bobule Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 jakie są wasze ulubione gry z tej, w pewnym sensie serii? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking Pie Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 To jedne z mych ulubionych gier, grałem w prawie wszystkie, przygodę zacząłem od drugiej części EU wiele lat temu, a i najnowsza gra z serii, znaczy się CK2, która wyszła w tym roku jest naprawdę genialna. Strasznie wciągająca, pograłem chwilę i stwierdziłem, że muszę jak najszybciej kupić pełną wersję. Przy wszystkich tych grach spędziłem naprawdę wiele czasu, nie grałem chyba tylko w EU I i EU Rome. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fragin Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 Hearts of Iron jakoś mi nie podeszła, ale za to Europa Universalis... cudo! W dwójeczkę nadal gram, jedynka gdzieś mi się zgubiła, a trójkeczka też gdzieś tam jest Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadudałe Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 Uwielbiam grać przegranymi państwami, a oprócz tego też Polską. Stąd zawsze siadały mi następujące części: - EU2: Kocham za prostotę i przyjemność z gry. Na dłuższą metę jednak wkurza mnie, bo kiedy osiągniesz pewien poziom, to żadne państwo kierowane przez kompa nie może Ci już zagrozić... I największym problemem stają się bunty. ~ Gra Imperium Bizantyjskim, obrona przed Turkami i odbudowa imperium xD. Jest ciężko, ale dzięki temu ciekawie. ~ Gra Polską w okresach Napoleońskich Ambicji, Amerykańskiego Mitu czy Wieku Rewolucji. Żeby było ciężko jak *bardzo ciężko*. - Victoria: Kurczę... Fajnie rozbudowana. Są technologie, narodowości, religie, różne rodzaje wojsk, ciekawe rozwiązania budowlane, fajna polityka. ~ Gra Krakowem, obrona przed Austrią i odbudowa Polski wyrywając ziemię spod trzech potężnych zaborców. ~ Gra jakimś dzikim państwem i próba zdziałania czegokolwiek xD - Hearts of Iron 2: Pięknie rozbudowana, posiada dosłownie wszystko co trzeba, ale mam zastrzeżenia: Komp to kretyn nad kretynów. Nie zostawia sobie w zapasie żadnego potencjału ludzkiego i nie ma czym uzupełniać jednostek frontowych. Z tego powodu po (powiedzmy) siedmiu latach gry, jesteś w stanie rozwalić każdego... No i jeszcze kwestia kompa xD. Kiedy po mapce poruszają się setki niezależnych dywizji, nie wliczając w to nawet flot okrętów i samolotów, to starszy komp może przestać wyrabiać. ~ Gra Polską od 1936. Przeprowadzenie inwazji w 1937 na Czechosłowację i Węgry, rozbudowa potencjału wojskowego, inwazja na Niemcy w 1938 i anektowanie ich w 1939. Rozbudowa PP przez jakieś cztery lata (Polska największą gospodarką świata. Ewentualnie słabsza tylko od USA) i inwazja na ZSRR. Zrzucenie bomb atomowych na Leningrad, Moskwę i Stalingrad. Ustanowienie w Europie Nowego Ładu... SWAG xD Niemniej zawsze żal mi się robiło Węgrów, bo to dobre chłopaki. Więc też im rozwijałem PP i kiedy ostatecznie wyzwalałem wszystkich w Europie spod mojej dominacji, to Węgry były najsilniejszym państwem niezależnym Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arjen Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 Europa Universalis 2! Joannicy są wasalem! Podbijam Avana, uwielbiam zaczynać Bizancjum, jeszcze jak Turcy najeżdżali i chyba od razu zabierali bodajże Moree, taką wyspę grecką na południu, i zostawało się z samą Tracją. Ale Konstantynopol za to miał mnóstwo mieszkańców. No i Portugalia (nie Hiszpania!) i podbijanie Ameryki Południowej, calutkiej! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fragin Napisano Lipiec 28, 2012 Share Napisano Lipiec 28, 2012 Konstantynopol to chyba pierwsze miasto które osiąga 999 999 mieszkańców w Europie, kiedy to w Niemczech są miasta po 5000 mieszkańców ^^' Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virtuous Knight Napisano Lipiec 29, 2012 Share Napisano Lipiec 29, 2012 Mi się szczerze mówiąc wszystkie gry, z tej tak jak powiedział wyżej bobule "serii" podobają. (oczywiście w te które grałem) Musze nadrobić zaległości, bo nie grałem jeszcze w Europe Universal III Teraz czasami gram w HoI III... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cygnus Napisano Sierpień 20, 2012 Share Napisano Sierpień 20, 2012 EU 3 - gra Księstwem Moskiewskim/Rosją, Prusami/Niemcami albo Imperium Bizantyjskim. Byzantium get all the cities! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Listopad 7, 2012 Share Napisano Listopad 7, 2012 HURRAA!!!! jest temat!! moja ulubiona gra to Hearts of Iron 2. i miałem wiele epickich historii. grę wygrałem na normalnym dotychczas jedynie niemcami, ZSRR, USA i czechosłowacją. polską byłem raz drugi za ZSRR. kampanię wrześniową wygrałem dwa razy, ale grając usa i czechosłowacją. grając usa przez chwilę z polski pozostał jedynie kraków, przemyśl i lublin, reszta była niemiecka lub radziecka, ale jednak dzięki desantom w gdańsku i danii oraz atakowi francuzów pokonałem niemcy, a ZSRR podbiłem 10 lat później bombami atomowymi. polska była wtedy drugonajpotężniejszym państwem świata, po USA. granica polski przebiegała w czecosłowacji, łabie ( poza berlinem i poczdamem) i na dnieprze. teraz gram usa z ustojem komunistycznym i wygrywam. ale faktycznie ai komputera jest czasem idiotyczne, ale w sumie jest ok, a realizm gry w pełni to rekompensuje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukal Napisano Listopad 7, 2012 Share Napisano Listopad 7, 2012 Hah myślałem że tylko ja gram Bizancjum w Europe Universalis a tu proszę. Z gier Paradoxu grałem tylko w EU3 (z dodatkami) ale z chęcią zagrałbym w Hearts of Iron. W EU3 fajnie gra się np. Szwecją - zajęcie Półwyspu Skandynawskiego potem Estonia, Łotwa i Zakon, a następnie małe Księstwo Moskiewskie, Polska, Węgry i Mołdawia ale niestety wszystko na bardzo łatwym poziomie bo na wyższych nie wyciągam żadnym państwem. I oczywiście fajna jest zabawa Bizancjum ja akurat wyczekał aż Turcja miała dużo wojen i dostawała, więc wykorzystałem sytuację i ją anektowałem ale na dłuższą metę Mamelukowie byli bardzo irytujący. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukal Napisano Listopad 14, 2012 Share Napisano Listopad 14, 2012 Ostatnio spróbowałem HoI II i III nie ogarniam Zupełnie mi te 2 gry nie podchodzą i nie umiem w nie grać. Chyba gry Paradoxu nie są jednak dla mnie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scalefrom_pl Napisano Grudzień 9, 2012 Share Napisano Grudzień 9, 2012 mi z paradoxu najbardziej podoba się magica, HoI II nie w moim klimacie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Styczeń 10, 2013 Share Napisano Styczeń 10, 2013 Jest to seria gier, którą lubię najdłużej bo ponad 10 lat, a z moich ulubionych to: Europa Universalis 2, Hearts of Iron, Hearts of Iron 2, Hearts of Iron 3. Grałem też i w inne części serii, ale to te właśnie pokochałem. Europa Universalis 2 : Tę grę po prostu uwielbiam, grałem w nią najdłużej i najczęściej, zawsze wybierałem najdłuższą kampanię, w której najczęściej grałem Polską, choć nie zawsze. Gra bardzo dokładnie oddaje realia historyczne, za każdym razem gra jest inna, albowiem zachowanie innych państw jest losowe i nie przewidywalne. Gra nie opiera się wyłącznie na prowadzeniu wojen, ponieważ można też odkrywać świat i kolonizować go, można też nawracać na swoją religię państwową. Gra naprawdę ciekawa i bardzo dopracowana, polecam każdemu kto lubi historię. Hearts of Iron : Gra w czasach 2 Wojny Światowej, w której kierujemy dowolnym krajem na świecie, mamy do dyspozycji wiele unikatowych jednostek jak np czołgi, samoloty, lotniskowce i wiele innych. W grze są też dostępne bomby atomowe, co znacznie urozmaica grę. Gra ciekawa i nie specjalnie skomplikowana, w sam raz dla początkujących. Jedyną wadą tej gry jest fakt iż do momentu wybuchu wojny, gracz w sumie niema wiele do roboty, chyba że zagra po swojemu nie trzymając się historii. Jeśli zagramy np Polską, to jeśli jakimś cudem wygramy z Niemcami i ich pokonamy, to zasadniczo można zakończyć grę, bo nikt inny już nas nie zaatakuje, no przynajmniej tak było u mnie. Kolejną wadą jest też, że ta odsłona skupia się tylko na prowadzeniu wojny i na niczym innym, znaczy to tyle, że jeśli zagramy krajem który nie brał udziału w wojnie, np Szwajcaria, wówczas zupełnie nie będziemy mieli nic do roboty w grze, po za oglądaniem. Hearts of Iron 2 : Ta odsłona jest już bardziej skomplikowana, ponieważ dodano więcej opcji dyplomatycznych, technologicznych i wiele więcej wszystkiego. Powiększono świat, dodając więcej prowincji, lecz główne problemy poprzedniczki pozostały. Gra niewątpliwie lepsza od pierwszej części, ale nowicjusz zapewne będzie miał problemy z ogarnięciem tej gry. Hearts of Iron 3 : Trzecia część jest najbardziej hardcorowa, posiada największą ilość prowincji, ma bardzo rozbudowane opcje technologiczne i dyplomatyczne. Nawet utrudniono budowanie jednostek, które już tak szybko i łatwo się nie budują. Dodano też możliwość zmiany ustroju w państwie, np Polska może dołączyć do Państw OSI, lub do ZSRR, co było nie możliwe w poprzednich odsłonach. Tą grę można polecić każdemu weteranowi Hearts of Iron, bo jest naprawdę porządnie zrobiona i dopracowana. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts