Skocz do zawartości

Ace Combat: Skrzydła Jedności [PL][NZ][Crossover][Violence][Sad][Dark][Przygoda][Alternate Universe]

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 5 months later...
  • 3 weeks later...
  • 7 months later...

Hejka! Czy ktoś tęsknił?

Mam kolejny rozdział w drodze, ale muszę poczekać aż zostanie wydany Ace Combat 7: SKies Unknown, by zabrać się potem za kolejnego, gdyż ze względu na umieszczenie przez Namco/Bandai tej gry w linii czasu bardzo blisko mojego opowiadania (rok 2020), część fabuły tej gry znajdzie się też w "Skrzydłach Jedności". Zaznaczam jednak, że ogólny zarys fabularny który sobie nakreśliłem się nie zmienia, chodzi tylko o wydarzenia związane z konfliktami  i kilka osobistości.

Tak więc, jeśli ktoś nadal czeka na rozdział, spokojnie, będzie i on i ciąg dalszy :)

• +1 2
  • Lubię to! 1
  • Mistrzostwo 1

• 3 weeks later...
  • 8 months later...

Puk puk... mogę coś wstukać? Z góry chciałbym przeprosić za długą przerwę w tworzeniu fanfika, ale zapewniam was, że go nie porzuciłem. Po prostu mnóstwo rzeczy + RL pożera teraz moją uwagę. Ale żeby nie być gołosłownym, zarzucę wam mały "sneak peak" pewnej grupy bohaterów, która niedługo dołączy do obsady. Możecie to potraktować jako "late-arrival spoiler" (otwórzcie link prawym przyciskiem myszy i dajcie w nowym oknie ;) ).
Pozdro dla wszystkich nadal czekających.

Edytowano przez Sonic
  • +1 3

• 6 years later...

Postanowiłem dać szansę drugiej części Ace Combat i w tym komentarzu dokonać pewnej analizy od prologu do 4 rozdziału. Dlaczego właśnie ten zakres wybrałem? W rozdziale piątym pojawił się pewien element, który wymaga rozpatrzenia osobno dla klarowności wywodu.

Akcja zaczyna się dwa lata po zakończeniu wojny z Gryfami, zwanej po fakcie wojną belkańską lub podobnie, co jest oczywiście nawiązaniem do tytułu jednej gier z serii. Nie sprawdzałem tego, ale mam wrażenie, że w Ace Combat: Wojna o Equestrię nazwa Belka chyba się nie pojawia. To jednak, zapewne niezbyt istotny szczegół.

Oto jednak, co oczywiście dla Celestii, Luny i Twilight jest prawie całkowitym zaskoczeniem, pojawia się nowe zagrożenie jest nim Aurora Dawn, ale Celestia zna ją też pod innym imieniem. Brzmi ono Starlight!

Muszę przyznać, że przez chwilę byłem przekonany, że Starlight to postać z serialu. Ponieważ w fanfiku jest ona alikornem wydawało mi się, że autor inspirował się serią animacji od Folga Lorga, gdzie Starlight Glimmer też jest alikornem. Okazało się jednak, że zbieżność imion jest czysto przypadkowa, bo fanfik zaczął się ukazywać przed premierą piątego sezonu. Niemniej jednak było to ciekawe, bo Aurora Dawn i Starlight Glimmer nieco jednak łączy. Ta druga chce uczynić kucyki równymi, a pierwsza zapewnić powszechność alikornizacji.

Jeszcze jednym fajnym nawiązaniem jest fragment, gdy Pinkie Pie wspomina o mechanicznym alikornie, który chce wszystkich zabić w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Prawdę mówiąc, nie jestem pewien, skąd ten wątek pochodzi, ale mam wrażenie, że z Fallout: Equestria. W każdym razie było to zachowanie faktycznie pasujące do charakteru Pinkie Pie.

Przejdźmy jednak do wywodu. Podczas czytania Ace Combat: Wojna o Equestrię widziałem stopniową poprawę, zarówno pod kątem prowadzenia fabuły, rozwoju postaci, a wreszcie stylistyki. Warto wspomnieć, że już wtedy autor przykładał się choćby od strony formalnej do swego fanfika, dzięki temu wyglądał on schludnie. Wygląda na to, że w Ace Combat: Skrzydła Jedności autor jest już dojrzałym pisarzem, wie, do jakiego efektu dąży i potrafi go osiągnąć. Podczas tych efektownie pięciu rozdziałów zauważyłem umiejętne budowanie napięcia pomimo szybkości, z jaką poprowadzona jest akcja. Fanfik próbuje być poważny od samego początku, podczas gdy w Wojnie o Equestrię mieliśmy zarówno sytuacje poważne, jak i zabawne w rodzaju znaczkowej ligi strzelającej do gryfów jedzeniem. Ponadto plan gryfów był, zwłaszcza na początku bardzo naiwny, a fabuła potrzebowała sporo czasu, żeby się, jakkolwiek rozkręcić. Moim zdaniem nie stało się tak dlatego, że przed wyruszeniem w podróż trzeba zebrać drużynę, w tym wypadku utworzyć szwadron Mirage i Zjednoczona Siły Equestrii.

Podczas lektury przymykałem oko na pewne, może nawet kluczowe dla zawiązania fabuły sprawy. Nie zadawałem pytań, dlaczego Equestria zbudowała flotę wojenną, pomimo że siły zbrojne zostały rozwiązane. Zbudowanie floty w ciągu dwóch lat i przeszkolenie załóg, przy formalnym nie istnieniu armii jest wyczynem. W dodatku nie mogę stwierdzić, że flota morska istniała wcześniej, bowiem w Wojnie o Equestrię ani razu o niej nie wspomniano.

Nie zastanawiałem się też nad tym, że także Aurora Dawn zbudowała własną flotę wojenną, zgromadziła tysiące zwolenników i zawarła groźne sojusze… podczas gdy Equestria o tym nie wiedziała. Zapewne, gdybym bardzo się tym przejmował to już na początku bym porzucił fanfika. Skupmy się na tym, co mnie cieszy.

Cieszy mnie, że nie otrzymałem powtórki z Wojny o Equestrię, gdzie gryfy najpierw próbowały zniszczyć zbiory, potem porywać źrebaki (albo na odwrót, nie ma to znaczenia), słowem pomimo rzekomo miażdżącej przewagi prowadziły wojnę, jakby chcieli… no właśnie nie wiem. Wiedziałem tylko, że całość była dla mnie bardzo nieprzekonująca. Była wręcz słaba. Nie wiedziałem, czy autor pisze komedię, czy dramat wojenny.

Tutaj wszystko jest jasne. Już na początku Skrzydeł Jedności wita nas tempo, jakie poznałem z ostatnich rozdziałów Wojny o Equestrię. Niestety bitwy nadal są tak opisane, że w zasadzie trudno sobie wyrobić jakiś dokładny obraz tego, jak rozmieszczone są siły walczących stron. Autor „gardzi” opisami strategii, taktyki, odległościami, wprowadzę ważne elementy bez ostrzeżenia i dobrze, jeśli zadowoli się choćby wspomnieniem, że w zasadzie to wątek ten pojawiał się już wcześniej, a zatem mógł być dostępny dla danej strony. Pomimo tego, jak na razie całość się czyta bardzo dobrze, a brak szczegółów nie przeszkadza w cieszeniu się fanfikiem. Warto jednak zaznaczyć, że wiem, czego się po autorze spodziewać i dostosowałem swoje wymagania do jego możliwości. Bo warto pamiętać: Ace Combat: Wojna o Equestrię to adaptacja gry arcade, a nie Digital Combat Simulator.

Podsumowując pierwsze rozdziały, jest w porządku i widać, że autor się stara. Od siebie dodam, że jeśli autor się stara to w moich oczach bardzo na tym zyskuje.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...