Cahan Napisano Czerwiec 14, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 14, 2017 Macie czas do niedzieli. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falconek Napisano Czerwiec 18, 2017 Share Napisano Czerwiec 18, 2017 No dobra, brak umiejętności nie pozwolił mi oddać w pełni tego co chciałem, ale to jest kosmiczna kapusta. Na pewnej planecie pewna roślina rozrosła się tak mocno, że objęła całą planetę, i stała się jedynym żywym organizmem na tej planecie. W końcu jej system korzeniowy rozsadził planetę, ale to nie był koniec. Roślina rozrastała się dalej, aż w końcu objęła słońce, niczym sfera Dysona. Jej korzenie i ogonki liści przystosowały się do pobierania substancji mineralnych z pyłu kosmicznego a masa rośliny sprawia, że ma ona swoją własną grawitację, która utrzymuje wokół niej minimalną atmosferę. Za to promieniowania słonecznego jej nie brakuje. Spoiler 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurix525 Napisano Czerwiec 18, 2017 Share Napisano Czerwiec 18, 2017 (edytowany) Ta roślina zwie się "Zanetis herba". Uczeni nazywają ją pieszczotliwie "Żanetą". Jej główny pień może osiągnąć wzrost równy czterokrotności wzrostu kucyka. Posiada pnącza bogate w euforbinę, które zazwyczaj osiągają znacznie większe rozmiary. Posiada dokładnie jeden liść. Za ochronę przed drapieżnikami służą jej wytwory imitujące zęby oraz oczy. Niestety nie udało jej się ochronić przed postępem, obecnie jest na wymarciu. Spoiler Polubiłem kredki. Edytowano Czerwiec 18, 2017 przez Gurix525 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Czerwiec 19, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 19, 2017 Wybór był ciężki, bo obie prace okazały się kreatywne i fajnie opisane. Wygrywa Gurix za łacinę i końcówkę, która mnie rozwaliła. W ogóle się uśmiałam, czytając te opisy Uwagi: przydałoby się popracować nad kolorowaniem, panowie Czyli: Coldwind 3 Gurix525 5 Falconek 3 Poulsen 1 Zadanie nr 5 Uwarzyć muszę dziś mikstur parę, żeby uzdrowić jedną maszkarę... Ej, bez przesady! No nie ma rady! Dam ja wam listę tych ingrediencji, które dodadzą miksturze potencji. Znajdziesz mi wodna strzałkę i liść łopianu... Nie dodaj tam lepiej żadnego szafranu. Ja dam im listę, bo zmurszeją im kości, nim odnajdą się w twojej poetyckości. Znajdźcie usery nasze malutkie... To znaczy macie odszukać rośliny z listy (w wielu przypadkach nie podaję gatunku, a tylko rodzaj, bo byście się pogubili). Każdy gatunek to 1 punkt. Obowiązkowo chcę przy tym karteczkę z napisem "Zecora2". I foty wrzucacie w spoilery, w temacie. Lista zielska do odszukania: 1. Niezapominajka 2. Wilczomlecz 3. Strzałka wodna 4. Pięciornik 5. Kapusta 6. Rogatek 7. Łopian 8. Dzwonek 9. Wrotycz 10. Mak Czas macie aż do końca niedzieli. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falconek Napisano Czerwiec 19, 2017 Share Napisano Czerwiec 19, 2017 Wilczomlecz ;_; Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falconek Napisano Czerwiec 25, 2017 Share Napisano Czerwiec 25, 2017 No to zobaczmy, czy coś trafiłem. Dzwonek Spoiler Kapusta (tak, to ta) Spoiler Łopian (to chyba łopian mniejszy) Spoiler Rogatka i mak byłoby dość łatwo znaleźć, ale nie było mi po drodze ani nad jezioro, ani na pole. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano Czerwiec 25, 2017 Share Napisano Czerwiec 25, 2017 Niezapominajka Pięciornik srebrny Pięciornik rozłogowy Kapusta warzywna (a konkretniej chyba jarmuż, jedna z odmian uprawnych) Wrotycz pospolity Mak polny Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurix525 Napisano Czerwiec 25, 2017 Share Napisano Czerwiec 25, 2017 Za dużo ich było, żeby tu wrzucić, więc wrzuciłem na Imgura. http://imgur.com/a/lULb2 Połowy z nich nie jestem pewny, ale przynajmniej kilka powinno się zgadzać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Czerwiec 26, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 26, 2017 Dobra, zaczynamy sprawdzanie: 1. Falconek: Dzwonek to niewątpliwie jest. Druga roślina należy do kapustowatych, nie jestem pewna czy do rodzaju kapusta (takie sobie zdjęcia), ale trzecia nie jest łopianem mniejszym. Uzyskujesz więc 2 punkty. 2. Karlik: Niezapominajka jest dobrze, pięciorniki też, co do kapusty nie jestem pewna, więc zaliczam na Twoją korzyść, wrotycz dobrze, mak dobrze. Mamy więc 6 punktów. 3. Gurix: Niezapominajka dobrze, łopian dobrze, mak też, dalej mamy 2 odmiany dzwonka brzoskwiniolistnego (gatunek ten sam, więc się liczy jako jeden), kapusty (coś kapustowatego to chyba jest) policzę jako jeden, bo na zdjęciach wyglądają tak samo. To białe to nie jest pięciornik, to niebieskie też, ale to żółte już tak. I to nie jest wrotycz, tylko krwawnik. 6 punktów Czyli: Coldwind 3 Gurix525 11 Falconek 5 Poulsen 1 Karlik 6 Zadanie nr 6 Przydałoby się opisać moje składniki, bo najróżniejsze mam odczynniki, coś więcej prócz nazwy zawierać musi, bo sama nazwa kucyki kusi. Macie za zadanie znaleźć sobie jakąś roślinę, napisać jaką i napisać wierszyk, będący zagadką. Nazwa gatunkowa ma stanowić odpowiedź. Standardowo macie czas do niedzieli. Zwycięzca dostanie 3 punkty zamiast zwyczajowych 2. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiercipięta Napisano Czerwiec 26, 2017 Share Napisano Czerwiec 26, 2017 Nigdy nie napisałem żadnego wierszyka, ale zabawa wygląda na bardzo fajną i chętnie zadebiutuję (jakkolwiek wyjdzie) Moją roślina jest Ipekakuana prawdziwa (jak się przed chwilą dowiedziałem ), bo bardziej znam ją pod nazwą Wymiotnicy prawdziwej. Chodzi konkretnie o jej korzeń używany miejscowo jako lek wykrztuśny. Gdy kaszel suchy masz i męczy Cię on w noc Wykrztusić chcesz tą maź i ból zakończyć w mig korzeń sproszkowany weź a ukojenie sprawi Ci. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurix525 Napisano Lipiec 2, 2017 Share Napisano Lipiec 2, 2017 Nie wiem, dlaczego zawsze się za to zabieram zaraz przed końcem czasu. Wśród listowia, w czarnym lesie, Siedzi zebra na sedesie. Napar już się w kubku chłodzi, Być może jej nie zaszkodzi. Rymy plecie, klnie soczyście, Niechże się parzą te liście! Kto odgadnąć nazwę zdoła Tego magicznego zioła? A roślina to babka lancetowata. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Lipiec 2, 2017 Share Napisano Lipiec 2, 2017 (edytowany) Żółty ma kwiat jak żółci co w wątrobie Tworzy się wiele gdy zjem go sobie Jeśli twój brzuszek trawić nie może Teraz już wiesz co mu pomoże Na łąkę więc biegnij, nie trudno go znaleźć Pośród traw wielu, stokrotek, sasanek Edit: Zapomniałam napisać, że chodzi o mniszka lekarskiego. Edytowano Lipiec 2, 2017 przez Uszatka 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 5, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 5, 2017 Termin minął, Cahuń zapomniał o dacie Jak dla mnie wygrywa Uszatka, ponieważ miała imo najlepsze rymy. Jednak brakowało tu wielu przecinków. Ogółem macie problemy z utrzymaniem rytmu - nie liczycie sylab. Czyli: Coldwind 3 Gurix525 12 Falconek 5 Poulsen 1 Karlik 6 Uszatka 3 Wiercipięta 1 Zadanie nr 7: Jak z solanki sól wydobyć? Ja chcę kryształ piękny zdobyć! Do ozdoby, a nie zupy, nie idź nawet na zakupy. Tym razem zadaniem jest eksperyment. Daję wam na to czas do niedzieli 16 lipca. Musicie zrobić solankę i skrystalizować sól. Za to zadanie można dostać 3 punkty za podjęcie się, a 5 za najlepszy efekt wizualny. (nie musi być potem zdatne do spożycia, więc nie musi być to czysty NaCl, można używać barwników). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Lipiec 5, 2017 Share Napisano Lipiec 5, 2017 Przyznaję się, nie liczyłam sylab Co do zadania to moja solanka już się robi! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 14, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 14, 2017 Macie jeszcze 2 dni! Że wy nie dacie rady?! Potrzymać komuś rosiczkę ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Lipiec 15, 2017 Share Napisano Lipiec 15, 2017 To ja pierwsza. Spoiler Kilka zdjęć z bliska: Kryształki są niebieskie, ponieważ użyłam niebieskiego barwnika spożywczego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 17, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 17, 2017 Jedna Gray podjęła się, punkty jej należą się. Zgadzam się, Zecoro, zgadzam się. Czyli: Coldwind 3 Gurix525 12 Falconek 5 Poulsen 1 Karlik 6 Uszatka 3 Wiercipięta 1 Gray Picture 5 Zadanie nr 8 Zbliżamy się do końca i ponownie macie więcej czasu (wcale, ale to wcale nie przez mój wyjazd). Do 30 lipca macie wyhodować jakąś roślinkę. Wiadomo, że to mało czasu, więc spodziewam się fotek liścieni i takich tam. Zadanie będzie różnić się od poprzedników tym, że za każdy dzień uprawy można zdobyć 1 punkt. Dlatego foty wrzucacie codziennie (inaczej, czas będzie liczony od pierwszej foty od wysiania) i będziecie wrzucać reportaże z postępów. Wybaczcie, że zastępuję Zecorę, ale właśnie je chrupki i ogląda serial. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 24, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 24, 2017 Ja się tu tylko przypomnę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano Lipiec 27, 2017 Share Napisano Lipiec 27, 2017 Za późno się za to zabrałam, bo koniecznie chciałam cytrynę, a dziwnym trafem w żadnej nie było pestek. W tak krótkim czasie już raczej nie ma szans na wykiełkowanie, ale liczą cię chęci, prawda? Tak, skończyły mi się doniczki w normalnych kolorach. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano Lipiec 28, 2017 Share Napisano Lipiec 28, 2017 Fascynujące zdjęcie ziemi nr 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano Lipiec 30, 2017 Share Napisano Lipiec 30, 2017 I ostatnie (chyba), zmian brak. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 30, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 30, 2017 Oby wyrosła pięknie cytryna, napracowała się w końcu dziewczyna. Niechaj owoce dorodne jej rodzi, a szkodnik żaden niech nie przychodzi. Czyli: Coldwind 3 Gurix525 12 Falconek 5 Poulsen 1 Karlik 9 Uszatka 3 Wiercipięta 1 Gray Picture 5 Zadanie nr 9 Pozwólcie, że zadam Wam misję nową, zadanie proste, gdy ruszyć głową. Pokaż, że przeżyć w lasach sam z sobą przeżyjesz i bez jedzenia tam całkiem nie zgnijesz. Napisz mi co zjesz i jak to przyrządzisz, im więcej opcji, tym bardziej tu rządzisz. Tym razem za zadanie macie survival, ale taki zza komputera. Macie wypisywać jakie dzikie rośliny (i jakiej ewentualnej obróbce należy je poddać) mogą posłużyć za pożywienie w Polsce. Zasady są takie: 1. Bez edycji posta (eliminacja zrzynania od siebie po fakcie). 2. Nie piszemy tego co pisali poprzednicy. Tego jest naprawdę dużo. 3. Za każdą pozycję - 1 punkt. Czas macie do niedzieli 6 sierpnia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Sierpień 6, 2017 Autor Share Napisano Sierpień 6, 2017 Przypominam o zadaniu, przedłużam czas do środy, przez to, że forum na długo zdechło. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurix525 Napisano Sierpień 6, 2017 Share Napisano Sierpień 6, 2017 Kilka zadań mnie ominęło, ale widzę, że nie wszystko stracone . Oto moje kilka roślin. Nie ukrywam, że część zerżnięta ze strony o survivalu. - malina - truskawka - jeżyna - poziomka - koniczyna biała (w całości) - pokrzywa polna (głównie do zup, można też użyć jako przyprawy) - łopian większy (korzenie i łodygi, na surowo lub ugotowane) - krwawnik pospolity (jadalny prawie w całości, można zrobić z niego herbatkę) - gwiazdnica pospolita (wszystko poza korzeniami) - mniszek pospolity (kwiaty bez zielonych części - usmażyć, liście - sałatka, korzenie - napar) - żołędzie (nie jeść na surowo, należy rozgnieść, wymoczyć w wodzie z popiołem z ogniska, następnie ugotować) - komosa (jadalna w całości, substytut szpinaku, niektóre gatunki są trujące, więc lepiej ostrożnie dobierać i nie jeść na surowo) - czosnaczek pospolity (na surowo, gotowany, może służyć jako przyprawa) - pałka wodna (na surowo / ugotowana, można tez przerobić na mąkę lub napój) - stokrotka pospolita (korzenie, liście, kwiaty) - marchew zwyczajna (lepiej unikać, łatwa do pomylenia ze śmiertelnie trującymi szalejem jadowitym i blekotem pospolitym) - wiesiołek dwuletni (korzenie, młode pędy, młode liście i dojrzałe nasiona) - barszcz zwyczajny (tylko jeśli jego sok nie podrażnia skóry) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano Sierpień 9, 2017 Share Napisano Sierpień 9, 2017 Zaszalałam. porzeczka czarna porzeczka czerwona róża dzika (tu też płatki) bez czarny (wymaga obróbki termicznej, np. gotowania) kalina koralowa (wymaga przemrożenia albo obróbki w wysokiej temperaturze) borówka czarna borówka brusznica rokitnik pospolity żurawina błotna leszczyna pospolita morwa biała jarząb pospolity (przemrozić/zblanszować) brodawnik zwyczajny (liście i kwiaty) chaber bławatek (płatki) cykoria podróżnik (młode liście i korzenie) jastrun właściwy (liście i kwiaty) kozibród wielki (korzenie) łopian pajęczynowaty (korzenie i łodygi) mlecz zwyczajny (liście) nagietek lekarski (liście i płatki) ostrożeń warzywny (kłącza i młode rośliny w całości) popłoch pospolity (korzenie) słonecznik bulwiasty (bulwy) wężymord niski (korzenie) żółtlica drobnokwiatowa (liście) babka lancetowata (j. w.) rukiew wodna (liście i młode rośliny) gorczycznik pospolity (j. w.) gorczycznik wiosenny (j. w.) tasznik pospolity (j. w.) koniczyna łąkowa (całość) fiołek wonny (kwiaty, korzenie i liście, wszystkie inne fiołki tak samo) fiołek biały fiołek trójbarwny fiołek polny niecierpek pospolity (w całości, trzeba ugotować) ogórecznik lekarski (kwiaty i młode, nieowłosione liście) lilak pospolity (kwiaty) robinia akacjowa (kwiaty) podagrycznik (młode liście) pasternak zwyczajny (korzeń) mak polny (kwiaty i nasiona) wyka ptasia (kwiaty i nasiona) wyka płotowa (j. w.) roszpunka warzywna (liście) jasnota biała (cała część nadziemna) jasnota purpurowa (j. w.) bluszczyk kurdybanek (liście) świerk (młode pędy) żywokost lekarski (młode liście) dzwonek jednostronny (korzeń) dzwonek rapunkuł (korzeń) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts