-
Zawartość
1014 -
Rejestracja
-
Ostatnio
-
Wygrane dni
117
Decaded's Achievements
Stary koń (7/17)
2.1k
Reputacja
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje Decaded
-
Nie masz pomysłu na obiad?
Masz ochotę na coś, czego przyrządzenie zajmie tyle samo czasu co gotowanie ryżu?No to lecim. Potrzebne będą:
Piersi z kurczaczka (500-700g) mleko 150ml, mąka 50g, miesiączka kury (jajko), olej.
Przyprawy: papryka słodka, papryka słodka wędzona, chili, czosnek, gorczyca biała, pieprz biały, pieprz czarny, sól, oregano, bazylia (można użyć ziół prowansalskich w zamian za oregano i bazylię, w takim przypadku dajemy pół łyżeczki więcej).
Pojemnik z przykrywką wypełniony mąką w ilości dużej (200-300g). Jeżeli nie posiadasz, wystarczy talerz.
Na start kroimy kurę w paseczki o grubości (mniej-więcej) 1cm i wrzucamy je do głębszego talerza, lub miseczki. Polewamy olejem w ilości (mniej-więcej, zależy od ilości mięsa) jednej łyżki stołowej, dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz pół łyżeczki chilli. Całość ładnie wymieszać i odstawić na bok w celu przegryzienia.
Następnie robimy "zalewę". Do miski (lub głębokiego talerza) dodajemy: mleko, jajko, mąkę i wszystkie pozostałe przyprawy w ilości mniej-więcej jednej łyżeczki. Jeżeli jesteś wrażliwy na ostre dania możesz tutaj pominąć chilli gdyż zostało już dodane bezpośrednio na mięsko, w przeciwnym razie dodaj 1/4, góra pół łyżeczki, ale nie więcej bo straci smak!
Całość dokładnie mieszamy w celu eliminacji najmniejszych nawet grudek, ponieważ zepsują smak (polecam blender).
Zalewa powinna być konsystencji płynno-lepkiej. Wrzucamy do niej uprzednio przygotowane polędwiczki, można po kilka sztuk.
Utytlane polędwiczki wrzucamy do pojemnika z mąką (nie więcej jak 2-3 sztuki na raz), przykrywamy i wstrząsamy kilkukrotnie (w przypadku wersji z talerzem musisz ręcznie je obtoczyć). Hojnie uwalone mąką mięsko kładziemy na talerzyk, gdzie poczeka sobie na resztę swoich kompanów.
Rozgrzewamy patelnię (lub garnek) z olejem w ilościach wystarczających do przykrycia, lub głębokiego zanurzenia. Smażymy po kilka sztuk zachowując miejsce. Nie chcemy tłoku podczas tego procesu.
W przypadku pełnego zanurzenia polędwiczki są gotowe po około 2 minutkach. Przy "klasycznym" smażeniu należy je obrócić po mniej-więcej dwóch minutkach i smażyć drugie tyle.
Po zakończeniu smażenia polecam wyłożyć je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju (potrafią go ładnie wchłonąć).
Można jeść same, lub z ryżem i sałatką jako pełnoprawny obiad.
Smacznego.
- Pokaż poprzednie komentarze [2 więcej]
-
@pawc dzięki Tobie dowiedziałem się, że w Polszy istnieje miasto Chojna. To by wyjaśniało dlaczego nie podkreśliło słowa. Dzięki