Syrth Napisano Marzec 1, 2018 Share Napisano Marzec 1, 2018 Zwierzęta są częścią natury, wydawałoby się więc, że naturalne, więc zaskoczyć nas nie mogą, ale to nieprawda! Bardzo wiele rzeczy, które wyczyniają zwierzęta są dla nas obce. Czasami też zdarzają się zaskakujące, może i szokujące wyjątki, kiedy to matka jednego gatunku przygarnie noworodka innego. Spotkaliście się z czymś takim? Może nie koniecznie musieliście na żywo, jednak często na internecie zobaczymy przeróżne zdjęcia (tylko proszę chociaż trochę poszukać, czy to aby nie photoshop ^^) i opisy. Jak najbardziej możemy podzielić się tym tutaj. Bardzo pożądany jest też krótki opis, chociaż niekonieczny. Oczywiście zdjęcia proszę umieszczać w spoilerach. Ja zacznę: Opis: Kobra królewska, która naturalnie żywi się innymi gatunkami węży zachciała upolować na pytona siatkowego. Miał być łatwym i smakowitym kąskiem dla kobry, jednak pomimo zabójczego jadu zabrał ją ze sobą do grobu w sposób jaki dusiciele lubią najbardziej. Opis: Sikorki bogatki kiedy tylko mają okazję żywią się mięsem. Zdjęcie dość popularne i stało się memem, ale co się dziwić, kiedy taki mały i uroczy ptaszek ma minę mordercy i patrzy prosto w obiektyw? Właśnie przez ich niewielkie rozmiary nie często mają szansę, ale kiedy tylko się pojawi to jej nie przegapią, by zasmakować mięska. Opis: Holender Bertus Van Der Laan opiekuje się budkami lęgowymi dla ptaków, w których co prawda nie rzadko zasiedziały się borowce, ale za to dość rzadko można było tam spotkać sikorki ubogie - w doddatku taką, która nie miała nic przeciwko rudemu lokatorowi. Pierwszy raz od trzech lat zdarzył się mu taki przypadek. Opis: Młody żółwik skorzystał z nietypowego transportu - tutejszej żaby (niestety nie znam gatunków, a podpis zdjęcia też go nie dawał) Fotografia zrobiona przez Shi Khei Goh w Indonezji. Opis: Modliszka zajadająca się koliberkiem. Jak dla mnie to nic zaskakującego, bo modliszki to idealne drapieżniki, często polują na ofiary większe od siebie. Przerażające może być to, że jedzą one ofiarę żywcem, gdzie przy typowych obiadkach modliszki nie jest to takie straszne (bo są nimi najczęściej owady, które nie odczuwają tak bólu), tak kiedy modliszka zajada się młodym ptakiem bądź gryzoniem to długo czuje jak jest pożerany. Dołączam jeszcze ciekawy filmik: Opis: Tym razem modliszka załapała nietypowy transport - głowę mamby. Fotografia również wykonana przez Shi Khei. Podzielcie się swoimi ciekawymi znaleziskami! 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Marzec 1, 2018 Share Napisano Marzec 1, 2018 To wrzucę zdjęcie fabulous Kajmana Okularowego, którego obsiadły motyle spijające substancje z jego oczu które według źródła zawierają minerały potrzebne owym motylom kiedy w środowisku ich brakuje. Nic mi nie wskazywało tu na fotoszop, same informacje też raczej legitne więc musiałoby to być bardzo dobrze zrobione jak już, ale wątpię. Zwierzęta czasem mi się przewijają więc nie omieszkam wrzucać i sprawdzić fajnych rzeczy jak będą. Spoiler 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Marzec 1, 2018 Share Napisano Marzec 1, 2018 Oglądałam kiedyś program o lwicy, która przygarnęła malutką antylopę. Nie pamiętam szczegółów, ale niedawno znalazłam to zdjęcie: Spoiler Nie wiem czy to ta sama lwica i ta sama antylopa, ale z opisu fotografa wynika, że po zabiciu i pożarciu matki z zarośli wyszło jej przerażone młode, a lwica zamiast zaatakować i zabić potraktowała je troskliwie. Mało tego. Gdy potem stado spłoszył jakiś hałas, lwica chwyciła młodą antylopę za kark jak to czynią lwy ze swymi młodymi i zabrała je w bezpieczne miejsce. Jeśli ktoś zna angielski to tu jest źródło: LINK Z tego co mi wiadomo takie rzeczy zdarzają się częściej niż możnaby przypuszczać. 2 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Marzec 1, 2018 Share Napisano Marzec 1, 2018 20 minut temu, Uszatka napisał: Oglądałam kiedyś program o lwicy, która przygarnęła malutką antylopę. Nie pamiętam szczegółów, ale niedawno znalazłam to zdjęcie: Odkryj ukrytą treść Nie wiem czy to ta sama lwica i ta sama antylopa, ale z opisu fotografa wynika, że po zabiciu i pożarciu matki z zarośli wyszło jej przerażone młode, a lwica zamiast zaatakować i zabić potraktowała je troskliwie. Mało tego. Gdy potem stado spłoszył jakiś hałas, lwica chwyciła młodą antylopę za kark jak to czynią lwy ze swymi młodymi i zabrała je w bezpieczne miejsce. Jeśli ktoś zna angielski to tu jest źródło: LINK Z tego co mi wiadomo takie rzeczy zdarzają się częściej niż możnaby przypuszczać. Bardzo rozsądnie, zostawiła żarcie na później xD 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Marzec 1, 2018 Share Napisano Marzec 1, 2018 (edytowany) Żaba i tyle. Edytowano Marzec 1, 2018 przez Gość brak spoilera na zdjęcie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Marzec 1, 2018 Autor Share Napisano Marzec 1, 2018 @GlaceCordis Dokładniej to Breviceps macrops, inaczej podeszczowik pustynny, chociaż nie jestem pewna, czy ta polska nazwa jest oficjalna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaxx Napisano Marzec 4, 2018 Share Napisano Marzec 4, 2018 Kilka zdjęć ciekawych ptaków (ale zwierząt, nie ...): Spoiler Dzioborożec żałobny, kalao, nazywany również ptakiem nosorożcem, gdyż jego dziób wieńczy żółtopomarańczowa ogromna narośl. Do końca nie wiadomo jaka jest jego rola. Prawdopodobnie samiec chwali się kaskiem przed samicą podczas zalotów. Spoiler Zięba wampirza, tan ptak zamieszkujący wyspy Galapagos wybrał sobie nietypowy rodzaj pożywienia, czyli krew. Jej dziób działa jak narzędzie chirurgiczne tworząc ranę na powierzchni innego ptaka (zazwyczaj większego, gdyż u małego mógłby doprowadzić do śmierci). Co ciekawe ofiara nic nie czuje. Spoiler Krawczyk cejloński i zwyczajny, tu chciałem się skupić bardziej na budowie gniazda tego ptaszka. Używa on nitek pajęczyny, bądź włókien którymi zszywa brzegi liści znajdujących się na gałęzi. Zaś dziób wykorzystuje jako szydło. 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Marzec 4, 2018 Autor Share Napisano Marzec 4, 2018 W sumie tak pół żartem, pół serio, ale ten gołąb mnie urzekł: Zdjęcie zrobione w Opolu, ale nie przeze mnie. Znalezione na grupce zdjęć Opola. Swoją drogą gołębie są bardzo urzekające 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Marzec 16, 2018 Share Napisano Marzec 16, 2018 (edytowany) Widział ktoś kiedyś białego pawia? No właśnie, ja też do tej pory nie I to nie albinos, tylko taka odmiana pawia królewskiego. Spoiler "No co, co się gapicie?!" Uciekł komuś z podwórka i szwendał się przy drodze. Fajny ptaszor, nawet lepszy niż zwykły paw królewski, jak się rozłoży to taki bardziej majestatyczny jest. Poszperałem trochę, ciekawe że mogą żyć nawet 18 lat, a hodowane są głównie dla piór. Edytowano Marzec 16, 2018 przez Lemi 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Marzec 19, 2018 Autor Share Napisano Marzec 19, 2018 Pewna dziewczyna, a dokładniej to Cassandra Tainsh (można ją znaleźć na twitterze, instagramie) zrobiła dość urocze fotografie swojemu ptasznikowi, tutaj macie przykłady: Czyż to nie rozkoszne? 1 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Kwiecień 8, 2018 Autor Share Napisano Kwiecień 8, 2018 Teraz nieco brutalniejsza strona natury, przynajmniej na początku. Niestety nie opiszę tak profesjonalnie tych zdjęć, ponieważ znalazłam je na fejsbuku. Ale uważam, że warto je wam tutaj pokazać ^^ Opis: Jeden z przedstawicieli hienowatych dorwało się do (niecałej) antylopy Opis: Niewielka kłótnia o jednego z rodziny bawołów między wilkiem a sępem. Opis: Krokodyl wpadł w złe towarzystwo (co zdarza się tak właściwie nie rzadko) Opis: Zdjęcie tego sępa na głowie bawoła wydaje się strasznie artystyczne. Opis: Trzy gatunki, jedna walka. Opis: Ciężko mi nawet powiedzieć, co zachęciło tego słonia by tak potraktować to bawołowate zwierzę. Opis: Dobry przyjaciel ratuje swojego kumpla przed zleceniem w dół Opis: Idealna minka kiedy zdobyło się coś dobrego do jedzenia i nie chce się oddać :3 Opis: Orzeł chwali się ładnym, kaczkowym trofeum. Opis: Hienowaty na likaony. Ten jeden likaon ma genialną, wystraszoną minkę Opis: Mówcie co chcecie, ale według mnie lamparty morskie to najstraszniejsze zwierzęta na świecie D: Ale możliwe, że ten uraz mam po filmie "Przygoda na Antarktydzie", którego swoją drogą wszystkim polecam. Opis: Wbrew pozorom, tego co mówią nam wszelkie media, ataki węży na tak wielkie ofiary jest rzadkością. Wąż sporo ryzykuje takim atakiem, nie dość, że może się nie udać, to potem baaardzo długo trawi, stając się łatwą ofiarą dla innego zwierzęcia. Opis: Przytulasek! Opis: A tutaj już nie brutalnie, a raczej śmiesznie i ciekawie. Samiec kumaka nizinnego w swojej pozycji obronnej 3 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Kwiecień 20, 2018 Autor Share Napisano Kwiecień 20, 2018 Dzierzba upolowała i nabiła jaszczurkę zwinkę. 1 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Kwiecień 24, 2018 Share Napisano Kwiecień 24, 2018 Spoiler Znalezione przypadkiem na jakiejś arabskiej stronce więc kompletnie nie wiem co zostało napisane w opisie, ale to urocze stworzonko wygląda mi na ratela miodożera Ciekawi mnie czym ten spokojnie wyglądający lew sprowokował małego drapieżnika, że ten postanowił się mierzyć z kimś o wiele od siebie większym i silniejszym. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Kwiecień 24, 2018 Autor Share Napisano Kwiecień 24, 2018 3 minuty temu, Uszatka napisał: Odkryj ukrytą treść Znalezione przypadkiem na jakiejś arabskiej stronce więc kompletnie nie wiem co zostało napisane w opisie, ale to urocze stworzonko wygląda mi na ratela miodożera Ciekawi mnie czym ten spokojnie wyglądający lew sprowokował małego drapieżnika, że ten postanowił się mierzyć z kimś o wiele od siebie większym i silniejszym. Wydaje mi się, że może to być samica, broniąca młode. Niektóre samice ssaków są wtedy mega odważne Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Kwiecień 24, 2018 Share Napisano Kwiecień 24, 2018 1 minutę temu, PervKapitan napisał: Wydaje mi się, że może to być samica, broniąca młode. Niektóre samice ssaków są wtedy mega odważne Masz rację. W sumie to się nawet wydaje najbardziej prawdopodobne Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Kwiecień 24, 2018 Autor Share Napisano Kwiecień 24, 2018 @UszatkaSamo to, że wiele zwierząt jest gotowych zaatakować człowieka, kiedy w pobliżu są młode o tym świadczy. Dla nich człowiek jest ogromny i straszny. A nie zwierzęta, wbrew pozorom co większość ludzi myśli. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Kwiecień 24, 2018 Share Napisano Kwiecień 24, 2018 @PervKapitanW "Duchowym Życiu Zwierząt" Peter Wohlleben trafnie zauważył, że w oczach zwierząt człowiek musi być najstraszniejszy, bo jest najbardziej nieprzewidywalny. Jak np. po takim lwie widać czy zaatakuje czy nie tak po człowieku już nie bardzo. Poza tym ludzie w wielu miejscach na ziemi tak czynnie polowali na różne zwierzęta, że te gatunki już się nauczyły strachu do nas. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Sierpień 27, 2018 Share Napisano Sierpień 27, 2018 Wczoraj pod wieczór miałem gościa... Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cheerful Sparkle Napisano Wrzesień 3, 2018 Share Napisano Wrzesień 3, 2018 Natknąłem się na piękną klacz w Jurkowie: Spoiler Długo i czule na mnie patrzyła... Szkoda, że była za pastuchem, bo poczochrałbym ją po tej grzywie 4 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Wrzesień 8, 2018 Share Napisano Wrzesień 8, 2018 Malutki pajączek z bliska :3 To ciekawe, że niektóre pająki wyglądają strasznie, a inne tak słodziutko i niewinnie~ No spójrzcie tylko Spoiler Źródło I jeszcze tarzające się na grzbiecie konie są doprawdy urzekające~ Spoiler 4 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightbringer Napisano Wrzesień 8, 2018 Share Napisano Wrzesień 8, 2018 Nietoperze są cudowne Spoiler 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salto Napisano Wrzesień 8, 2018 Share Napisano Wrzesień 8, 2018 (edytowany) W sumie nie wiem co to, ale kilka lat temu znalazłem na torach kolejowych. Spoiler 55 minut temu, Uszatka napisał: Malutki pajączek z bliska :3 To ciekawe, że niektóre pająki wyglądają strasznie, a inne tak słodziutko i niewinnie~ No spójrzcie tylko Odkryj ukrytą treść Źródło Mi tam się wszystkie pająki podobają, ale do normalności mi daleko xD Edytowano Wrzesień 8, 2018 przez Salto 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cheerful Sparkle Napisano Wrzesień 10, 2018 Share Napisano Wrzesień 10, 2018 A takiego konia spotkałem dzisiaj w Ochotnicy Górnej: Spoiler Nie dał się poczochrać - płoszył się jak... Fluterka 2 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Wrzesień 10, 2018 Share Napisano Wrzesień 10, 2018 Chcecie zobaczyć trochę urzekających węży? Takie z króliczymi uszkami, motylkami itp. ~ No cuda. Czemu węże są takie urokliwe? I jak można ich nie kochać? Spoiler Źródło 2 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Wrzesień 10, 2018 Share Napisano Wrzesień 10, 2018 4 godziny temu, Grzegorz_Nikodem napisał: A takiego konia spotkałem dzisiaj w Ochotnicy Górnej: Ukryj treść Nie dał się poczochrać - płoszył się jak... Fluterka To młody koń, czy kucyk? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts