Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Witam! Jak można zgadnąć po tytule, utwór nawiązuje do wiersza Adama Mickiewicza Reduta Ordona oraz do bohatera fanfic'a Rainbow Factory - Oriona. Napisany bardzo dawno temu, nie wiem nawet w jakim celu czy przy jakiej okazji. Znalazłem dzisiaj robiąc porządki na komputerze i pomyślałem, że tutaj wrzucę Utwór jest bardzo krótki, niby rymy są, ale żaden ze mnie poeta, więc proszę o ocenę z lekkim przymrużeniem oka Reduta Oriona 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Po prostu Tomek Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 (edytowany) Nie no, fajnie się czyta. Zwłaszcza znając wiersz, do którego nawiązuje ten utwór. Możesz popracować trochę nad poezją, jeśli chcesz. Może nawet daleko Moim zdaniem końcówka zacna, choć jakby doklejona, nie pasuje trochę. Ale to tylko moje osobiste wrażenie. Edytowano Czerwiec 20, 2013 przez Po prostu Tomek 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Możesz popracować trochę nad poezją, jeśli chcesz. Serio? Spodziewałem się czegoś w stylu "Gościu się nie zna nic, a próbuje wiersze pisać..." PS: 500 post! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Po prostu Tomek Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 (edytowany) Nie używaj ikonki "you don't say" bo ma znaczenie ironiczne. Oceniałem według swoich uczuć, nie chciałem powiedzieć nic złego. Jeśli ci to przeszkadza, po prostu nie było posta. Edytowano Czerwiec 20, 2013 przez Po prostu Tomek 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Nie, skąd nie przeszkadza! Przepraszam za ikonkę, ja nigdy nie rozumiałem jej ironicznie. Po prostu jestem zaskoczony... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Świetnie napisane Foley, po raz kolejny pokazałeś klasę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Przykro mi to mówić, ale jako zakamianiały fan oryginalnej "Reduty" nie mogłem tego znieść. Pomysł świetny, ale wykonanie... oh my god... Dopracować je i będzie prawdziwy hit, na chwilę obecną zdecydowanie odradzam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Przykro mi to mówić, ale jako zakamianiały fan oryginalnej "Reduty" nie mogłem tego znieść. Pomysł świetny, ale wykonanie... oh my god... Dopracować je i będzie prawdziwy hit, na chwilę obecną zdecydowanie odradzam. Cóż, mówiłem, że żaden ze mnie poeta "Dopracować je"? W jakim sensie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Popracowałbym nad rymami i rytmiką, bo co do samego tematy nie mam żadnych zastrzeżeń - wybrałeś zaiste interesujący. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Rymy... Lepszych raczej nie wymyślę Rytmika? Em... Co to jest? Nie, no, a tak serio, to w tej materii też raczej nic lepszego nie dam rady. Nie jestem poetą, tylko wielbicielem Gore Ale dzięki za uwagi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 tylko wielbicielem GoreTo połącz to ! ;D "Ponure, szare armie żywych trupów maszerują każdą oznakę życia, po drodze wymazują" xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 20, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2013 "Ponure, szare armie żywych trupów maszerują każdą oznakę życia, po drodze wymazują" xD Niezłe Ale myślę, że zostanę przy zwykłym, szarym, mało brutalnym gore... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 Bardzo dobry pomysł i smakowicie zrealizowany. Rymy AABB nie są moją ulubioną konstrukcją poetycką, ale wychodzą Ci dobrze. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Czerwiec 20, 2013 Share Napisano Czerwiec 20, 2013 NIestety, tak jak napisał Dolar, rytmika wypada kiepsko. Większość wersów, moim zdaniem, była po prostu za długa, za dużo w nich sylab. Wiele przecinków było w złych miejscach, to też ma wpływ na rytmikę w wierszu. Najgorzej jest w końcówce, która jest słaba pod każdym względem. Ale pomysł mi się podobał, i to bardzo, zębami też mimowolnie nie zgrzytałem, chociaż momentami chyba było blisko. A czym jest rytmika? Posłuchaj po prostu kilku ambitniejszych, rapowych piosenek, a się dowiesz. Ja, mimo że osobiście rapu nie trawię, myślę, że temu gatunkowi jest najbliżej do recytacji wierszy. Pomijam poezję śpiewaną, której nienawidzę. A raczej nienawidzę tzw. artystów brzmiących, jakby przy wykonywaniu utworu przeżywali orgazm. Ogólnie rzecz biorąc, dobrze by było, gdybyś trochę nad tym wierszem posiedział i go poprawił. Szkoda by było, gdyby został w obecnej formie... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 21, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2013 Rapu też zupełnie nie trawię, więc raczej sobie nie posłucham Czyli mam przecztać jeszcze raz i zmienić każdy wers, który odstaje z sylabami? Wiem, trochę głupio się pytam, ale naprawdę, dla mnie niektóre pojęcia to czarna magia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 21, 2013 Share Napisano Czerwiec 21, 2013 Sugerowałbym zadbanie o rymy (wiem, to czasochłonne, ale konieczne dla perfekcji ). Co do rytmiki to najlepiej przeczytaj Redutę Ordona na głos (lub posłuchaj gdzieś czytanej) i potem dostosuj słowa do tego rytmu. KAżdy wers czytaj na głos, bo dzięki temu sprawdzisz czy pasuje czy nie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 21, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2013 Oryginalną "Redutę" czytałem podczas pisania Ale widać po prostu, że to nie dla mnie- wracam do gore Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Czerwiec 21, 2013 Share Napisano Czerwiec 21, 2013 Rymy męskie są bardzo ciekawe. Nieco trudne, ale dodają głębią, a także po prostu profesjonalnie brzmią. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GlancE Napisano Listopad 24, 2013 Share Napisano Listopad 24, 2013 Nie no fajne Spoko się czyta i jest trochę rymów Więc jest spoko Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Listopad 24, 2013 Autor Share Napisano Listopad 24, 2013 O! Niepojęte, że ktoś to odkopał. Niemniej, dziękuję za komentarz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WładcaCiemnościIWszelkiegoZła Napisano Styczeń 17, 2014 Share Napisano Styczeń 17, 2014 Odkopię i ja. Bo warto. Za sam pomysł chociażby, który jest wyśmienity. Jeden z najlepszych wierszy polskich w realiach kucyków? Materiał na hit. Z wykonaniem gorzej... No ale mistrzem poetyckim to ty Foley nie jesteś, wie to każdy. Mimo to nie wyszło źle. Tracisz rytm w pewnych momentach, rymy też nie powalają, ale jak na pierwszą próbę poezji - całkiem dobrze. Mickiewiczowska Reduta oczywiście była lepsza, ale jeszcze trochę pracy i będziesz pisać całkiem przyjemnie wiersze Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Styczeń 17, 2014 Autor Share Napisano Styczeń 17, 2014 W takich chwilach zastanawiam się, czemu jestem zbyt leniwy, żeby zrobić porządek (czyt. Foley'owskie czystki) w mojej "twórczości"... Bo to nie jedyny "kwiatek", jaki po mnie został Cóż, pozostaje mi się zgodzić z tą opinią, choć sam oceniłbym się surowiej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Luty 22, 2014 Share Napisano Luty 22, 2014 Przeniesiony do archiwum na prośbę autora. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts