Jump to content

Czarodziejka z Księżyca

Rainbow :3
 Share

Recommended Posts

• 3 months later...

Trzeba odnowić ten temat. W 2014 roku (prawdopodobnie 20 stycznia [nie pamiętam dokładnie]) rusza nowa seria z właśnie Sailor Moon. Będzie z odnowioną kreską i nie jestem pewien, ale będzie to chyba odnowienie tego jakże genialnego anime i pokazanie w świetle dzisiejszej kreski. Nie wiem jak wy, ale ja czekam z niecierpliwością.

A ja dopowiem, że wydawnictwo JPF, które wydało mangę w Polsce, namyśla się nad wydaniem jej na nowo, w bodajże zbiorczych tomach, z poprawionym tłumaczeniem. Chętnych było sporo, więc mam nadzieję, że się zdecydują.  :starry:

• Upvote 1

• 3 weeks later...
Guest Pegasis89

Te anime, mnie powaliło, od dziecka je uwielbiam, aż do tej pory! Opening, bardzo fajny i wpada w uszy, można słuchać na okrągło go. Szkoda tylko, że główna postać, zwłaszcza w pierwszych odcinkach, pierwszego sezonu, sprawia wrażenie ciut głupiej. Jednak mimo upływu już ładnych paru lat, to bajka ta nadal mi się podoba, jak i styl w jakim została narysowana. Gdyby leciała na jakimś kanale, to pewnie bym od nowa ją obejrzała :lunaderp:

• 4 weeks later...

To było moje pierwsze anime jakie obejrzałam w całości! Co prawda trochę przesłodzone względem mangi i w pewnym momencie miałam już dość powtarzającego się schematu, ale i tak bardzo dobrze wspominam moje odczucia związane z tą serią.

W mojej opinii pierwszy sezon był najlepszy ze względu różnorodność wątków i ciekawy shipping (Ami x Rio). Drugi mu nie dorównywał, ale i tak był świetny. W trzecim rozpoczął się problem właśnie z powodu powtarzającego się schematu. Niemniej jednak nie było to jeszcze uciążliwe i oglądałam go podekscytowana w związku z pomysłowym ciągiem wydarzeń i obecnością mojej ulubionej postaci - Sailor Saturn. Minusem była śmierć Sailor Pluto, do której bym nic nie miała, gdyby nie postanowiła w niewyjaśniony sposób zmartwychwstać w filmie S. Czwarty moim zdaniem był najgorszy, a zaczęło się coś dziać dopiero pod koniec. W piątym twórcy już się poprawili jestem tylko trochę zawiedziona, że sailor animametes w odróżnieniu od mangi były prawdziwymi czarodziejkami. Ostatnie 10 odcinków obejrzałam na raz i byłam bardzo zawiedziona, że to już koniec.

Mangę zaczęłam czytać, gdy byłam w trakcie oglądałam serii classic. była po prostu wspaniała pierwsza część najlepsza!(zresztą tak jak w anime) Każda kolejna była inna, ale nie zmieniała się jakość. Były po prostu dobre w inny sposób.

W mojej opinii gdyby kucyki były czarodziejkami było by tak: Twilight Sparkle-Mercury, Pinkie Pie-Chibi-Moon, Rarity-Neptune, Rainbow Dash-Uranus, Fluttershy-Saturn, Applejack-Jupiter, Carrot Top-Mars(manga), Trixie-Mars(Anime), Cadance-Venus, Derpy-Moon, Octavia-pluto, Apple Bloom-Pallas, Scootaloo-Juno, Babs Seed-Vesta, Sweetie Belle-Ceres, Doktor Whoves-Taksido, BonBon-Star Maker, Lyra-Star Healer, Vinyl-Star Fighter,Celestia-Queen Serenity, Luna-Kurai, Colgate-Aluminum Siren, NightMare Moon-Queen Beril

Ja się też wypowiem w temacie, jako iż dzieciństwo spędziłem na oglądaniu i Dragon Balla i Sailor Moon. Słyszałem, że gdzieś w okolicach lata lub jesieni tego roku ma zostać nadany remake serii z bardziej nowoczesną grafiką. Powiem szczerze, że haram się tą informacją jak heretyk na stosie za czasów hiszpańskiej inkwizycji. Seria o Czarodziejce z księżyca była jedną z moich ulubionych serii anime, zanim wiedziałem jeszcze co to w ogóle jest anime :rainderp: po wielokroć wracałem do tych kilku serii również w późniejszych latach, kiedy dowiedziałem się co to jest anime.

• Upvote 1

• 3 months later...

To anime jest bardziej skierowane do dziewczyn, przynajmniej na początku. Kiedy zaczęli to powtarzać na TV4 i TV6, włączyłem z ciekawości, bo jako dzieciak bardzo lubiłem to oglądać. To jeden z tych seriali, które oglądam głównie dlatego, że pamiętam go z dzieciństwa, a nie dlatego, że mi się jakoś szczególnie podoba. Wtedy nie było podziału na bajki dla dziewczyn i chłopaków, oglądało się wszystko. Na początku, jak teraz ten serial oglądałem, to niezbyt mi się podobał - główna postać była strasznie rozwrzeszczana, ciągle tylko krzyczała, co trochę mnie denerwowało. Żarty średnie, czasem lepsze, czasem gorsze. Z czasem kolejne odcinki były jednak lepsze i w końcu przy którymś odcinku wróciły wspomnienia - pamiętałem każdą scenę i znowu się czułem jak 8-letni dzieciak. Poruszane są ciekawe tematy, pojawiają się ciekawe dialogi. Projekty niektórych potworów były bardzo pomysłowe. Mógłbym wymienić parę rzeczy, które mi trochę przeszkadzały w fabule, ale to raczej szczegóły. Ciągle te same animacje przemian, choć później trochę urozmaicone, zaczynały przynudzać. Miałem kiedyś kilka komiksów z Czarodziejką, ale nie wiem, co się z nimi stało.

Walka finałowa była bardzo fajnie zrobiona. Ta ogromna królowa Beryl, muzyka z intro podczas walki, pomoc duchów innych czarodziejek, te teksty: ,,Fool! There is nothing left to believe in this rotten world!". Niestety sama końcówka trochę rozczarowująca - wszyscy giną, a potem się odradzają i nic nie pamiętają. Wygląda na to, że czas się cofnął - ale skoro wszyscy się odrodzili, to Beryl chyba też? Animacja trochę mało płynna chwilami i trochę dziwne, że ten Takeshi różą pokonuje ataki każdego potwora.

Edited by kamiledi15

• 3 months later...
  • 4 weeks later...

To było 1 anime w moim życiu , oglądałem je w TV.

2 anime było Shakgan no Shana.

Co do tej nowej wersji to jest coś takiego:

[HorribleSubs] Sailor Moon Crystal - 01 [1080p]

(8ep wyszło do tej pory)

W zasadzie jest to to samo co 1ep normalnego SM tylko z lepsza grafiką , rużniący się nie wiele od oryginału :)

Edited by Xan_PL

• 1 year later...