Skocz do zawartości

[Gra paragrafowa] Jaskinia Przedwiecznych

Cipher 618

Recommended Posts

220yPfv.png?1

Witajcie! Przedstawiam wam zapowiadaną grę paragrafową. O co w tym wszystkim chodzi? Gra paragrafowa to takie opowiadanie, w którym czytelnik decyduje o losach bohatera. W tym przypadku Lyry. Każdy fragment będę kończył dając co najmniej dwie opcje do wyboru (ruszyć w lewo, czy w prawo?). Wygra ta, która zbierze więcej głosów. Mało tego. W tej edycji będziecie pomagać Lyrze łamać kody, szyfry i inne łamigłówki. 

Zasady:

1. Zabawa będzie kontynuowana po zebraniu minimum trzech głosów (aby uniknąć remisu). 

2. W zabawie może wziąć udział każdy (w dowolnej chwili) 

3. Lyrze może stać się krzywda! W przypadku śmierci cofniemy się do poprzedniego kroku. 

Zaczynamy :YEtmX:

Prolog (kolejne części będą o wiele krótsze)

Odkryj ukrytą treść

Wybór należy do was :) 

Edytowano przez Triste Cordis
  • +1 1

Wybaczcie, że ten wybór jest jaki jest (prosty, nic specjalnego). Chciałem dodać zagadkę, ale całość robiła się zbyt długa jak na jeden wpis. W następnym bez względu na wynik pojawi się pierwsza łamigłówka. Mam nadzieję, że lubicie rozgryzać szyfry :) 

Lyra postanowiła zawołać "pomocy"

Odkryj ukrytą treść

Dnia 27.02.2018 o 18:58, Lemi napisał:

To w ogóle jest wybór xD? 1!

Expand  

Po skłamaniu Lyra mogła dostać szlaban :dunno: A tak na serio, to wolałem dać taki niż żaden. Idziemy dalej.

Uwaga! Tym razem zamiast wyboru macie zagadkę. Mam nadzieję, że sobie z nią poradzicie. W razie problemów nie zniechęcajcie się :) Dajcie znać, a napiszę jakąś podpowiedź.

Odkryj ukrytą treść

Widzę, że przyda się wam podpowiedź. Bo chyba nie zrezygnowaliście, prawda? :twilight8:

Odkryj ukrytą treść

Już wiem.:zecora3:

Jest to szyfr Cezara. Używany przez Julka w Starożytności miał przekazywać tajne wiadomości.

Sposób zdeszyfrowania jest bardzo prosty. Wystarczy z hasła FHOHVWLD każdą literkę przesunąć o 3 do tyłu w alfabecie łacińskim. 

Odpowiedź to CELESTIA!

PS. Dzięki za podpowiedź.

• +1 1
  • Lubię to! 2

Dnia 1.03.2018 o 11:31, Shaxx napisał:

Już wiem.:zecora3:

Jest to szyfr Cezara. Używany przez Julka w Starożytności miał przekazywać tajne wiadomości.

Sposób zdeszyfrowania jest bardzo prosty. Wystarczy z hasła FHOHVWLD każdą literkę przesunąć o 3 do tyłu w alfabecie łacińskim. 

Odpowiedź to CELESTIA!

PS. Dzięki za podpowiedź.

Expand  

No no, dobry jesteś :D Ja nawet z podpowiedzią nie wiedziałem o co chodzi :twiblush:

Dnia 1.03.2018 o 18:48, Bertram Quist napisał:

No no, dobry jesteś :D Ja nawet z podpowiedzią nie wiedziałem o co chodzi :twiblush:

Expand  

W takim razie musisz obejrzeć Gravity Falls (jeśli jeszcze nie oglądałeś). Na końcu każdego odcinka pojawia się zaszyfrowana wiadomość. W pierwszym sezonie kody są proste (Cezar, Atbash), ale w drugim jest o wiele trudniej... czyli ciekawiej. To właśnie ten serial podsunął mi pomysł na kodowane wiadomości. Następnym razem będę dawać łatwiejsze zagadki (no chyba, że ich nie chcecie :rainbowcry:, dajcie znać).

PS. Ten dziwny znak jeszcze wróci. Będzie bardzo ważny. 

• +1 1

No to kontynuujemy :) 

Odkryj ukrytą treść

• Lubię to! 1

• Utwórz nowe...