. Jeszcze dzisiaj planuję zobaczyć film, choć już na pierwszy rzut oka aktor Rincewinda nie bardzo mi pasuje - za stary. Link do komentarza
Lordek Napisano Marzec 2, 2013 Share Napisano Marzec 2, 2013 No, zabieram się za ,,Świat Dysku''. Kolega polecił mi ,,Wiedźmikołaja'', więc od niego rozpoczynam. Napiszę takie małe ,,sprawozdanie'' jak skończę. Link do komentarza
Jake Napisano Marzec 2, 2013 Share Napisano Marzec 2, 2013 Lordek zacznij od początku, bo książki są ułożone w miarę chronologicznie więc zacznij od Koloru Magii. Wiedźmikołaj jest 20 częścią. Link do komentarza
Lordek Napisano Marzec 2, 2013 Share Napisano Marzec 2, 2013 Ten sam kolega, po pytaniu o chronologię, stwierdził, że w tej serii nie zepsuję sobie zabawy czytając nie po kolei. Zobaczę jak wyjdzie. Link do komentarza
Linds Napisano Kwiecień 22, 2013 Share Napisano Kwiecień 22, 2013 Przymierzam się do przeczytania "Świata Dysku", albowiem spodobała mi się bardzo planszówka Ankh-Morphork. Pytanie - możecie polecić jakieś konkretne części? Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Kwiecień 23, 2013 Share Napisano Kwiecień 23, 2013 Najlepiej czytać po kolei, gdyż wtedy nie umkną ci niuanse. Subiektywnie postawiłbym najwyżej "Zbrojnych", "Kolor Magii" czy "Wyprawę Czarownic" Najlepszą oprawę graficzną na wersja de luxe "Ostatniego Bohatera", choć sama historia... no jest dobra, ale nie genialna, jeśli rozumiecie o co chodzi Z kolei mniej spodobały mi się "Maskarada", "Ostatni Kontynent", "Równoumagicznienie", wątki z wampirami w "Piątym Elefancie".. Link do komentarza
Linds Napisano Kwiecień 23, 2013 Share Napisano Kwiecień 23, 2013 A jak w ogóle prezentuje się kolejność tych tomów? Okładki książek niestety tutaj nie pomagają Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Kwiecień 23, 2013 Share Napisano Kwiecień 23, 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku proszę. Kolejność wg tematów i kolejność (niżej) wg napisania i wydania. Link do komentarza
Linds Napisano Lipiec 12, 2013 Share Napisano Lipiec 12, 2013 Nieco przeczytałem: - Morta - Łups I nieco obejrzałem: - Kolor Magii - Piekło Pocztowe Powiem krótko - "Świat Dysku" jest ZAJEB*STY. 1 Link do komentarza
bobule Napisano Lipiec 16, 2013 Share Napisano Lipiec 16, 2013 planszówka Ankh-Morphork grałbym Nieco przeczytałem: - Morta - Łups wracaj do książek Linds! Link do komentarza
FlutterFan Napisano Sierpień 18, 2013 Share Napisano Sierpień 18, 2013 Najzabawniejszy zbiór. Świat Dysku jest wspaniały, zabawny i na czasie. Każda książka coś parodiuje. Mistrzostwo Terr'ego Prattchet'a nie zna granic. Książka nie dość że jest zabawna to miejscami zmusza do refleksji i daję do zastanowienia. Autor delikatnie nam coś przekazuje. Każda księga czegoś uczy... Link do komentarza
Zegarmistrz Napisano Wrzesień 30, 2013 Share Napisano Wrzesień 30, 2013 Temat został zamknięty oraz przeniesiony do archiwum. Link do komentarza
Recommended Posts