-
Zawartość
4026 -
Rejestracja
-
Ostatnio
-
Wygrane dni
133
Cahan's Achievements
Starszy stajenny (11/17)
3.6k
Reputacja
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje Cahan
-
Niektóre neurotransmittery mają działanie cytotoksyczne. Są to sole kwasu glutaminowego i asparaginowego. Normalnie neuroprzekaźnik, a przy niedotlenieniu gwałtownie się uwalniają i jest efekt cytotoksyczny, a w efekcie mózg sobie zdycha. Tak częściowo przynajmniej.
- Pokaż poprzednie komentarze [1 więcej]
-
The FitnessGram Pacer Test is a multistage aerobic capacity test that progressively gets more difficult as it continues. The 20 meter pacer test will begin in 30 seconds. Line up at the start. The running speed starts slowly but gets faster each minute after you hear this signal bodeboop. A sing lap should be completed every time you hear this sound. ding Remember to run in a straight line and run as long as possible. The second time you fail to complete a lap before the sound, your test is over. The test will begin on the word start. On your mark. Get ready!… Start. ding
-
Żywność umieszczona w takim urządzeniu jest podgrzewana dzięki działaniu fal elektromagnetycznych o małej długości, w efekcie cząsteczki obiektu są pobudzane do wzmożonego drgania, a tarcie powoduje zwiększenie temperatury. Źródłem tych fal w urządzeniu mikrofalowym jest magnetron, czyli cylindryczna dioda z katodą w kształcie walca umieszczona w pierścieniowej anodzie wraz z rezonatorami wnękowymi. Nad i pod diodą umiejscowione są dwa stałe magnesy. Elektrony, płynąc od katody do anody wywołują powstawanie pola elektromagnetycznego wokół przewodnika, a drgający obwód rezonansowy wytwarza promieniowanie mikrofalowe, które falowodem jest skierowane do wnętrza kuchenki. Odpowiednia częstotliwość drgań mikrofal sprawia, że dzięki rezonansowi pochłaniają je cząsteczki wody, które są obecne w żywności. Dipole są polarne i oddziałują z falami elektromagnetycznymi, a w wyniku pochłaniania energii cząsteczki drgają i obracają się z ogromną prędkością, wytwarzając ciepło spowodowane tarciem co zostało wspomniane w tej pracy wcześniej. Układ niej jest termostatyczny, więc wytworzona ilość ciepła przemieszcza się według praw fizycznych do zewnętrznych obszarów żywności, gdyż przestrzeń, która jest opisana dąży do stabilności termostatycznej, czyli ujednolicenia temperaturowego dla całego układu, więc jedzenie podgrzewane powinno być równomiernie, jednak mikrofalówki posiadają też silnik obrotowy, ze względu iż promieniowanie mikrofalowe jest uwalniane jako wiązka i bez tej rotacji nagrzewane byłoby tylko pewne pasmo żywności. Zwiększenie efektywności wykorzystania energetycznego uzyskuje się dzięki umieszczeniu materiału odbijającego promieniowanie mikrofalowe w kierunku przedmiotu umiejscowionego wewnątrz
- Pokaż następne komentarze [3 więcej]