Polineks Napisano Luty 1, 2017 Share Napisano Luty 1, 2017 Styczeń za nami, a to oznacza, że "Zwierzolubem miesiąca" zostaje BiP. Zaczynamy nowy tydzień i nowy miesiąc. Pytanie znajduje się post wyżej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 1, 2017 Share Napisano Luty 1, 2017 Nie, ginie tylko wówczas, gdy żądło odpadnie po użądleniu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 2, 2017 Share Napisano Luty 2, 2017 Coś w ten denies, znaczy tak, znaczy to był fałsz. Sam się już plączę. Lepiej spojrzeć na punktacje. Punktacja 1 - 5 II Spoiler 1. BiP - 4 pkt. Pytanie #2 Wibrysy kota są osadzone tylko przy nosie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 2, 2017 Share Napisano Luty 2, 2017 Nie wiem co to jest, ale tak... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Luty 3, 2017 Share Napisano Luty 3, 2017 Fałsz. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 3, 2017 Share Napisano Luty 3, 2017 To fałsz. Wibrysy, inaczej włosy czuciowe lub wąsy rosną także nad oczami czy w okolicach łap. Punktacja 1 - 5 II Spoiler 1. BiP - 4pkt. 2. Uszatka - 4 pkt. Pytanie #3 Symulowanie śmierci to mechanizm obronny oposa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 3, 2017 Share Napisano Luty 3, 2017 Tak "Epoka Lodowcowa 2" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vezzie Napisano Luty 3, 2017 Share Napisano Luty 3, 2017 Tak to prawda. BiP podał Epokę Lodowcową to ja podam przykład "Skok przez Płot" ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Luty 3, 2017 Share Napisano Luty 3, 2017 Prawda. Mój przykład to z kolei "Bambi 2" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 4, 2017 Share Napisano Luty 4, 2017 A ja podam "Pingwiny z Madagaskaru" Innymi słowy to prawda. Dodatkowo zwierzak wydziela zapaszek upodabniający do rozkładających zwłok. Punktacja 1 - 5 II Spoiler 1. BiP - 8 pkt. 2. Uszatka - 6 pkt. 3. Vezz - 3 pkt. Pytanie #4 Niektóre termity mają skłonności "wybuchowe". 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassidy Napisano Luty 4, 2017 Share Napisano Luty 4, 2017 fałsz? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 4, 2017 Share Napisano Luty 4, 2017 Hmm, prawda. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 5, 2017 Share Napisano Luty 5, 2017 Mają jak najbardziej. Dziwnie to zabrzmi, ale chciałbym to zobaczyć. Punktacja 1 - 5 II Spoiler 1. BiP - 12 pkt. 2. Uszatka - 6 pkt. 3. Vezz - 3 pkt. Pytanie #5 Ochwat to groźna choroba końskich kopyt. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 5, 2017 Share Napisano Luty 5, 2017 Tak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 6, 2017 Share Napisano Luty 6, 2017 Tak jest i raczej będzie Punktacja 1-5 II Spoiler 1. BiP - 12 pkt. 2. Uszatka - 6 pkt. 3. Vezz - 3 pkt. Co oznacza, że pierwszym "Zwierzolubem tygodnia" miesiąca lutego jest BiP. Luty: Spoiler 1.BiP Pytanie #1 Pasikonik to to samo co konik polny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 6, 2017 Share Napisano Luty 6, 2017 I tak i nie - pasikonik to nazwa rodzajowa. Konik polny to nazwa ludowa. Czyli każdy pasikonik jest konikiem polnym, ale nie każdy konik polny musi być pasikonikiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 6, 2017 Share Napisano Luty 6, 2017 Tak. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 7, 2017 Share Napisano Luty 7, 2017 To akurat fałsz. Pasikonik i konik polny to dwa różne gatunki. Różnią je między innymi długości czułek. Pytanie #2 Kozica tatrzańska jest w Polsce objęta ochroną gatunkową. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 7, 2017 Share Napisano Luty 7, 2017 Tak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 8, 2017 Share Napisano Luty 8, 2017 Tak. Jest pod ochroną. Jak nie patrzeń symbol Tatrzańskiego PN. Punktacja 6 - 12 II Spoiler 1. BiP - 4 pkt. Pytanie #3 Sęp plamisty mógłby bez problemu usiąść na szczycie Mount Everestu. (chodzi o wysokość lotu, a nie to że tak robi naprawdę) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 8, 2017 Share Napisano Luty 8, 2017 @Polineks96, owady nie są moją specjalnością, ale według szybkiego researchu nie ma takiego gatunku jak "konik polny". Jest to nazwa zwyczajowa, która jest dość nieprecyzyjna. Tak jak i nie ma gatunku "słoń". A przynajmniej według systematyki. Btw. w quizie już wcześniej widywałam różne błędy, w tym takie z dziedzin biologii, w których bardziej siedzę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 8, 2017 Share Napisano Luty 8, 2017 9 minut temu Cahan napisał: @Polineks96, owady nie są moją specjalnością, ale według szybkiego researchu nie ma takiego gatunku jak "konik polny". Jest to nazwa zwyczajowa, która jest dość nieprecyzyjna. Tak jak i nie ma gatunku "słoń". A przynajmniej według systematyki. Btw. w quizie już wcześniej widywałam różne błędy, w tym takie z dziedzin biologii, w których bardziej siedzę. No tak. To możliwe. Tak to jest, gdy historyk bierze się za quiz o zwierzętach. Sam trochę biorę się za to na szybko i wychodzą z tego "kruczki". Jeśli chodzi o te owady to tu się posługiwałem wiedzą znajomego, który mi tłumaczył, że jeden ma długie chude czułki, a drugi krótkie i grube i parę jeszcze innych różnic mi podawał. Przy okazji dziękuję za zwrócenie uwagi i cóż. Mogę tylko przeprosić, bo błądzić rzeczą ludzką, ale mi to za często się zdarza. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 8, 2017 Share Napisano Luty 8, 2017 Wiesz, tu się mogę mylić, bo polegałam na Internetach, a nie na jakiejś literaturze naukowej. A jednak specjalizuję się raczej w rybach i organizmach wodnych. Ale jednak zachęcam do robienia dobrego researchu oraz umiejętności selekcji źródeł (w Internetach piszą takie kwiatki jak to, że pirania pacu pływa w Bałtyku i gustuje w męskich klejnotach - a to ryba z dorzecza Amazonki, do tego roślinożerna). No i dobra jest też podstawowa wiedza z zakresu systematyki i ewolucji zwierząt. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Luty 8, 2017 Share Napisano Luty 8, 2017 Odp. Tak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polineks Napisano Luty 9, 2017 Share Napisano Luty 9, 2017 Oczywiście. Skoro podobno lata na wysokości 11 km. Punktacja 6-12 II Spoiler 1. BiP - 8 pkt. Pytanie #4 Jednym z czynników pozwalającym ptakom latać są tak zwane "kości pneumatyczne". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts