Chief Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 Witam Tak jak Ponyville źle oceniło Zecore w pierwszym sezonie bazując jedynie na przesądach i plotkach, tak w naszym świecie jest pełno mitów, w które wierzymy do tej pory i z których już wyrośliśmy. Przykładem może być np ile kropek ma biedronka tyle ma ona lat. Stary mit z dzieciństwa, ale u mnie każdy za młodu to wierzył i liczył nieszczęsne 7-kropki. Innym przykładem może być pewien owad, który błędnie jest mylony z innym, całkowicie odrębnym gatunkiem. W mit ten wierzy dużo dorosłych, a wynika to z czystej niewiedzy. Chodzi mi oczywiście o koziułkę warzywną i samca komara - krwiopijca. Mnie dopiero pewien artykuł przeczytany parę lat temu uświadomił, że to jednak nie to stworzenie. Czy wy macie jakieś doświadczenie, a może znacie jakieś mity, które są powszechne w naszym społeczeństwie? Uświadommy świat wokoło nas, niech nie posądza innych jedynie na podstawie plotek i przesądów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ChrisEggII Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 Stare mity? Pamiętam jak mnie i siostry mama przekonywała, że jeżeli się nie uspokoimy, to przyjdzie po nas Cygan i nas pozabiera. Zawsze działało. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiusz fuks Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 (edytowany) Katolicy to debile. To tak popularny mit że nawet nie ma sensu go komentować Edytowano Czerwiec 14, 2015 przez arkadiusz fuks Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magrat Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 (edytowany) To ja może podzielę się typowo gamerskim mitem. Wiele lat temu, kiedy Pokemony były jeszcze świeże a w internetach nie można było nic zweryfikować, wielu graczy święcie uwierzyło w mit o legendarnym Mew (którego nie można było złapać w żadnej z europejskich czy amerykańskich wydań gry) ukrytym pod pewną ciężarówką. Oczywiście opowieść okazała się kompletną bujdą, ale ile się namęczyliśmy nad tą ciężarówką nic nam nie odda tego czasu Edytowano Czerwiec 14, 2015 przez Magrat Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OjtamOjtam Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 (edytowany) Parę fajnych rzeczy co mi się przypomniały w losowej kolejności: 1. Używamy tylko 10% swojego mózgu. 2. Jak się będziesz bawił ogniem, to się posikasz w nocy. 3. Safari - wymaga krótkiego wyjaśnienia. Otóż mówi się, że na studiach medycznych najcięższe są pierwsze dwa lata. No więc na trzecim roku, gdy jest trochę więcej czasu, żeńska część studentek wedle mitu - czy to z nudy czy to ze względu na tykający zegar biologiczny - zaczyna polować na chłopaków. To jest właśnie to safari 4. Nie połykaj pestek z arbuza, bo ci wyrośnie w brzuchu. 5. Metal to niebezpieczna muzyka... (wiem, wiem... byłem z tych grzecznych chłopczyków, co to zawsze słuchają rodziców) 7. "Defibrylacja" na filmach z Hollywood. Kojarzycie - kiedy na monitorze EKG pojawia się prosta linia i słychać ciągły pisk, a heroiczny doktor bądź jakiś bohater chwyta za łyżki defibrylatora, krzyczy "Clear!" i strzela prądem w pacjenta? Otóż tak się nie robi. Brak akcji serca jest wręcz przeciwwskazaniem do defibrylacji! 8. Przeszczep szpiku. Są ludzie, którzy myślą, że wiąże się to z poważnym zabiegiem związanym z wbijaniem wielgachnej igły w kości, np. w kręgosłup. Podczas gdy zarejestrowanie się jako potencjalny dawca wymaga tylko pomiziania wacikiem wnętrza policzka, a sam szpik prawie zawsze izoluje się z krwi obwodowej - czyli nie ma większego nakłucia niż przy oddawaniu krwi. A można w ten sposób uratować komuś ŻYCIE. 9. Ludzie po dwudziestce powinni mieć już ogarnięte życie, a dorośli to w ogóle praktycznie inny rodzaj ludzi niż my - młodzi. 10. Chciałbym napisać dziesiąty mit, bo taka fajna okrągła liczba, ale nic już mi nie przychodzi do głowy... Edytowano Czerwiec 14, 2015 przez OjtamOjtam 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 Ludzie nazywają trzmiela bąkiem bądź nawet szerszeniem. To jest chyba taki najbardziej irytujący mit 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magrat Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 Ludzie nazywają trzmiela bąkiem bądź nawet szerszeniem. To jest chyba taki najbardziej irytujący mit O to! Mój kolega niedawno zauważył, że coś obok niego lata (ot, zwykły trzmiel) i od razu pomylił go z szerszeniem. Cóż, uciekał potem jakby się paliło Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 Z jakiegoś powodu ludzie uważają, że facet musi być pozbawiony wrażliwości, a nawet jeśli ją posiada to niech ukrywa. Wszystkich którzy płaczą, wzruszają się na filmach, lubią się tulić lub żeby ich pogłaskać po głowie, śpią z misiem...nie wiem co tam jeszcze...wiele osób ma za mięczaków czy coś podobnego. Nie rozumiem tego wcale Jeże nie noszą jabłek na kolcach. Prawdę mówiąc jak już im z drzewa na kolce jabłko spadnie to za wszelką cenę starają się je zrzucić, bo jest to dla nich niekomfortowe, a nawet groźne. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Czerwiec 14, 2015 Share Napisano Czerwiec 14, 2015 A i jeszcze "Lew król dżungli". Jak lwy mają do dżungli baaardzo daleko xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Czerwiec 15, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 15, 2015 Uszatka wspomniała o kolcach i od razu przypomniało mi się pewien rodzaj drzewa, który u nas jest nazywany Akacją. Tak na prawdę drzewo to jedynie z powodów kolców przypomina Afrykańską rodzinę Akacji, a samo wywodzi się z rodziny bobowatych. Oczywiście chodzi o Robinie akacjowa lub raczej Robinie pseudoacacia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout152 Napisano Lipiec 7, 2015 Share Napisano Lipiec 7, 2015 Słyszeliście kiedyś o tym, że królik może się krzyżować ze szczurem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ihnes Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 Co mogę od siebie dodać... Jak zabijesz pająka, to będzie padał deszcz. Bardzo znane, ale jakoś tak mi przyszło to do głowy. Jako dzieciak uwielbiałem oglądać kreskówki (damn... nadal jestem dzieciokiem). Spędzałem przy telewizorze baaardzo dużo czasu. Zaczęli mi mówić, że od tego się robaki w głowie lęgną. ;_; Albo taki klasyk. Nie wierzę, że jeszcze nikt o tym nie powiedział........... grzeczne dzieci dostają prezenty od ŚWIETEGO MIKOŁAJA ;_; A także od Gwiazdora, Zajączka Wielkanocnego, hajs od Zębowej Wróżki... Heh... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simplistic Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 Tja, do przywolania deszcZu wystarczy umyć auto... Wysłane z mojego ST21i przy użyciu Tapatalka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halik Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 Jedz skórki od Chleba to nie trafi cię piorun. Taki mały przesąd który pamiętam z dzieciństwa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 grzeczne dzieci dostają prezenty od ŚWIETEGO MIKOŁAJA ;_; A także od Gwiazdora Od Dzieciątka 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout152 Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 (edytowany) - Węże i pająki jedzą wyłącznie żywe myszy... Węża taka mysz może zabić, gdyż może go dziabnąć i spowodować u niego zakażenie. Generalnie karmi się je uśmierconymi (zagazowanymi?) myszami, choć z tego co widziałem mogą też zeżreć inną padlinę. Pająki karmi się owadami, ich rozkład tak nie śmierdzi i niektórzy też twierdzą, że mięso kręgowców wywołuje u nich choroby. - Jeże żrą jabłka. Jeż może zeżreć jabłko ale z grubsza jest mięsożerny i poluje przed wszystkim na ślimaki i dżdżownice. Niektórzy ze względu na jego szczurzy ryjek próbują go karmić serem lub mlekiem, co może go otruć. Albo taki klasyk. Nie wierzę, że jeszcze nikt o tym nie powiedział........... grzeczne dzieci dostają prezenty od ŚWIETEGO MIKOŁAJA ;_; A także od Gwiazdora, Zajączka Wielkanocnego, hajs od Zębowej Wróżki... Heh... Pierwsze słyszę, żeby w Polsce mówiono o Zajączku, czy Zębowej Wróżce, czy nawet jakoś często o Mikołaju. To są zwyczaje hamburgerów. Edytowano Lipiec 14, 2015 przez fallout152 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Lipiec 14, 2015 Share Napisano Lipiec 14, 2015 Pierwsze słyszę, żeby w Polsce mówiono o Zajączku, czy Zębowej Wróżce, czy nawet jakoś często o Mikołaju. To są zwyczaje hamburgerów. Może z Zębową Wróżką masz rację, ale reszta z USA? o______O To nie są żadne zwyczaje hamburgerów! Zajączek Wielkanocny ma swoje początki w Niemczech, a Mikołaj w Skandynawii i jest kultowany na całym świecie. Musisz pochodzić po prostu z dziwnych regionów Polski, skoro rzadko się z czymś takim spotykasz. Ale to w sumie smutne, że takie tradycje już się chowa pod dywan... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ihnes Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Ja zawsze miałem Mikołaja i Gwiazdora ;_; Uzupełniając kwestie robaków - Uwielbiałem słodycze, więc mówiono mi również, że robaki legną się w zębach albo w brzuchu. :c Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Uwielbiałem słodycze, więc mówiono mi również, że robaki legną się w zębach albo w brzuchu. :c Jezu, to było najgorsze, bo przez wiele lat bałam się że spojrzę w lusto, otworzę usta a tam będą robale wyłazić z pomiędzy zębów jak z jabłek w bajek x.x Ja mam bardzo realną wyobraźnie i czasami się jej boję... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 A u mnie w domu wierzyło się w Zębową Wróżkę. Oczywiście mam na myśli siebie i brata. Jak nam wypadały zęby to chowaliśmy je pod poduszkę i rodzice mówili, że Zębowa Wróżka coś nam przyniesie. No i przynosiła ;3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 A u mnie w domu wierzyło się w Zębową Wróżkę. Oczywiście mam na myśli siebie i brata. Jak nam wypadały zęby to chowaliśmy je pod poduszkę i rodzice mówili, że Zębowa Wróżka coś nam przyniesie. No i przynosiła ;3 Też kiedyś wierzyłam w Zębową Wróżkę. Nie mówiąc nic rodzicom, włożyłam ząb po poduszkę, a rano, rzecz jasna, nie było tam nic. Zęba też nie, pewnie gdzieś spadł. Strasznie wtedy byłam zła. "Dlaczego Wróżka zabrała mój ząb i nie dała pieniążka!?!" 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ihnes Napisano Lipiec 26, 2015 Share Napisano Lipiec 26, 2015 (edytowany) Ja mam bardzo realną wyobraźnie i czasami się jej boję... Znam Twój ból Do tej pory potrafię sobie coś podświadomie ubzdurać. >.< A u mnie w domu wierzyło się w Zębową Wróżkę. Oczywiście mam na myśli siebie i brata. Jak nam wypadały zęby to chowaliśmy je pod poduszkę i rodzice mówili, że Zębowa Wróżka coś nam przyniesie. No i przynosiła ;3 Też tak miałem. I tak mnie to nie uspokajało, jeśli chodziło o wyrywanie zębów xD Też kiedyś wierzyłam w Zębową Wróżkę. Nie mówiąc nic rodzicom, włożyłam ząb po poduszkę, a rano, rzecz jasna, nie było tam nic. Zęba też nie, pewnie gdzieś spadł. Strasznie wtedy byłam zła. "Dlaczego Wróżka zabrała mój ząb i nie dała pieniążka!?!" Ja miałem odwrotnie. Ząb powędrował mi jakoś koło nóg (dałem go gdzieś indziej zamiast pod poduszkę i zapomniałem o nim xD). Na drugi dzień poszedłem pościelić łóżko i znalazłem banknota tam, gdzie ząb leżał. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że wróżka istnieje, jak nic innego xD Edytowano Lipiec 26, 2015 przez Ihnes Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Lipiec 26, 2015 Share Napisano Lipiec 26, 2015 Albo to: słoików (kiszone, dżemy, gruszki i takie tam) nie można robić podczas burzy bo coś tam się nie uda Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Lipiec 26, 2015 Share Napisano Lipiec 26, 2015 "Nie patrz w lustro podczas jedzenia, bo diabeł ci się ukarze." Kurde, serio się tego bałam. A w Mikołaje i Wróżki nigdy nie wierzyłam. Co najwyżej udawałam, by dostać kasę i prezenty. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Lipiec 27, 2015 Share Napisano Lipiec 27, 2015 (edytowany) Rozbite lustro = 7 lat nieszczęścia. Tak samo przechodzenie pod drabiną. Nie siadaj na rogu stołu bo zostaniesz starym kawalerem. Kiedy wyjdziesz z domu nie wracaj się, chyba, że tyłem. W chrześcijaństwie szatan jest władcą piekła. Edytowano Lipiec 27, 2015 przez White Hood Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts