1stChoice Napisano Wrzesień 13, 2016 Share Napisano Wrzesień 13, 2016 (edytowany) Na forum jest plaga rozmazanych awków. Ludzie ustawiają je na szybko i co drugi użytkownik posiada rozmazany awatar co wygląda nieestetycznie i... po prostu brzydko. Na początku myślałem, że to jakaś głupia moda, potem okazało się, że... to po prostu brak umiejętności zmiany awatara poprawnie... ( WTF?) Jak zrobić, żeby awatar był ładny, ostry i było widać każdy szczegół? Oto poradnik w trzech krokach: 1. Kliknij swój nick w prawym górnym rogu paska forum rozwinie się menu i wybierz na nim opcje "Profil". Przejdź jak zwykle do procedury zmiany awka ( mała ikonka pod twoim awatarem). Następnie wyślij zdjęcie i wybierz pojedynczy plik. Naciśnij zapisz. 2. I tutaj zaczynają się... "schody". Otrzymujemy coś takiego: I tutaj większość osób robi błąd po prostu klikając dalej przez co otrzymujemy rozmazany awek. Co więc zrobić? Otóż wystarczy rozciągnąć niebieską ramkę jak najbardziej się da i uzyskać coś takiego: 3. Klikamy dalej i od teraz nasz awatar jest ostry jak brzytwa. To tyle. WAŻNE- pamiętaj, żeby używać obrazków w "kwadratowym" rozmiarze. tj. np. 400x400, 500x500 itd. itd. Inaczej mogą być problemy z rozciągnięciem ramki. Istnieje drugi sposób ustawienia wysokiej jakości awatara- można wrzucić nasz obrazek na hosting zewnętrzny i stamtąd pobrać link bezpośredni do obrazka, a następnie wprowadzić go jako nasz awatar. Polecam tutaj stabilny i znany hosting http://imgur.com Edytowano Wrzesień 13, 2016 przez 1stChoice Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simplistic Napisano Wrzesień 13, 2016 Share Napisano Wrzesień 13, 2016 druga sprawa jest taka że wrzucając z pliku (np. rozdzielczość 2000 na 1200) i tak będzie rozmazany jeśli jest na przykład z tapety. wystarczy wrzucać z linku. wtedy rozdzielczość działa jak należy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Wrzesień 13, 2016 Share Napisano Wrzesień 13, 2016 Wystarczy dać na jakiś upload i z linka, wtedy żadnego problemu nie ma 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 13, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 13, 2016 12 minuty temu PervKapitan napisał: Wystarczy dać na jakiś upload i z linka, wtedy żadnego problemu nie ma Owszem, to też sposób. Można dopisać. Jednak dla niektórych trudniejszy ( jak ktoś ma problem z rozciągnięciem ramki, lub zrobienia kwadratowego awka to co dopiero z zuploadowaniem go i wyciągnięciem linka bezpośredniego do obrazka i potem użycia tego jako awka). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Napisano Wrzesień 13, 2016 Share Napisano Wrzesień 13, 2016 Nagraj na yt poradnik bo nie kapuje dalej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 13, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 13, 2016 58 minut temu Major Degtyarev napisał: Nagraj na yt poradnik bo nie kapuje dalej Spoko, nagram w kilku odcinkach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Wrzesień 13, 2016 Share Napisano Wrzesień 13, 2016 6 minut temu 1stChoice napisał: Spoko, nagram w kilku odcinkach. Zrób serię ze swoim sposobem, a potem drugą z moim xD 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anrizo Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 (edytowany) Ciekawostka: Podczas ustalania rozmiaru można dla pewności przejść na inną dowolną podstronę bez akceptacji wycięcia, bo na tym etapie avatar jest już zapisany w oryginalnej formie (o ile oczywiście był kwadratowy).Taki byle szczegół dla innych i już nie rusza ich słabej jakości profilowe. BTW Mógłby ktoś napisać poradnik o ustawianiu bannera na profilu? Zaakceptowane obrazy po parunastu minutach znikają. Nie mam pojęcia, co jest z nimi nie tak. Edytowano Wrzesień 14, 2016 przez LeqTune Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 14, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 14, 2016 4 godziny temu LeqTune napisał: BTW Mógłby ktoś napisać poradnik o ustawianiu bannera na profilu? Zaakceptowane obrazy po parunastu minutach znikają. Nie mam pojęcia, co jest z nimi nie tak. Banner na profilu..? Masz na myśli sygnę czy co? Bo pierwszy raz o czymś takim słyszę... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 21 minuty temu 1stChoice napisał: Banner na profilu..? Pierwsze słyszysz, a sam masz baner na profilu :] O to mu chodzi: Spoiler 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 14, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 14, 2016 2 godziny temu Niklas napisał: Pierwsze słyszysz, a sam masz baner na profilu :] O to mu chodzi: Pokaż ukrytą zawartość Aaa o tło chodziło. ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gringo37 Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 A czy da się jakoś ustawić grafikę o bardziej prostokątnym rozmiarze? Moja też rozmazana. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 14, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 14, 2016 godzinę temu Gringo37 napisał: A czy da się jakoś ustawić grafikę o bardziej prostokątnym rozmiarze? Moja też rozmazana. Awatar to niestety kwadrat i taki powinien być jeśli chcemy otrzymać ładną jakość. Zawsze możesz wyciąć kwadratowy wycinek z swojego obrazka i wtedy ustawić go jak awek ( ja np. tak z reguły robię). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 dzienki działa polece znajomym 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 14, 2016 Autor Share Napisano Wrzesień 14, 2016 46 minuty temu Kruczek napisał: dzienki działa polece znajomym Polecam się. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 2 godziny temu Gringo37 napisał: A czy da się jakoś ustawić grafikę o bardziej prostokątnym rozmiarze? Moja też rozmazana. No toż pisałam, uploaduj na hosting i daj z linka albo wytnij kwadrat w gimpie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polox Napisano Wrzesień 14, 2016 Share Napisano Wrzesień 14, 2016 W moim przypadku była to minimalna różnica, ale komuś na pewno bardziej się przyda, jeżeli oczywiście zechce poświęcić te 20 sekund na zmianę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassidy Napisano Wrzesień 16, 2016 Share Napisano Wrzesień 16, 2016 Niech mi to ktoś narysuje, bo chyba nie łapię Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xyz Napisano Październik 25, 2016 Share Napisano Październik 25, 2016 Wiem że temat trochę stary, ale forum samo skonwertowało avki, prawdopodobnie przez jakąś opcję w silniku forum. Dlatego to głównie użytkownicy którzy się dawno nie logowali mają rozmazane avki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Październik 29, 2016 Autor Share Napisano Październik 29, 2016 (edytowany) 25.10.2016 at 21:01 Xyz napisał: Wiem że temat trochę stary, ale forum samo skonwertowało avki, prawdopodobnie przez jakąś opcję w silniku forum. Dlatego to głównie użytkownicy którzy się dawno nie logowali mają rozmazane avki. To wszystko przez opcje przycinania ręcznego, która na wcześniejszym silniku nie była. Forum niestety domyślnie wybiera niekorzystne przycięcie, przez co obrazek bardzo traci na jakości przy ustawianiu awka, więc trzeba mu trochę pomóc. Przy powrocie na stary silnik problem zniknie. Edytowano Październik 29, 2016 przez FirstChoice Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się