Jump to content

Czarne Słońce [NZ][Alternate Universe][Sci-Fi][Violence]

Recommended Posts

Wszystko zaczęło się od Kaczego!

Wstęp do tego opowiadania (teraz już usunięty, gdyż nie pasował do całości) był jednocześnie alternatywnym zakończeniem dla “Liścia Róży”, jego autorstwa. Nigdy nie spodziewałem się, że zacznę cokolwiek *tworzyć*, ale wpierw Kaczy mnie do tego zmotywował swoją powieścią ( bądź co bądź świetnie napisaną - gorąco polecam mimo potencjalnych kontrowersji ) a następnie zdałem sobie sprawę z faktu, że to wyśmienita zabawa! Zabrałem się więc za kontynuację i tak powolutku, powolutku powstaje poniższy tekst.

W umieszczonej poniżej powieści występują znaczne różnice między światem serialowym, a wykreowanym przeze mnie. Proponuję nie przejmować się nimi, tylko czerpać przyjemność (mam nadzieję) z czytania kolejnych rozdziałów. Nieprzyjemnie nieścisłości będą jednak występowały, bo choć staram się je tępić, to jest to moja pierwsza przygoda z pisaniem czegokolwiek (wyłączając jakieś zadania z liceum/gimnazjum/podstawówki) i zwyczajnie nie ogarniam :blush:.

Co do tematyki: staram się pisać powieść. Jest tu trochę wszystkiego, choć głównie skupiać się będę zapewne na polityce i walce. Mam jednak szczere nadzieje, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ci, którzy mieli zaszczyt czytać serię Honor Harrington pana Davida Webera, odkryją z pewnością kilka nawiązań, bo choć świat tworzony tutaj odbiega znacznie od tego z jego książek, to i tak da się załapać kilka aluzji ;).

Krótkie wyjaśnienie sytuacji, bo słyszałem, że niektórzy są nieźle skonfundowani:

To jest alternatywne uniwersum, w którym państwa mają populacje liczone w milionach, magia jest mocno osłabiona, technologia stoi na wysokim poziomie ( pancerze wspomagane, statki kosmiczne, tarcze energetyczne i inne takie ), a historia nie do końca pokrywa się z tą ukazaną w serialu. Z czasem postaram się ujawniać coraz więcej z realiów świata w coraz to nowszych rozdziałach. Jeśli jednak komuś ta sytuacja przeszkadza w czytaniu ( nie wie co się dzieje, nie czuje historii ), to niech śmiało pisze, a ja wyjaśnię co i jak.

W samej powieści umieściłem możliwość komentowania. Zachęcam do zgłoszenia błędów, jeśli jakiekolwiek znajdziecie.

SPIS TREŚCI:

ROZDZIAŁ PIERWSZY

> ROZDZIAŁ DRUGI

> ROZDZIAŁ TRZECI

OŚ CZASU:
08.02.2012
> Dodanie wstępu
> Dodanie pierwszego rozdziału
18.02.2012
> Dodanie drugiego rozdziału
26.02.2012
> Powzięcie decyzji o radykalnych zmianach dotyczących powieści. Z powodu zbyt wielu komplikacji i niejasności występujących w dalszej części, czas w którym dzieje się powieść zostaje przesunięty o wiele lat wprzód, a główna bohaterka nie jest Rainbow Dash, tylko jej prawnuczką. Postaram się sukcesywnie zmieniać tekst poprzednich rozdziałów, by pasował do nowej fabuły.

Przepraszam za zmiany, ale zapewne niejednokrotnie coś takiego jeszcze wyskoczy, bo chcę, by wszystko było w miarę przemyślane, a nie robione na odwal się.
05.03.2012
> Dodany wstęp na początku pierwszego rozdziału i delikatne modyfikacje w dotychczasowym tekście. Zamierzone zmiany zostały ostatecznie wprowadzone
11.03.2012
> Dodanie trzeciego rozdziału
19.03.2012
> Dodanie czwartego rozdziału

17.07.2013

> Po ponad roku przerwy (sic!), wracam do pisania. Kolejne drastyczne zmiany, nowy podział rozdziałów, dodanie całkiem nowych stron tekstu. Poprawiam też i przemielam cały ten temat.

Edited by Dolar84
  • Upvote 1

WRESZCIE! Po wielu dniach walki z projektami, egzaminami, zaliczeniami i ogólnym syfem uczelnianym udało mi się znaleźć na tyle czasu, by dokończyć drugi rozdział. Jest to solidne osiem stron tekstu, więc mam nadzieję, że będzie to jakaś forma przeprosin za długi okres wyczekiwania. Z miejsca muszę podziękować Sliverowi, Kaczemu i Niklasowi za cierpliwe czytanie moich wypocin i wyszukiwanie błędów. Niemniej nadal może się tu coś trafić ( i z pewnością się trafi ), więc za wszelakie błędy z góry przepraszam.

Czegoś TAK dobrego to już dawno nie przeczytałem. Po wstępie byłem odrobinę ciekawy jak to rozwiniesz. Kiedy przeczytałem rozdział pierwszym naprawdę chciałem się dowiedzieć co się wydarzy w kolejnym rozdziale. Ale kiedy przeczytałem to co wstawiłeś dzisiaj zmiotło mój mózg z powierzchni ziemi. Po prostu arcydzieło w swoim gatunku. Czytając opis bitwy czułem sie jak oglądając wysokiej jakości film wojenny. Ogromne gratulacje :D

Niechaże i ja się wypowiem. :D Avanidius - moje brawa. Ciężkimi, okutymi butami zasadziłeś kopa idyllicznej atmosferze mojego shipa, implementując dalej sporą dawkę radosnej rozpierduchy. :D Piszesz dobrze, da się wczuć i wyczuć akcję i bohaterów. Zresztą znasz moje zdanie. ;] No i duma i radość mnie rozpiera, że zacząłeś pisać dzięki mojemu opowiadanku - lepszej nagrody nie mogłem sobie wymarzyć. ;]

• 3 weeks later...

Ok. Przerobiony wstęp. Przedstawiam nową bohaterkę opowiadania D:. Jak pisałem wcześnie, pcham akcję mocno wprzód w latach. Ominę dzięki temu sporo problemów. Tekst zamieszczam póki co w poście, ale zaraz przejdę przez wszystkie rozdziały i sukcesywnie pozmieniam RD na Mirage. Co do rozdziału trzeciego: jest w trakcie roboty, ale się powoli rozkręcam. Najważniejsze to mieć wenę do pisania.  

Edited by Avanidius

Wiecie co? Przelamalem się wczoraj i 1:30h czytałem liść róży, aby dojść tu. Na wstęp zareagowałem tak jak czytałem cupcakes XD. Myślałem, że to będzie jedna z kaszanek tzn: rozpierdol i 0 fabuły. Ale jak to czytałem i czytałem to mogę powiedzieć jedno: CHCE WIĘCEJ!

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Będzie. Właściwie to mam nawet prawie napisany kolejny rozdział, ale mnie uczelnia męczy. Muszę pozdawać wszystko, a potem pozałatwiać sprawy związane z VII semestrem. Ogólnie, to czasu mogę mieć niewiele. Z pewnością jednak będę kontynuował pisanie tego ff, bo najzwyczajniej w świecie sprawia mi to przyjemność.

• 1 month later...
  • 3 months later...
  • 4 months later...

Niemożliwe, ale jednak. Ogólny update i nowy rozdział. Odgrzebałem powieść i zabrałem się za pisanie. Odświeżyłem poprzednie informacje, trochę pozmieniałem w historii, podzieliłem poprzedni tekst na dwa rozdziały i... Dodałem cały jeden nowy (sic!) xd.

Trzeci rozdział (zupełnie nowy): https://docs.google.com/document/d/1Tz_EHHXA5wuMhjGpzSWkbmXAQyx_fSNI6eQrP7jZrjE/edit

Drugi rozdział: https://docs.google.com/document/d/1Uq5CXwhV28rQ0iRmtsuCVYr3t5UZYCJt-QgWHqX0oA4/edit

Pierwszy rozdział: https://docs.google.com/document/d/1iStof7hTBaOZZYkpANQi_AtULwljk8p6XJbG_-AUqz8/edit

Jak widać, nowy jest także cały układ strony. Specjalnie dobrałem taki, ustaliłem marginesy i zmniejszyłem czcionkę, gdyż teraz całość bardziej przypomina normalną książkę i dzięki temu powinna być przyjemniejsza w czytaniu. Dodatkowo nowy podział na podrozdziały i numeracja stron, powinny ułatwić czytanie sobie na spokojnie,

EDIT: przepraszam za ponad rok przerwy od ostatniej aktualizacji ;p. Nie jestem zbyt ruchawy jak widać.

Edited by Avanidius
  • Upvote 2