Airlick Napisano Październik 15, 2012 Autor Share Napisano Październik 15, 2012 Nie mylisz się waść. Rzymski cesarz, którego przydomek pochodził od łacińskiej nazwy sandałów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tostu Napisano Październik 15, 2012 Share Napisano Październik 15, 2012 Kaligula Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 15, 2012 Autor Share Napisano Październik 15, 2012 Nie inaczej. A ten pan jak się nazywał? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Październik 16, 2012 Share Napisano Październik 16, 2012 Rotmistrz Witold Pilecki? Tak mi się wydaje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Shield Napisano Październik 16, 2012 Share Napisano Październik 16, 2012 Edward Rydz Śmigły??? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zefir Napisano Październik 16, 2012 Share Napisano Październik 16, 2012 kpt.Raginis Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 16, 2012 Autor Share Napisano Październik 16, 2012 kpt.Raginis O, to, to. Jak nazywał się szogun, który w wyniku długiej wojny przejął całą realną władzę w Japonii? Pełne imię, proszę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Kusanagi Napisano Październik 16, 2012 Share Napisano Październik 16, 2012 Tokugawa Ieyasu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 16, 2012 Autor Share Napisano Październik 16, 2012 Nie inaczej. A ten tutaj jak się nazywał? Tym razem poproszę imię i przydomek. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zefir Napisano Październik 17, 2012 Share Napisano Październik 17, 2012 Czy to nie czasem Sponsor potopu Szweckiego, ale pamiętam tylko że z Wazów się wywodził... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vader_PL Napisano Październik 17, 2012 Share Napisano Październik 17, 2012 Z portretu trudno coś wyłapać, twarz też niewiele mi mówi. Skorzystałem z podpowiedzi Zefira (nawet ja nie muszę wiedzieć wszystkiego:giggle:), że to prawdopodobnie król Szwedzki z dynastii Wazów. Gustaw II Adolf najbardziej pasuje do tego portretu. Jeśli chodzi o przydomek to został ochrzczony Lwem Północy. @Down Co do potopu to prawda, dlatego też o nim nie wspomniałem. Zresztą Karol X Gustaw zdaje się, że pochodził z innej dynastii chyba Wittelsbachów, ale nie chce mi się teraz tego sprawdzać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShadowRider Napisano Październik 17, 2012 Share Napisano Październik 17, 2012 Potwierdzam stwierdzenie Vadera. To jest Gustaw II Adolf, z dynastii Wazów. Lew z Północy, Lion from the North, Löwe aus Mitternacht. Ale za potop szwedzki to odpowiedzialny był Karol X Gustaw, a Adolf Gustaw walczył z Polską o Inflanty i Dominum Maris Baltici czyli dominację nad morzem Bałtyckim. Walczył także przez krótki okres z Rosją i w wojnie Trzydziestoletniej, gdzie zginął w 1632 roku w bitwie pod Lützen. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 18, 2012 Autor Share Napisano Październik 18, 2012 Widzę, że rozwinęła się niezła dyskusja. Kradniecie mi pytania na przyszłość! Ale nic to, postaci z pewnością nie zabraknie. W każdym razie, odpowiedź jest oczywiście poprawna. Chyba najważniejszy faraon okresu Nowego Państwa, a z pewnością najdłużej panujący. O kim mowa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Kusanagi Napisano Październik 18, 2012 Share Napisano Październik 18, 2012 Ramzes II ??? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 18, 2012 Autor Share Napisano Październik 18, 2012 Yup. Polski generał, marszałek Francji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucpon Napisano Październik 19, 2012 Share Napisano Październik 19, 2012 Co prawda był marszałkiem, a nie generałem ale cóż... Jeśli nie chodzi o niego to nie mam pojęcia o kogo. Ferdinand Foch Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 19, 2012 Autor Share Napisano Październik 19, 2012 Może źle się wyraziłem. Chodzi o Polaka, który był marszałkiem Francji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucpon Napisano Październik 19, 2012 Share Napisano Październik 19, 2012 Czy może masz na myśli Józefa Poniatowskiego? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 19, 2012 Autor Share Napisano Październik 19, 2012 Może mam. Dobrze. A to kto? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShadowRider Napisano Październik 19, 2012 Share Napisano Październik 19, 2012 Tadeusz Kutrzeba, generał Armii "Poznań" podczas obrony Polski we Wrześniu 39' roku . Trafił do niewoli niemieckiej, zmarł w 47' roku w Anglii. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 19, 2012 Autor Share Napisano Październik 19, 2012 Tak jest. Z racji, że nie będzie mnie do późnych godzin nocnych w niedzielę albo aż do poniedziałku, daję, jak sądzę, katowskie pytanie: kto jest przedstawiony na tym reliefie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Październik 20, 2012 Share Napisano Październik 20, 2012 Coś Ci nie poszło, na zdjęciach mojej koleżanki z Luwru była ta stela. Przedstawia ona króla Naram-Sina z Akadu, władcy Mezopotamii. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 22, 2012 Autor Share Napisano Październik 22, 2012 Cóż, mogłem dać dużo trudniejsze, ale uznałem, że to też sprawi jakieś problemy. W każdym razie, odpowiedź jest oczywiście poprawna. Generał, autor bardzo znanej książki o wojskowości. Meh, banalne pytanie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Kusanagi Napisano Październik 22, 2012 Share Napisano Październik 22, 2012 Sun Tsu? lub Sun Pin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Październik 22, 2012 Autor Share Napisano Październik 22, 2012 Hm, nope. O samym Sun Tzu bardzo niewiele wiadomo, do tego stopnia, że niektórzy kwestionują jego istnienie. Chodzi o inną postać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts