Cipher 618 Napisano Listopad 14, 2016 Share Napisano Listopad 14, 2016 (edytowany) Witajcie. Wraz z Fluttershy przygotowaliśmy dla was quiz. Jej wiedza pozwoli układać najróżniejsze pytania. Nie przesadzaj proszę. A jeśli się pomylę? Nie pomylisz się. Jesteś ekspertem. Sprawdzimy to w internecie. Bez obaw. Wystarczy, że odpowiecie "prawda" lub "fałsz". Nie musicie pisać nic więcej. Fluttershy, jesteś gotowa? Chyba tak... W takim razie ja napiszę zasady, a ty pierwsze pytanie. Spoiler Zasady: - Na zadane pytanie należy odpowiadać: "prawda" lub "fałsz". Nie trzeba podawać uzasadnienia - Pierwsza osoba, która odpowie prawidłowo otrzyma 3pkt, druga 2pkt, trzecia 1pkt. - Zakaz edycji postów. Post edytowany = zmiana odpowiedzi na prawidłową = zero punktów - Pytań nie piszę regularnie, wiele zależy ode mnie, ale wiele też od odpowiadających Nagrody: - Na koniec miesiąca wyłonię "Zwierzoluba Miesiąca". Wygra ten, kto zdobędzie najwięcej punktów w danym miesiącu Pytanie 1, Ptasznik olbrzymi to największy pająk na świecie (brrr...). Punktacja: 1. Cahan - 5pkt 2. Glace Cordis - 4pkt 3. Polineks - 3pkt Zwierzoluby: Luty 2017 - Cahan Edytowano Luty 10, 2018 przez PervKapitan 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Listopad 14, 2016 Share Napisano Listopad 14, 2016 Fałsz chyba. Pewności nie mam, bo na pająkach się nie znam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vezzie Napisano Listopad 14, 2016 Share Napisano Listopad 14, 2016 Fałsz, ponieważ największym ptasznikiem jest ptasznik goliat 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 14, 2016 Share Napisano Listopad 14, 2016 Też sądzę, że to fałsz. Goliat raczej większy jest. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Listopad 15, 2016 Share Napisano Listopad 15, 2016 Fałsz. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 15, 2016 Autor Share Napisano Listopad 15, 2016 Znakomicie! Zero pomyłek Co prawda ptasznik olbrzymi jest... olbrzymi i można go legalnie trzymać w domu, ale "na Goliata nie ma bata". Wedle wikipedii osobniki trzymane w terrarium mogą urosnąć nawet do 30cm (wliczając w to "rozpiętość" odnóży). Co prawda jego jad nie jest groźny dla człowieka, ale to bydle potrafi przegryźć paznokieć (ałć). O wiele gorszy jest jednak jego system obronny. W razie zagrożenia pociera odnóżami o włochaty odwłok. Włosy te są niczym wata szklana = kontakt ze skórą jest bardzo, ale to bardzo bolesny. Pytanie #2 W wielu krajach Europy żyją / żyły ryby bez kości. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Listopad 15, 2016 Share Napisano Listopad 15, 2016 Prawda. Ryby nie mają kości. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 15, 2016 Share Napisano Listopad 15, 2016 Zgadzam się z panem powyżej. Ryby kości nie mają. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Listopad 15, 2016 Share Napisano Listopad 15, 2016 Prawda Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 16, 2016 Autor Share Napisano Listopad 16, 2016 (edytowany) Nie mogę się nie zgodzić, ale miałem inny punkt widzenia Pamiętacie francuskie ryby lądowe, które inni nazywają ślimakami? Pytanie #3 Mrówka przeżyje każdy upadek. Spoiler 1. Rainbow Guitar - 8pkt 2. CalevaN - 6pkt 3. Uszatka - 4pkt 4. PervKapitan - 3pkt 5. Vezz - 2pkt 6. Edytowano Listopad 16, 2016 przez Triste Cordis Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Listopad 16, 2016 Share Napisano Listopad 16, 2016 (edytowany) A to nie była jedynie terminologia handlowa? W systematyce raczej nic się nie zmieniło. Prawda. Z tego co pamiętam na ryby nałożono mniejszy podatek lub/i można je częściej łowić. Innymi słowy po francuskich łąkach hasały ryby Na szczęście zniesiono ten kretyński "przepis". O to też mi chodziło. raczej w systematyce tego nie zmieniali bo to obejmowało jedynie Unie Europejską Edytowano Listopad 16, 2016 przez PervKapitan Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Listopad 16, 2016 Share Napisano Listopad 16, 2016 Prawda Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Listopad 16, 2016 Share Napisano Listopad 16, 2016 Drugi raz strzelam... Podejrzewam, że przeżyje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vezzie Napisano Listopad 16, 2016 Share Napisano Listopad 16, 2016 Wydaje mi się że mogłaby zginąć ale musiała by spaść z bardzo wysoka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 17, 2016 Autor Share Napisano Listopad 17, 2016 Odpowiedź: prawda. Ze względu na swoją wagę przeżyje upadek nawet z bardzo dużej wysokości (pomijam "lądowanie" w sieci pająka czy ognisku ) Pytanie #4. W przeciwieństwie do większości ssaków, oddychanie u delfina to odruch warunkowy (ma nad nim całkowitą kontrolę, niczym my nad chodzeniem, co więcej z własnej woli może przestać oddychać na dobre). Obecna punktacja Spoiler 1. Rainbow Guitar - 10pkt 2. PervKapitan - 7pkt 3. CalevaN - 6pkt 4. Uszatka - 4pkt 5. BIP - 3pkt / Vezz - 3pkt 6. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Listopad 17, 2016 Share Napisano Listopad 17, 2016 Fałsz (strzelam) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Listopad 17, 2016 Share Napisano Listopad 17, 2016 Hmm... prawda Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Listopad 17, 2016 Share Napisano Listopad 17, 2016 O kurde... Prawda. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 18, 2016 Autor Share Napisano Listopad 18, 2016 Prawda. Mówił o tym facet odpowiedzialny za tresurę delfinów na potrzeby serialu Flipper (ktoś pamięta? ). Polecam dokument "Zatoka delfinów". Jest na tyle szokujący, że nie podam tutaj linków. Bez problemu można go znaleźć na legalnych serwisach VOD. Pytanie #5 Futro niedźwiedzia polarnego jest białe Punktacja Spoiler 1. Rainbow Guitar - 13pkt 2. PervKapitan - 11pkt 3. CalevaN - 6pkt 4. Uszatka - 4pkt 5. BIP - 3pkt / Vezz - 3pkt 6. bleflar2 - 2pkt Zapomniałem o jednym: każdy edytowany post uznam za zmianę na prawidłową odpowiedź. Przepraszam, że nie pomyślałem o tym wcześniej. W związku z tym, że prawo nie działa wstecz, bleflar2 otrzymał punkty Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Listopad 18, 2016 Share Napisano Listopad 18, 2016 Futro jest białe, zaś skóra czarna. Prawda zatem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Listopad 18, 2016 Share Napisano Listopad 18, 2016 Zgadzam się z panem powyżej (coś tam jednak jeszcze z lekcji pamiętam). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Listopad 18, 2016 Share Napisano Listopad 18, 2016 Prawda. No to dobrze że nie działa wstecz bo mi odpisałeś edycją mojego postu a potem ja zroiłam tak samo chcąc uniknąc offtopa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Listopad 18, 2016 Share Napisano Listopad 18, 2016 A ja wam powiem, że to fałsz. Nie jest białe ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 19, 2016 Autor Share Napisano Listopad 19, 2016 (edytowany) Ze względu na drobną awarię forum, quiz zostaje chwilowo wstrzymany. Podliczę punkty oraz podam następne pytanie gdy wszystko wróci do normy A odpowiedź - fałsz. Futro jest półprzeźroczyste, a biały kolor to swego rodzaju złudzenie optyczne / iluzja. Edytowano Listopad 19, 2016 przez Triste Cordis 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Listopad 21, 2016 Autor Share Napisano Listopad 21, 2016 W związku z tym, że sytuacja powoli się stabilizuje, a działy otrzymały ładne ikonki, podjąłem decyzję o wznowieniu zabawy. Quiz wraca jutro Podliczę punkty, wymyślę nowe pytanie i wyłonię... hmm... jak by to nazwać... ... zoologa tygodnia... eksperta tygodnia... Jakieś propozycje (co do tytułu)? 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts