Skocz do zawartości

OC Alicorns. Czy mają racje bytu?

OC Alicorns  

111 użytkowników zagłosowało

1. 1. OC Alicorns - Twoja opinia.

• Idź z tym w pieruny!
    • Mogą być, ale nie w nadmiarze.
    • Ludzie mogą je robić, ale tylko ci, którzy są wyżej w fandomowej hierarchii.
    • A, co tam! Niech sobie będą, mi nie przeszkadzają...
    • Mam co do tego inne zdanie... (Wyjaśnij w odpowiedzi)

Recommended Posts

Osobiście nie przepadam za Alikorńskimi Oc z powodu że są dla mnie pójściem na łatwiznę ( autor czasem specjalnie wybiera rasę niemal boską żeby nie musieć się martwić o historię postaci ) co nie znaczy że zabraniam im bytu.

Jak wszyscy wiemy alikorny w Equestri są prawie ( jeżeli nie już ) bogami jeśli chodzi o ich status społeczny, magię i historie, i to mi właśnie przeszkadza kiedy ktoś tworząc Oc, postać w którą się wcieli, która będzie jego odpowiednikiem w mlp specjalnie wybiera alikorna żeby odrazu posiadać kucyka z wielką mocą i wpływami w ogóle nie martwiąc się o backstory wciskając kliszowatą historię o rodzeństwie Celesti i Luny lub wielkiego pana ciemności pojawiającego się znikąd, chociaż zdarzają się też wyjątki w których twórca chce stworzyć postać z orginalną historia i charakterem, takie Oc popieram.

Biorąc alikorna jako szablon kilku twórców ( których akurat Oc widziałem ) od razu robi z nich wielkie persony ( władców innych królestwem, dowódców wojskowych, czyste manifestacje zła ) w ogóle nie dbając o wygląd, charakter, motywacje i przeszłość takie działania mnie wielce irytują.

Kiedy tworzyłem swojego Oc nawet mi przez myśl nie przeszło żeby był alicornem ( choć nie jestem bez grzechu gdyż mój Oc Umbra jest złym kucykiem ) gdyż uznawałem to za zbyt łatwe, jak i ponieważ widziałem wiele okropnych alikorńskich dizajnów co mi dodatkowo obrzydziło ten pomysł chociarz nie wykluczam tego że w przyszłości mogę wziąść się za stworzenie nowego Oc jako alikorna kiedy już ostatecznie skończę historię Umbry.

Podsumowując nie mam nic do alikorńskich Oc jeśli są tworzone z myślą i oryginalnością a nie z chęcią szpanu, sądze że do kreowania alikorna trzeba na swój sposób dorosnąć takie mam po prostu zdanię.

Dziękuję za przeczytanie do końca.

A dlaczego władcy innych królestw mieliby nie być alikornami?Jeśli dla kogoś alikorn to rasa jak rasa, ino może przeciętnie lepsza w magii i nieśmiertelna, a nie jacyś bogowie, to dlaczego nie?

Ja jeśli widzę OC alikorny, to właśnie jako rodzinę królewską, albo wyższą szlachtę właśnie. Alikorna zajmującego się uprawą kartofli sobie nie wyobrażam zbytnio. I czy król/dowódca wojskowy musi być zły? No chyba nie... Nie lubię postaci dobrych, ani złych. Wolę stworzyć coś w odcieniach szarości. Nikt nie jest idealny.

W fanfikach przejdzie prawie wszystko, byle było dobrze fabularnie wytłumaczone.

Chyba źle mnie zrozumiałeś, moim tekstem nie miałem na celu szkalować tego że Alikorny zajmują wysoką pozycje w społeczeństwie czy władają potężną magią bądź nawet są nieśmiertelne, chodziło mi oto że niektórzy twórcy podczas tworzenia Oc alikorna myślą właśnie tylko o tych trzech rzeczach i właśnie to zaznaczałem jako niewłaściwe.

Edytowano przez Rexumbra

Jeśli te alikorny są tworzone dla jakiegoś konkretnego celu to jak najbardziej je akceptuję,ale niektórzy faktycznie przesadzają i robią swojego OC jako alikorna,żeby nie musieć się męczyć i zrobić jakiegoś bezsensownie nierealnego kuca. Aż mnie czasami zaczyna łeb boleć od tych alikornów xD :facehoof:

Dnia 14.04.2014 o 16:06, Cahan napisał:

A dlaczego władcy innych królestw mieliby nie być alikornami?Jeśli dla kogoś alikorn to rasa jak rasa, ino może przeciętnie lepsza w magii i nieśmiertelna, a nie jacyś bogowie, to dlaczego nie?

Ja jeśli widzę OC alikorny, to właśnie jako rodzinę królewską, albo wyższą szlachtę właśnie. Alikorna zajmującego się uprawą kartofli sobie nie wyobrażam zbytnio. I czy król/dowódca wojskowy musi być zły? No chyba nie... Nie lubię postaci dobrych, ani złych. Wolę stworzyć coś w odcieniach szarości. Nikt nie jest idealny.

W fanfikach przejdzie prawie wszystko, byle było dobrze fabularnie wytłumaczone.

Racja.

Dla mnie OC Alicorny mogą być ale pod warunkiem że nie zrobią z nich jakichś superbohaterów rodem z Marvela w maskach.   :rainderp: (i jakiś wielkich łotrów)

I tyle,chyba streściłem wszystko o co mi chodziło.

1. Jak ktoś odwali kiczowatego i niedopracowanego alicorna to przynajmniej jest się z czego ponabijać i z czego zaliczyć dzienną dawkę facepalmów.

2. Jak ktoś odwali ładnego artystycznie ale niedopracowanego w żaden inny sposób, to można tylko popatrzeć, że ładne i tyle.

3. Jak ktoś stworzy ciekawą i ładną postać to super, w sumie nawet jej super moce mi nie przeszkadzają w niczym. Mam wrażenie, że "bycie lepszym" to grzech na internetach.

Jak mówiłam, coś takiego jest czystym złem tylko w RPGach albo gdy zgłaszamy taką postać do opowiadania. Również ponysony tego typu zdają się świadczyć o narcyzmie i na ten konkretny typ OCek patrzę nieprzychylnie, chyba że należy do jakiejś bardzo wyjątkowej, słynnej osoby.

Kicz jest, był i będzie ale ja rozumiem, że każdy ludź w pewnym wieku jest jełopem i chce sie w to pobawić. A niech sie bawi! Za pare lat spojrzy na to i sam złapie się za głowę i ze wstydu skasuje konto na DA. :P

Edytowano przez Burning Question
  • +1 1

A ja powiem tak.

Niech se ludzie robią takie ultra OP alicorny. Niech się mienią kolorami i wzorami, niech strzelają fireboolami z dupy i niech rozwalają wrogów jednym mrugnięciem. Mi to całkowicie zwisa. Niech każdy tworzy takie OC, jakie chce. Ja nie mam żadnego i dobrze mi z tym. Jak ktoś chce, to niech se tworzy. Co mi do tego? Hejtowanie i śmianie się z oceków innych to jak śmianie się, że ktoś jest np. rudy czy tam trochę mniej inteligenty od nas. Owszem, można powiedzieć "Nie lubię takich oc alicornów, więc twój OC mi nie podchodzi", ale nie trzeba od razu tego hejtować? A ci, co twierdzą, że trzeba, mają za duży przeciąg między uszami. Wolicie być hejtero-gimbusami, czy porządnymi ludźmi?

Dajcie ludziom robić to, co chcą. Co wam do tego? Czy taki OP alicorn rujnuje wam życie? Mi nie, więc dynda mi to.

• +1 1

Dnia 17.04.2014 o 18:55, Talar napisał:

Hejtowanie i śmianie się z oceków innych to jak śmianie się, że ktoś jest np. rudy czy tam trochę mniej inteligenty od nas

Czyli nie mogę mieć np. beki z rudej postaci ..która jest Niemcem ze stereotypem typowego polaka? Bah i nawet miał pairing z otyłą "polką" ,bo niemki są "ble" ....Jeszcze dodam ,ze postać "x" jest totalnym kretynem i głupkiem.  :crazytwi:

Taki przykład.....bo postać istnieje i nawet autorka sama się nad nim znęca  :crazytwi:

• 5 months later...
  • 10 months later...
  Dnia 12.10.2014 o 17:20, FlutterRoseDub napisał:

Co do alikornowych OC mam mieszane uczucia, tak jak kiedy połowę stworzonych OC stanowią kuce z sierocińca...

Moje kuzynki mają swoje alikornowe OC, moi koledzy mają alikornowe OC, moje koleżanki mają alikornowe OC...

A ja? I'm a unicorn :ming:

A co powiesz o pseudo alicornowym? Np. Takim? [Pegazica, z ukrytą w niej duszą jednorożca? Jej"magia" to tak naprawde aktywna pegazia magia]

Coś ALA Gayscale Force z Crisisa Equestrii

Czy taka wersja lepsza? Z świata Fallouta Equestria?

Edytowano przez Accurate Accu Memory

• 4 months later...

Mam OCka alikorna. Powiem szczerze, nie chciałam zrobić z niego alikorna, bojąc się, że to przesada. W końcu się odważyłam, za to dałam mu nikłą znajomość zaklęć. Nie żałuję.

Co za dużo, to niezdrowo. OCki alikorny mają złą opinię z powodu ludzi, którzy produkują masowo Marysie Zuzanny i ich męskich odpowiedników. 

Dnia 9.01.2016 o 15:23, FlutterDash1006 napisał:

Ja twierdzę, że nawet powinny! Każdy ma własną historię o MLP i Equestrie! Każdy może wymyślać własne kucyki! NIE ROZUMIEM W OGÓLE HEJTERÓW ALIKORNSKICH OC!!!

Expand  

Tyle że wtedy twórca narusza kanon, co jest wręcz niedopuszczalne (a przynajmniej przy początkowym okresie tworzenia postaci). Dobry OC to taki, który przypomina większość postaci, jest Typowym Kucykiem i nie posiada super hiper mega zdolności magicznych (nie lata szybciej niż RD, nie jest mhoczny i nie lubi rysowania i zwierzątek równocześnie, itd. itp.). Oczywiście, teoretycznie można stworzyć takie OC, lecz w 90% przypadków nie zostanie ono dobrze przyjęte przez innych. Bo bycie emo nie jest czymś "słegowym".

• +1 4

Hmmmmm... A czy TO OC[Właściwie Ponysona. Lecz trzeba mnie dobrze znać, by wykryć nawiązania do mnie], podpada POD EMO ALICORNSKIE??

To oczywiście jedna z jego wersji[Gdyż historia w każdym RP w którym grałem. Lekko się różni, ale podstawy zostają niemal zawsze].

Odkryj ukrytą treść

@up Historia nie jest wzięta z *tylnej części ciała*, klacz zachowuje się jak kucyk, nie wygląda jak gimbus/mhoczny alikohn/itp., więc można jej (Accu) wystawić solidną ocenę 9/10 :3 A historia ze starym rodem przypomina mi trochę ród mojej OC, nad którym ciążyła "klątwa" :NjdaT:

Niby wolna wola ale kanon to kanon a znając ,,kreatywność" sporej większości twórców alicornowych oc to nawet postać zrobiona przez Celly (pozdrawiam, uśmiałem się aż dostałem raka. ) nie jest przesadzona w ,,swojej klasie"

Oczywiście nie mam nic przeciwko tworzeniu na potrzeby opowiadań czy całych sag (Ampere, czekam z niecierpliwością ) wszelkie alternatywne wersje lub opowiadania nie nawiązujące do kanonu jak dla mnie ok.

Ale tworzenie KOLEJNEGO gniota...

A potem wciskanie tego czegoś do kanonu serialu...

• +1 3

Tyle że wtedy twórca narusza kanon, co jest wręcz niedopuszczalne (a przynajmniej przy początkowym okresie tworzenia postaci). Dobry OC to taki, który przypomina większość postaci, jest Typowym Kucykiem i nie posiada super hiper mega zdolności magicznych (nie lata szybciej niż RD, nie jest mhoczny i nie lubi rysowania i zwierzątek równocześnie, itd. itp.). Oczywiście, teoretycznie można stworzyć takie OC, lecz w 90% przypadków nie zostanie ono dobrze przyjęte przez innych. Bo bycie emo nie jest czymś "słegowym".

Expand  

Ja mam inne zdanie. (tak to jest z wyobraźnią 11- to latki która kocha alikorny, rysować, koty i RD...)

• Utwórz nowe...