BrokenRC Napisano Listopad 20, 2014 Share Napisano Listopad 20, 2014 Noc listopadowa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Zgadza się. A poznajecie tego jegomościa? http://i.imgur.com/M3VI6ar.jpg Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 książę Konstanty Pawłowicz Romanow? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 (edytowany) No pewnie~ Któż by nie poznał tej zabawnej buźki~ 1898. rok - wiecie co przedstawia powyższa litografia? Edytowano Listopad 29, 2014 przez Uszatka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Bitwę w Zatoce Manilskiej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Tak~ A teraz opisowo. Pamiętam jak kiedyś spotkałem pewną kobietę. Byłem akurat w Szwecji w roku 1640 o ile mnie pamięć nie myli. Zwierzała mi się, że dwadzieścia lat wcześniej poślubiła ówczesnego króla Szwecji. O kim mówię? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Maria Eleonora Hohenzollern Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Tak, to właśnie ona. Następną osobę, którą przyszło mi spotkać podczas moich podróży możemy kojarzyć z powstania listopadowego, o którym już nie raz wspominałem w tym quizie, ale nie ważne. Człowiek ten zainicjował owo powstanie. Został odznaczony orderem Virtuti Militari. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Jan Zygmunt Skrzynecki? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Nie, to nie o niego chodzi. Dodam, że urodził się 10 września. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 Piotr Wysocki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 29, 2014 Share Napisano Listopad 29, 2014 (edytowany) Tak, chodzi o Piotra Wysockiego. Wracam do zdjęć bo jestem leniwy i nie chce mi się pisać, hehe~ Pytanie za dwa punkty. Co to za miasto? Podpowiem, że leży w Polsce. Edytowano Listopad 29, 2014 przez Uszatka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunar_Isbre Napisano Listopad 30, 2014 Share Napisano Listopad 30, 2014 Kazimierz Dolny? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 30, 2014 Share Napisano Listopad 30, 2014 (edytowany) Owszem, Kazimierz Dolny. Tym razem opiszę obraz, który widzę. Wiem, że przedstawia wydarzenie z XIX wieku. Elegancko ubrany mężczyzna płaci innemu mężczyźnie wyglądającemu na chłopa, który klęka trzymając worek z okropną zawartością. Nie chcecie wiedzieć co to takiego...ale każdy chłop w kolejce trzyma owy przedmiot. Za płacącym mężczyzną znajduje się stolik, a nad nim flaga z herbem przedstawiającym dwugłowe czarne ptaszysko. "Głowa" to ważne słowo w tej zagadce. Edytowano Listopad 30, 2014 przez Uszatka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunar_Isbre Napisano Listopad 30, 2014 Share Napisano Listopad 30, 2014 Ludzie, nie mam bladego pojęcia... godło pasuje do Rosji, ale też do Austrii i Związku Niemieckiego... No dobra, strzelam. Coś związanego z serią rewolucji demokratycznych w Niemczech? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 30, 2014 Share Napisano Listopad 30, 2014 Nie, nie o to chodzi. Może podpowiem co nieco. Zdarzenie to związane jest z powstaniem chłopów, które zakończyło się ich klęską. Herb należy do Austrii. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Listopad 30, 2014 Share Napisano Listopad 30, 2014 (edytowany) Rzeź Galicyjska- Rabacja ( niem rauben- rabować) Edit: Rzeź galicyjska była spowodowana przez władze zaboru austriackiego przeciwko powstańcom z Edmundem( albo jakoś tak) Dębowskim za czele. Charakterystyczną postacią dla tej rzezi jest Jakub Szela. Edytowano Listopad 30, 2014 przez RexCrusader Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Grudzień 4, 2014 Share Napisano Grudzień 4, 2014 Zgadza się. Chodziło o Rzeź Galicyjską. Następne zdjęcie: http://i.imgur.com/dO2eGMR.jpg Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Grudzień 4, 2014 Share Napisano Grudzień 4, 2014 Wydaje mi się, że to Opera Wrocławska. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Grudzień 4, 2014 Share Napisano Grudzień 4, 2014 Teatr Poznański( strzelam). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunar_Isbre Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 Opera Wrocławska. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 Odpowiedzią była oczywiście Opera Wrocławska. Następne pytanie dotyczy pewnej organizacji, której szczerze nienawidzę *krzywi się*. Tak, ja też ich nienawidzę. Źródło smutku, zła i sadyzmu. Otóż to. W ich działaniach widać było czystą radość z zadawania innym cierpienia. Zasłaniali się najwyższą sprawiedliwością, ale tak naprawdę dopuszczali się zwykłych morderstw i tortur. Dodam, że najchętniej rzuciłbym ich bykom, które na widok koloru szat tychże morderców i sadystów dostałyby prawdziwego szału. Poza tym o byki łatwo w kraju, z którego ta organizacja pochodzi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 Korrida? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 Nie, nie. Chodzi o sadyzm na ludziach. Poza tym, jak mówiłem, to organizacja czy coś w tym stylu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 Hiszpańska Inkwizycja? xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts