Skocz do zawartości

Klasa Księżniczki Celestii


Gość Arctic Fox

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

106575__UNOPT__safe_princess-luna_animated_speaking_monologue.gif

Na mocy nadanej nam przez założyciela Uniwersytetu, oraz naszej własnej królewskiej ogłaszam, iż musimy objąć opieką nad klasą Księżniczki Celestii, gdyż moja starsza siostra ze względu na sprawy osobiste nie może jej prowadzić. Jutro podamy więcej szczegółów.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasza siostra jest chora, ale mamy nadzieję, że szybko wyzdrowieje. Mam dla Was zadanie!

luna_laugh_by_vunlinur-d4p1fq3.png

Każdy z Was ma umieścić tu przepis na ciasto, które waszym zdaniem wywoła jak największy uśmiech na twarzy Księżniczki Celestii. Do tego macie dopisać liczbę kalorii i dorzucić zdjęcie. Czekoladowa chmura odpada, to zbyt oczywiste. Macie przy tym zadbać, by nie miało za dużo kalorii, bo siostra znowu przytyje. Osobiście przetestuje każde ciasto.

mlfw3797-1332196949814.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciasto ucierane 1 sztuka

margaryna 125 gramów +

cukier 100 gramów +

jajka 4 sztuki

sok jabłkowy 50 mililitrów

mąka 200 gramów +

proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki

masa 1 sztuka

jabłka 500 gramów +

cynamon 2 łyżeczki

amaretto 3 łyżki

sok jabłkowy 150 mililitrów

cukier 40 gramów +

Żelatyna 6 łyżeczek

śmietanka 36% 600 gramów +

cukier wanilinowy opakowanie 2 sztuki

budyń waniliowy opakowanie 0.5 sztuki

mleko 125 mililitrów +

śliwki 2 sztuki

winogrona 1 pęczek

listki czekoladowe opwakowanie 1 sztuka

1

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C). Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, jaja, sok jabłkowy i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą. Ciasto włożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm) i piec ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Następnie przekroić na 2 placki, jeden spiąć obręczą tortownicy.

2

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem i amaretto. Rozłożyć na placku, zostawiając 2-cm brzeg.

3

Sok podgrzać z 30 g cukru i rozpuścić żelatynę. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i dodać do tężejącej masy. Rozprowadzić na jabłkach i przykryć drugim plackiem. Chłodzić ok. 3 godzin.

4

Budyń wymieszać z 10 g cukru i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać budyń, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i rozprowadzić na torcie. Odstawić do wystygnięcia i udekorować.

14nhdtt.jpg

Tort składa się w większości z owoców więc nie zawiera zbyt dużo kalorii. :twilight2:

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt:

6 jajek

12 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

Masa:

500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%

250g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

250g jagód

klika truskawek, morela, kiwi

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając, stopniowo dodać żółtka, zmiksować. Mąki przesiać z kakao, dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm (zapobiega to opadaniu ciasta). Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 2-3min. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, zmiksować (należy pamiętać, aby zbyt długo jej nie ubijać!). Dodać serek mascarpone dokładnie połączyć. Żelatynę delikatnie podgrzać, tak aby się rozpuściła, ochłodzić i dodać do masy, zmiksować. Owoce umyć, odsączyć. Blaty przełożyć 2/3 masy śmietanowej i jagód. Pozostałą część nałożyć na wierzch, udekorować jagodami i pozostałymi owocami. Przed podaniem schłodzić.

tf8ushlpbi51_t.jpg

Tort owocowy który nie ma za dużo kalorii.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uśmiech za uśmiech :lyra2:

Tak więc proponuję tort owocny !!!

Składniki:

Arbuz 1

Wisienki 2

Banan lub Melon

Pomarańcza 1

Bita śmietana

Szczypta miłości i starania

1. Od arbuza odkrój ,,początek'' i ,,koniec'' tak aby był stabilny

2. Połóż połóż wisienki na bitej śmietanie tak aby przypominały oczy

3. Melon lub banan mają być buzią

4. 2 kawałki Pomarańczy, tak aby przypominały uszy

5. Posypmy tort miłością i staraniem

6. jeśli składniki się odczepiają powinniśmy je ,,przykleić'' bita śmietaną

Tort wykonany jest w owoców przez co jest zdrowy, a szczypta bitej śmietany dodaje słodkiego smaku. Oczywiście tort można wykonać na melonie z innymi owocami, ale zawsze pozostanie smaczny i zdrowy

SMACZNEGO!!!

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja gotuje rzadko, ale pamiętam przepis na pyszne ciastko, które nauczyła mnie piec mama.

Apple pie

Składniki:

Ciasto kruche:

420g mąki

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

330g zimnego masła

150ml zimnej wody

Nadzienie:

5 błysk-jabłek

35g mąki

80g cukru

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Masło pokroić w małą kostkę i schłodzić magią.

Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować także magią, aż całość będzie przypominać kruszonkę.

Dodać 150ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy.

Jabłka umyć pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Kolejno pokroić na plasterki. Całość wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.

Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy.

Na cieście rozłożyć błysk-jabłka.

Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Lotnik ciasto na paski o szerokości 2cm. Paski ułóż na cieście w kratkę. Wystające brzegi odetnij.

Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50min. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor.

Smacznego

apple-pie.jpg

Nie wiem ile kalorii zawiera to ciasto, ale jadłem je przez całe swoje dzieciństwo i nie przytyłem.

~Nonex Earth

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciasto? mam przepis na pyszne ciasto karmelowe.

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki

200g margaryny

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę śmietanową:

1 łyżka cukru pudru

500ml śmietany 30%

Na masę karmelową:

1 puszka masy kajmakowej

ok. 40 g płatków migdałowych do posypania

Przepis:

-wszystkie składniki dokładnie wyrobić na ciasto

-ulepić z niego ciasto i owinąć w folię

-wstawić do lodówki na 30 minut

-później podzielić ciasto na dwie części

- następnie na natłuszczoną blachę wylepić ciastem i po nakłuwać

widelcem

-piec przez 30 minut w 180 stopniach

-drugą połowę upiec w ten sam sposób.

Krem śmietanowy:

-Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Krem karmelowy:

-Masę kajmakową lekko zmiksować.

Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciasto? mam przepis na pyszne ciasto karmelowe.

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki

200g margaryny

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę śmietanową:

1 łyżka cukru pudru

500ml śmietany 30%

Na masę karmelową:

1 puszka masy kajmakowej

ok. 40 g płatków migdałowych do posypania

Przepis:

-wszystkie składniki dokładnie wyrobić na ciasto

-ulepić z niego ciasto i owinąć w folię

-wstawić do lodówki na 30 minut

-później podzielić ciasto na dwie części

- następnie na natłuszczoną blachę wylepić ciastem i po nakłuwać

widelcem

-piec przez 30 minut w 180 stopniach

-drugą połowę upiec w ten sam sposób.

Krem śmietanowy:

-Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Krem karmelowy:

-Masę kajmakową lekko zmiksować.

Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia.

Ciasto jest średnio kaloryczne.

images?q=tbn:ANd9GcQurWzTl5UOAhpVOrol1i0AyZNOBmj7XyyCXcjGJltD-eCh2CEg

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Here it is...ciasto z truskawkami. Mniam.

d6bc8a36-1773-4df9-9575-c5e535e6a2d5_20100630034726_Mjsac3156.jpg

Ciasto z truskawkami

Składniki na biszkopt:

5 jaj

3/4 szkl. cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

szkl. mąki

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku (nie wszystkie na raz). Potem powoli dosypujemy cukier (wciąż miksując), mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną margaryną i wstawiamy do piekarnika na 25- 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.

Składniki na masę:

Truskawki (ile kto chce, ja wykorzystałam 1 kg. truskawek na ciasto śmietanowe)

2 opakowania śmietany w proszku śnieżka

schłodzone mleko (1 litr)

3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

W 0,5 l. wody rozpuszczamy 2 galaretki i osobno jedną galaretkę (w 1 szkl. wody). Ubijamy 2 śmietany śnieżki w litrowym mleku i gdy śmietana jest gotowa wlewamy wystudzone, ale nie zastygnięte 2 galaretki, delikatnie mieszamy łyżką.

Wystudzony biszkopt nasączamy dużą ilością herbaty z cytryną. Potem układamy na nim pokrojone truskawki, wykładamy bitą śmietanę i jeszcze raz topimy w niej truskawki, jeśli ktoś ma takie życzenie można nawet truskawki układać na bitej śmietanie. Wstawiamy ciasto śmietanowe do lodówki, aby galaretka ze śmietaną miała czas na stężenie. Pozostałą galaretką, jeszcze przed zastygnięciem, polewamy ciasto śmietanowo-truskawkowe.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MoonSun spojrzała na kucyki i Lunę. Teleportowała miskę i zaczęła wrzucać składniki. Jajka, mąka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, czekoladowe wiórki... Po wymieszaniu wlała ciasto do formy i upiekła magią. Na koniec polała babeczki karmelem i postawiła na biurku księżniczki. W połowie drogi się zatrzymała i wróciła do formy z babeczkami. Magią je rozłupała, wlała jakiś sok i magią zamknęła.

- Ciasteczka z czekoladowymi wiórkami i sokiem z dzikiej róży. - uśmiechnęła się i wróciła do ławki.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do klasy wchodzi Jej Majestat, Diament Nocnego Nieba, Współwładczyni Equestrii, Księżniczka Nocy - Luna.

Z okazji Tłustego Czwartku postanowiliśmy przynieść wam te oto słodycze prosto z prywatnej spiżarni mojej siostry naszych zapasów, byście mogli się poczęstować.

Jeśli coś zostanie, odnieście proszę do zamkowej kuchni. Nie krępujcie się, są pyszne.

tower_doughnuts_470x352-300x224.jpg

Bierz tą łapę Arjen...

h0zzHyy.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MoonSun podbiegła do niego, teleportując po drodze sole trzeźwiące.

@offgame Arjen, w obrazku jest błąd. Powinno być "The Donuts have" nie "has"

Wiedziałem, że robienie obrazka 5 minut przed wyjściem do pracy sprowadzi jakiś błąd ~ Arjen

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Earth Nonex powoli zaczął otwierać oczy. Oślepiało go jakieś światło. Nagle przypomniało mu się co się wydarzyło i stanął na równe kopyta.

-Spokojnie to przez uczulenie. Bardzo rzadkie, a w moim wypadku i bardzo silne.

Nie ma się o co martwić. Dziękuje Amber *Uśmiecha się lekko patrząc na klacz*

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Discord Server

Partnerzy

  • For Glorious Equestria
  • Bronies Polska
  • Bronies na DeviantArcie
  • Klub Konesera Polskiego Fanfika
  • Kącik lektorski Bronies Corner
  • Lailyren Arts
×
×
  • Utwórz nowe...