Airlick Napisano Październik 9, 2012 Autor Share Napisano Październik 9, 2012 Chodziło mi o to, że 'Imperium, nad którym słońce nie zachodzi' nazywali je tylko Brytyjczycy. Bo że Imperium Brytyjskie było imperium, temu nie można zaprzeczyć. Ale dajmy spokój Brytyjczykom. Odpowiedź jest, oczywiście, prawidłowa. Ten rzymski cesarz pochodził ze wschodu Imperium. Nie miał żadnych sukcesów, a historii zapisał się swoim WYJĄTKOWO nietypowym stylem bycia. Na przykład jeździł po mieście rydwanem zaprzężonym w nagie dziewczyny, ale to wcale nie był najgorszy z jego wybryków... O kogo chodzi? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 9, 2012 Share Napisano Październik 9, 2012 To był Heliogabal. Przy nim Kaligula i Neron to niewinni chłopczyki xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 9, 2012 Autor Share Napisano Październik 9, 2012 Zgadza się. Królewska dynastia, od której, można powiedzieć, wszystko się zaczęło - przynajmniej dla Europy. Łatwa zagadka na dobranoc. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 9, 2012 Share Napisano Październik 9, 2012 Czyżby to była dynastia Karolingów? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 9, 2012 Autor Share Napisano Październik 9, 2012 Yup. Kolejne pytania jutro. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Poniższa stela przedstawia chyba najbardziej znanego z mezopotamskich władców. Podaj jego imię. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cygnus Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Nabuchodonozor II Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Nope. Część tych władców stawiała sobie stele z prawie identycznie wyglądającym reliefem, ale to nie jest stela Nabuchodonozora. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cygnus Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Darn. Tiglatpilezar? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Nope. Odpowiedź jest prostsza, niż ci się zdaje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cygnus Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Hammurabi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Zaiste. Skoro już jesteśmy przy podobiznach... Kto to jest? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Generał Władysław Anders!!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Jaki Anders? Ale blisko. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 To jest gen. Stanisław Sosabowski, który w Wlk. Brytanii tworzył jednostkę spadochronową. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShadowRider Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Wow, nie no, odbiegając od tematu, to ja myślałem, że jestem dobry z historii, a tutaj, czytając wasze posty, to okazuje się, że ja nic nie wiem ;D. Początkowo też myślałem, że na zdjęciu jest Anders, a nawet przez moment że to Montgomery (!) Ale zauważyłem "Poland" na ramieniu i spadającego orła na piersi . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Aaa. Rzeczywiście nie Anders. Kurde w gorącej wodzie jestem kompany. Teraz mi głupio:flutterblush: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Oczywiście, był to Sosabowski. Rzymski konsul, geniusz militarny, którego przydomek od razu wskazuje, czego dokonał - a przynajmniej gdzie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Korneliusz Scypion Afrykański. Yay 50 postów ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Czyżby to Scypion Afrykański Młodszy, który zyskał przydomek Africanus po zdobyciu i zburzeniu Kartaginy? xD EDIT: Dafuq, ktoś był szybszy ode mnie i wiedział od razu kto zburzył Kartaginę xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vader_PL Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Scypion Afrykański. EDIT:Ahh, dopiero trzeci... Dobra, teraz będę się pilnował. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Zdarza mi się uważać na historii ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 Ja historię skończyłem 4 lata temu. No chyba że Historia Rosji na pierwszym roku studiów też się liczy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 10, 2012 Autor Share Napisano Październik 10, 2012 Obaj byli Korneliusze, obaj byli Afrykańscy, chodziło mi o Starszego. No, ale to nieistotne. Wzór cnót rycerskich, niepokonany na turniejach, genialny dyplomata i w ogóle chodzący cud. W dodatku istniał naprawdę. O kim mowa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vader_PL Napisano Październik 10, 2012 Share Napisano Październik 10, 2012 To dość ogólnikowy tekst. Strzelam: Zawicza Czarny? Tylko on przychodzi mi w tej chwili do głowy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts