fallout152 Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 Mam problem ze wstawianiem przecinków i nagle znalazłem stronę, która zdaje się w tym pomagać. http://www.przecinki.pl/ Prosiłbym o wypowiedź eksperta do przecinkologii, czy rzeczywiście ta stronka pomaga czy przeszkadza. Link do komentarza
Jake Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 (edytowany) Ta strona właściwie przeszkadza. Napisałem: Jeden dwa trzy cztery Ona podała że tylko trzeba dać przecinek między dwa, a trzy. A prawidłowe zdanie powinno brzmieć tak: Jeden, dwa, trzy, cztery Edytowano Maj 27, 2013 przez jacob.zvierz Link do komentarza
kotekipiesek Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 wpisz sobie to: Marek, zastanawiał, się, czy, zda, egzamin. Oczywiście, przypuszczał, że, nie, dostanie, piątki, bo, zapomniał, odpowiedzi, na, dwa, albo, trzy, pytania, niemniej, jednak, miał, nadzieję, przynajmniej, na, trójkę. Link do komentarza
Flutt Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 (edytowany) Sprawdziłem. Niestety strona nie pokazuje dobrze, kiedy stawiać przecinki. Edytowano Maj 27, 2013 przez Flutt Link do komentarza
Niklas Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 Już lepiej poczytaj tę stronkę: http://www.prosteprzecinki.pl/ Link do komentarza
Piter009 Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 A czego oczekiwaliście od tej strony? Ona po prostu ma wgrane zasady pisania przecinków (przed jakimi słowami wstawiać) i jest pomocna jeśli chcesz po prostu sprawdzić, czy o jakimś zapomniałeś. Tylko głupiec w pełni ufa maszynie. Link do komentarza
fallout152 Napisano Maj 27, 2013 Autor Share Napisano Maj 27, 2013 Dzięki za odpowiedzi. Będę próbował uskuteczniać wiedzę z ostatniego linku. Link do komentarza
Bezik Napisano Maj 27, 2013 Share Napisano Maj 27, 2013 Przecinki są przerażające. Niedawno dowiedziałem się ze stawianie przecinka przed oraz w większości przypadków jest błędem, a ja non stop tak robiłem. Całe życie w kłamstwie :( Link do komentarza
fallout152 Napisano Maj 27, 2013 Autor Share Napisano Maj 27, 2013 (edytowany) A jak "że" pojawia się kilka razy w jednym zdaniu to za każdym razem walimy przecinek? I co ze słowami takimi jak "to" czy "co"? PS szkołę skończyłem już lata temu lol Edytowano Maj 28, 2013 przez fallout152 Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 Nie lepiej kupić dobrą książkę do polskiego, zamiast posiłkować się internetem? Ewentualnie można poczytać książki dobrych wydawnictw i tak nauczyć się właściwego pisania Link do komentarza
Niklas Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 A jak "że" pojawia się kilka razy w jednym zdaniu to za każdym razem walimy przecinek? No tak, a co myślałeś? xd Link do komentarza
DiscorsBass Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 Interpunkcja o tak, potrafi być podła czasem przy niektórych zdaniach, coś o tym wiem! x) A ten program nie jest zły, chociaż, jak widać, nieco mu do doskonałości brakuje ^^ I przed "że" nie zawsze stawia się przecinek (np. "i że", "chyba że", "mimo że" i takie tam) xD Link do komentarza
Niklas Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 Ale wtedy się stawia przecinek przed całym zwrotem np. Nie ruszaj tych jabłek, chyba że powiem inaczej. Bo jeszcze uznają, że wtedy nie trzeba w ogóle Link do komentarza
KochamChemie Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 Przecinek jest równoważny ze spójnikiem "i" w logice matematycznej. "W sumie, warto najpierw się zastanowić nad sensem zdania zanim się je napisze z interpunkcją" ("W sumie" pełni tutaj funkcję fatyczną, dlatego piszemy przecinek) Link do komentarza
Servant Saber Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 (edytowany) Prostsze wyjście: uważaj na lekcjach języka polskiego No chyba szkoła na coś jest, nie? Edytowano Maj 28, 2013 przez Aglet Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Maj 28, 2013 Share Napisano Maj 28, 2013 Podstawowa zasada stawiania przecinków, wyczerpująca większość wątpliwości: W zdaniu może być jedno orzeczenie, tj. czasownik. 99,(9)% zdań jest tak zbudowanych. Jeśli chcemy wstawić więcej czasowników, to rozdzielamy to przecinkami, tworząc zdanie złożone. Przykład: Fluttershy krzyknęła, a następnie zalała się łzami. Nie da rady tego napisać bez przecinka. Druga zasada, to przecinek jest miejscem przeznaczonym w zdaniu na nabranie powietrza. Zbyt długie zdanie, nawet poprawne gramatycznie, należy zamienić na zdanie złożone, aby się nie udusić. Przykład 2, Twilight tłumaczy różnicę między magią, a klątwą: -Czerpiąc wiedzę z przeczytanej przeze mnie literatury, dodatkowo posiłkując się szeroka zakrojoną teorią źródłową, nie mogłabym pominąć wniosków płynących z toczącej się aktualnie dyskusji akademickiej dotyczącej interesującego nas tu wszystkich tematu, mogę zapewnić z całą pewnością wynikającą z mojego nie byle jakiego wykształcenia, że wszelkie procesy magiczne zwane potocznie "magią", płyną z wnętrza i osobistej energii maga, a klątwy ze względu na swój nieklarowny charakter, nie mogłyby istnieć bez tego, zatem są albo magia, albo zwyczajnie nie istnieją, co wydaje się być logiczne i oczywiste w swej absolutnej prostocie.. To jest jedno zdanie, oczywiście bzdurne, bo nikt normalny tak nie powie*. Teraz wytnijcie z tego przecinki i spróbujcie powiedzieć bez nabieranie powietrza xD *Nie dotyczy wykładowców akademickich. Link do komentarza
fallout152 Napisano Maj 28, 2013 Autor Share Napisano Maj 28, 2013 (edytowany) A jak są dwa słowa poprzedzane przecinkami, stojące obok siebie to obydwa rozdzielić? Przykład: -Fluttershy spytała się, czy, by poszli z nią. Edytowano Maj 28, 2013 przez fallout152 Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Maj 29, 2013 Share Napisano Maj 29, 2013 Zazwyczaj tak, choć lepiej unikać takich zdań, bo to jest brzydkie;-Fluttershy spytała, czy poszliby z nią. Link do komentarza
DiscorsBass Napisano Maj 30, 2013 Share Napisano Maj 30, 2013 (edytowany) Niklas, ale jakby nie było przed samym "że" nie ma tam przecinka, a w "i że" nie ma go wcale ^^ Fluttershy spytała się, czy by poszli z nią.Pierwsze zdanie jest samodzielne, drugie odpowiada mu na pytanie: O co się spytała? Tak powinno to wyglądać, "czy" i "by*" otwierają tak na dobrą sprawę tylko jedno zdanie podrzędne, przeto muszą się podzielić jednym przecinkiem. Zupełnie inaczej to wyglądałoby, gdyby otwierały każde inne zdanie, wtenczas każde miałoby swój przecinek. Fluttershy spytała się, czy wiedzą, by poszli z nią.Pierwsze zdanie jest samodzielne, drugie odpowiada mu na pytanie: O co się spytała? Trzecie drugiemu - co wiedzą? No, ale to tylko wierzchołek góry lodowej xD *-właściwie to "by" wcale tu nie otwiera nic, jedynie tworzy nam tryb przypuszczający ^^ Edytowano Maj 30, 2013 przez DiscorsBass Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Maj 30, 2013 Share Napisano Maj 30, 2013 Dlatego podkreślam, że lepiej unikćc dwuznacznych zdań, w celu uniknięciu potencjalnego błędu. Link do komentarza
fallout152 Napisano Maj 30, 2013 Autor Share Napisano Maj 30, 2013 Fluttershy spytała się, czy by poszli z nią.Pierwsze zdanie jest samodzielne, drugie odpowiada mu na pytanie: O co się spytała? Tak powinno to wyglądać, "czy" i "by*" otwierają tak na dobrą sprawę tylko jedno zdanie podrzędne, przeto muszą się podzielić jednym przecinkiem. Zupełnie inaczej to wyglądałoby, gdyby otwierały każde inne zdanie, wtenczas każde miałoby swój przecinek. Czyli jednak można sobie odpuścić stawianie przecinaka przed każdym z tych wyrazów. Całe życie sadziłem ,że przecinek jest tylko po to by dzielić zdania złożone i dziwi mnie np. takie coś: Mówiłem, że będzie padać. Z jakiej paki tu jest przecinek, jak to niczego nie oddziela? Tylko dla tego ,że jest "że"? A tak wszyscy piszą i z tego co wiem tak jest poprawnie. Link do komentarza
DiscorsBass Napisano Maj 30, 2013 Share Napisano Maj 30, 2013 Dlatego podkreślam, że lepiej unikćc dwuznacznych zdań, w celu uniknięciu potencjalnego błędu. Ale naprawdę chcesz, aby ta niepewność względem zasad interpunkcji mieszała Ci we własnonożnie zbudowanych zdaniach? ;P Czyli jednak można sobie odpuścić stawianie przecinaka przed każdym z tych wyrazów. Czasem nawet trzeba xD Całe życie sadziłem ,że przecinek jest tylko po to by dzielić zdania złożone i dziwi mnie np. takie coś: Ale w tym przykładzie mamy zdanie złożone xD Mówiłem, ja mówiłem - podmiot i orzeczenie, pełnoprawne zdanie, czegoż chcieć więcej? ^^że będzie padać. - a tu z kolei śliczne niesamodzielne zdanie podrzędne wynikające z pierwszego :3 Link do komentarza
SPIDIvonMARDER Napisano Czerwiec 1, 2013 Share Napisano Czerwiec 1, 2013 No chcę. Lepiej uniknąć błędu kosztem poetyckości zdania, niż napisać jakaś bzdurę xD No, chyba że ma się dobrego korektora, który wyłapie co trzeba. Aaa... chyba, że chodzi Ci o to, aby olać uczenie się zasad i po prostu zawsze unikać problemów Oczywiście, że tak nie chcę, uczyć należy się jak najwięcej (Twilight to moja siostra). Link do komentarza
Recommended Posts