Arjen Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Witam, wiele działów ma taką zabawę, więc i ja spróbuję jakąś rozkręcić. Niestety Księżniczka Nocy pojawia się na parę sekund w pierwszym sezonie, i ma tylko jeden "własny" odcinek w drugim sezonie. Mimo to postaram się aby pytania były ciekawe i różnorodne, czasami może troszeczkę sięgnę do fandomu, ale ogólnie będę się trzymał kanonicznej Luny. Czasami będą to normalne pytania, czasem trzeba będzie wskazać w zdaniu. Zasady: - Jeśli ktoś już odpowiedział, a Ty masz takie samo zdanie, masz dwie opcje: albo nie pisz nic, żeby nie nabijać postów, albo napisz swoją odpowiedź, ale poprzyj ją jakimś argumentem/artem/czymkolwiek. W ten sposób unikniemy sytuacji w której padnie kilkanaście identycznych odpowiedzi. - Ja wskazuje poprawne odpowiedzi i zadaje pytania. Jeśli nie będę mógł przez dłuższy czas, powiadomię o tym osobę/osoby trzecie. - Jest to zabawa, więc lepiej wysilić szare komórki niż przeszukiwać internet w pośpiechu w celu znalezienia odpowiedzi. - Nie edytujemy postów, nie poprawiamy ich. - Jeśli ktoś edytował post, a jest poprawny i przyjdzie drugi user, którego jedynym wkładem jest przepisanie posta z odpowiedzią - uznaje jego odpowiedź, ale ma on zakaz udzielania odpowiedzi na następne pytanie. - Pytania będę zadawał seriami (2-4 dziennie) w miarę regularnie, poinformuję na końcu posta, gdy stwierdzę, że narazie wystarczy pytań.http-~~-//www.youtube.com/watch?v=aoqfdb2ws3Q Nie, nie przegapiłaś niczego Księżniczko. Zaczynamy... na początek coś łatwego...Co dokładnie znaczy "Luna"? Link do komentarza
Vanadiss Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Słowo Luna pochodzi z Łaciny, a oznacza ono Księżyc. Link do komentarza
Wujek Tadek Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Luna oznacza również boginię księżyca w mit. rzymskiej. Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 23, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2012 Słowo Luna pochodzi z Łaciny, a oznacza ono Księżyc. Tak tak, nie tylko z Łaciny. Luna oznacza również boginię księżyca w mit. rzymskiej. Owszem, niestety jest to w tym wypadku imię, a mi chodziło o znaczenie. Rozumiesz, gdyby ktoś tak nazwał samochód, sytuacja byłaby taka sama, np. Lamborghini Luna Na witrażu w Zamku Canterlot: a) Luna jest większe od Celestii b) Luna jest mniejsza od Celestii c) Siostry są tej samej wielkości Link do komentarza
Vanadiss Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 b) Luna jest mniejsza od Celestii. Może to mieć związek z przemianą w Nightmare Moon, zaś po powrocie do pierwotnej postaci Luna była mniejsza i nie miała tych "bajerów", które Celestia już miała. Dodatkowo i tak w "Canterlot Wedding" była nieco niższa. Link do komentarza
Fragin Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Oczywistą odpowiedzią wydaje się odpowiedź c, z powodu równowagi i harmonii jaką mają prezentować. Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 23, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2012 Oczywistą odpowiedzią wydaje się odpowiedź c, z powodu równowagi i harmonii jaką mają prezentować. Oczywiście, żadna z księżniczek nie jest ważniejsza! Przykład: Teraz więcej na myślenie. Podaj 3 powody, dla których Księżniczka Luna używa Tradycyjnego Głosu Canterlotu (Traditional Canterlot Voice). Niektóre Luna wymieniła w jednym z odcinków.(ciekawe którym) Link do komentarza
Fragin Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Był używany przez księżniczki sprzed tysiąca lat, próbuje zrobić odpowiednie wrażenie na swoich poddanych, każdy lubi sobie pokrzyczeć w nerwach? Co prawda do trzeciego jestem najmniej przekonany, ale czemu nie. Link do komentarza
Kyoshiro Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 1). Bo w czasach, z których ona pochodziła, tak po prostu robił monarcha w stosunku do "plebsu". 2). Gdy chciała, aby zwrócono na nią uwagę podczas jej obwieszczenia (konkretniej odwołania święta Nightmare Moon) 3). Aby wczuć się w rolę Nightmare Moon podczas "straszenia" innych. Przy dwóch pierwszych jestem na 100% pewien, przy trzecim mam pewne wątpliwości, ale chyba też poprawnie Link do komentarza
MacTavish Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 3). Aby wczuć się w rolę Nightmare Moon podczas "straszenia" innych. Chyba wczuła sie za bardzo Link do komentarza
Kyoshiro Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Chodziło mi o samą końcówkę odcinka, kiedy robiła to celowo udając Nightmare Moon . Jednak już dawno nie oglądałem odcinka, więc mogę się mylić. Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 23, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2012 1). Bo w czasach, z których ona pochodziła, tak po prostu robił monarcha w stosunku do "plebsu". 2). Gdy chciała, aby zwrócono na nią uwagę podczas jej obwieszczenia (konkretniej odwołania święta Nightmare Moon) 3). Aby wczuć się w rolę Nightmare Moon podczas "straszenia" innych. Przy dwóch pierwszych jestem na 100% pewien, przy trzecim mam pewne wątpliwości, ale chyba też poprawnie Chyba najlepiej opisane Na dziś to koniec, zapraszam jutro, pytania będą ciekawsze! Link do komentarza
JaZwiezda Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Wiem o niej: - Jej imię pochodzi albo z mitologi rzymskiej (bogini księżyca) albo od nazwy kosmicznego aparatu produkcji CCCP (ZSRR) o nazwie Łuna-3 po amerykańsku brzmi Luna-3, aparat ów miał fotografować księżyc (nie wiedziałem że moje zainteresowanie ZSRR wyjdzie mi na dobre miłe zaskoczenie) - Jej grzywa i ogon pod czas dnia przybierają kolor niebieski (jak niebo) zaś podczas nocy jej grzywa i ogon przybierają kolory nieba w nocy przywdzianego w gwiazdy oraz drogi mlecznej (takie moje skromne przypuszczenia ) Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 24, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2012 A więc jedziemy ponownie Jaka jest inna, mniej znana fandomowa nazwa Luny, i skąd się wzięła? Nie chodzi tu o Nightmare Moon. Link do komentarza
Trum Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Woona ? Jeśli o to chodzi to z G1 chyba.... Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 24, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2012 Woona ? Jeśli o to chodzi to z G1 chyba.... Dobrze... a druga część pytania, poprawnie? Link do komentarza
Trum Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Tak jak pisałam na czacie Wonna = Luniak bez epickiej grzywy przykład http://www.terrariaonline.com/attachments/lunabutterfly-png.24122/ ale jak to Luniak ta wersja też jest uhrocza Link do komentarza
Xyz Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 z NSFW - Not safe for Woona? xD Czysty strzał Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 24, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2012 Podpowiem, że zaczęło się w sierpniu 2011, a jej koleżankami są Fwuttershy i Discowd. Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Od tego, że jest to dziecięca wersja Luny, a Woona brzmi trochę po dziecięcemu? Link do komentarza
Arjen Napisano Sierpień 24, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2012 Od tego, że jest to dziecięca wersja Luny, a Woona brzmi trochę po dziecięcemu? Tak właśnie tak, stąd zarówno Woona jak i np. Fwuttershy. Co to za scena? Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Słynny Canterlock, w odcinku Luna Eclipsed. Link do komentarza
MacTavish Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Jeżeli się nie mylę( a z scen z głosem było dużo)to jest ten moment,gdy Luna mówiła że tył Pipsqueka jest cały(se zrobili z niej bekę Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 A mi się wydaje, że Luna krzyczy na Fluttershy pod jej domkiem. Link do komentarza
wiej007 Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Jest to scena w której Luna prosi Fluttershy by ta nauczyła jej mowy jaką włada Link do komentarza
Recommended Posts