Skocz do zawartości

Kołysanki

Sowenia

Recommended Posts

RII8eN2.png?1

Być może niektórzy z was lubią posłuchać przed snem kołysanek. To spokojne i piękne piosenki, kołyszące do snu, uspokajające skołatane nerwy. Znacie jakieś ładne utwory? Podzielcie się nimi~ 

Są jednak dwie zasady: 

- Kołysanka to spokojny utwór, którego tekst dotyczy spania, nocy, sennych marzeń, dobranocnych bajek i tym podobnych. 

- Linki proszę zamieszczać w spoiler. 

Odkryj ukrytą treść

Edytowano przez Uszatka
  • +1 1

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Ogólnie jednak wolę zasnąć przy dobrym metalu, albo odpalając sobie >>w tle<< stream z czegokolwiek, osoby, której głos mi się podoba.

• +1 1

• 2 weeks later...
  Odkryj ukrytą treść
  Odkryj ukrytą treść

nie wiem czy to uznać stricte za kołysanki ale napewno można przy tym usunąć

Odkryj ukrytą treść

Piękna kołysanka rosyjska jak ją słyszę wyobrażam sobie szeroki step nocą w pełni księżyca

• +1 3

Dnia 22.12.2016 o 14:38, Uszatka napisał:

Znalazłam wczoraj. Trochę takie...niepokojące, ale piękne

Expand  

Mama mi to śpiewała na dobranoc, jak byłem dzieckiem, a potem mojej siostrze młodszej także. Tej kołysanki nigdy nie zapomnę i chyba już wiem, skąd u mnie ten gust na wszystko co mroczne, ponure, o smutnym zakończeniu, by nie powiedzieć tragicznym :lunathink:

Przy okazji, zawsze kojarzyła mi się ta kołysanka z legendą o królu Popielu.

Ale to nie jest cała piosenka, zwykle pierwszą zwrotkę pomijają; nie wiem czemu, ale mniejsza o to. W podanej przez Ciebie, Uszatko, wersji, brakuje początku animacji, bez którego nie wiadomo o co chodzi w zakończeniu:

Odkryj ukrytą treść

A żeby nie było, że tylko poprawiam, itp., wrzucam inną kołysankę, która mi się spodobała i stała się motywem muzycznym dla mojej postaci, którą stworzyłem na potrzeby pewnej sesji RPG (samozwańczy sędzia o wypaczonym, skrajnie bezlitosnym poczuciu sprawiedliwości).

Odkryj ukrytą treść
Edytowano przez Arkane Whisper
  • +1 2

• 2 weeks later...

Nie spodziewałem się takiego utworu :rainderp: Nawet mi się spodobał. Ale skoro granice tematu poszły sobie gdzieś dalej, to i ja wrzucę coś, przy czym kiedyś spałem.

Odkryj ukrytą treść

Właśnie, lubicie sobie słuchać binauralnych nagrań? Mi się szczególnie spodobały nagrania burzy. Cholernie to lubię.

Edytowano przez GoForMagnez
  • +1 2

To ja wrzucę to:

Odkryj ukrytą treść

Na co trafiłem dzisiaj, i można spokojnie podciągnąć to pod kołysankę. Jakoś wątpię bym zasnął przy tych, co podaliście wyżej :)

Przy okazji, jeśli ktoś nie miał okazji przeczytać serii "Ziemiomorze", to polecam :giggle:

Edytowano przez Arkane Whisper
  • +1 2

• 1 month later...

Może z deka odkop, ale nie mogłam się pogodzić z brakiem jednego z klasyków. Babcia śpiewała mi to, kiedy byłam mała; a ja z kolei podobno śpiewałam to młodszemu bratu. Podobno, bo oboje byliśmy wtedy mali i po prostu tego nie pamiętam. :flutterblush:

W spoilerze wykonanie oryginalne (nieźle się zdziwiłam, jak odszukałam to kiedyś na YT i zobaczyłam, że to z dość starego filmu).

Odkryj ukrytą treść

Edytowano przez Midday Shine

• 5 months later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...

Gdy byłam małym dzieckiem jak każda dziewczynka oglądałam przygody Barbie :D

Jedna piosenka z filmu : "Barbie jako księżniczka wyspy" utknęła szczególnie w mojej pamięci. Czasami puszczam sobie ją przed snem - przepiękna kołysanka :D

https://youtu.be/68bXVuWnJz4

Przepraszam, że nie w ukrytej zawartości ale siedzę akurat na telefonie i tutaj nie ma takiej opcji 

:(  :(

• Lubię to! 1

• Utwórz nowe...