Syrth Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Trochę bezsensownie porównywać kończynę składającą się z mięśni, skóry, kości i ścięgien do małego i mimo swoich rozmiarów skomplikowanego narządu. Wydaje mi się (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), ale oko gdy jest skupione (a przy czytaniu czegokolwiek silnie jest) to źrenica się zmniejsza, a przy ciemnościach powinna być rozszerzona, dlatego to strasznie męczy oko. No i trochę z doświadczenia - ci których znam i czytali po nocach bądź siedzą na komputerze bez innego źródła światła niż sam monitor czy ekran na ogół noszą okulary i psuje im się wzrok, a ci co woleli w dobrym oświetleniu mają go dobry. Ale biologiem nie jestem (medykiem i lekarzem też nie ), więc no, jak się mylę to mówcie Link do komentarza
Sowenia Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Czy ja wiem to całe psucie sie oczu to jedni mówią że tak i trza uważać jedni że nie... Wiesz na czym polega "psucie się" oczu? Pomijając psucie się z powodu chorób, wieku bądź wad genetycznych chodzi tu tylko i wyłącznie o to, że oko przystosowuje się do odległości, na którą najczęściej patrzy. Czyli jeśli patrzysz daleko to oko powiększa swój zasięg widzenia, a jeśli patrzysz na coś bliżej to zmniejsza go. Jeżeli więc zbyt często i zbyt długo będziesz patrzył na to, co jest bliżej (komputer, książka, kartka papieru podczas rysowania) to oko przyzwyczai się do widzenia tego co blisko i "popsuje się". Zatem aby nie zepsuć sobie wzroku wystarczy podczas długiego czytania, grania, rysowania, etc., spojrzeć na coś odległego i poczekać dłuższą chwilę. Link do komentarza
Kruczek Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Co do oczu, nie mam nic do dodania. Ale co do siedzenia po nocach, to od komputera i książki wolę w ciepłe nocki w lato patrzeć na księżyc, to strasznie uzależniające, ubóstwiam świat nocą ^ ^ 3 Link do komentarza
Syrth Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Kruczek ma kołale w avku Koale są super A Księżyc również :3 i ogólnie noc. Link do komentarza
Sowenia Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 U mnie tak ładnie można było oglądać księżyc, gwiazdy i fajerwerki w sylwestra~ Ale kilka lat temu wybudowali mi przed oknem blok i teraz g*wno widać :c Link do komentarza
Velvie Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Niom. Chociaż u mnie przez chmury nic nie widać (urok wielkiego miasta aka Warszawy) :( Czasami jednak jest taka dobra przejrzystość, że z balkonu widać centrum miasta :3 Te światła... przepiękne O_o Link do komentarza
ApulJack Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Łel co do obserwowania nieba to miałem o tyle szczęścia że mój brat dostał teleskop ze szkoły i to nie byle jaki przez to że miał 6 z fizyki i sie interesował astronomią to dali mu to ów urządzenie na jakiś czas. Genialna sprawa widać wszystko pięknie i nic ci nie ucieka przez ruch obrotowy Ziemi bo miał właśnie automatyczne przesówanie sie Co do oczu to tak Uszatak masz racje że przyezwyczajanie oczu to jednego trybu może je że tak powiem "zastać". Bo jeżeli patrzymy na psucie oczy robieniem jednej rzeczy jak w tym przypadku czytania to nie moge zaprzeczyć ich uszkodzeniem. 1 Link do komentarza
Mordoklapow Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Ja też uwielbiam noc. Księżyc o 4 w nocy gdy wszystkie okna na osiedlu są pogaszone wygląda cudnie. Ale w mówię o Toruniu, bowiem w Warszawie księżyc zamiast być błękity, jest żółty. Żółty! Od jakiegoś czasu mamy z kolegą rozkminę, czy w aż tak zanieczyszczonym mieście żyjemy. Akurat pod względem piękna nocy duże miasta zdecydowanie ustępują mniejszym. Ta łuna czasem wręcz umożliwia czytanie. I gwiazd mało widać :(. Link do komentarza
Velvie Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 (edytowany) @Mordoklapow To co mówiłes, to nie do końca prawda. Przedwczoraj wszystkie światła wieżowców migotały jak gwiazdy. Chyba woda parowała z Wisły i zmieniała obraz. To było takie cudne, że chciałam zrobić zdjęcie, ale i tak by nie wyszło ^^ I dlatego uwielbiam stolicę =] Edytowano Kwiecień 28, 2015 przez Velvet Orchid Link do komentarza
ApulJack Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso wg. wiki pełne imię i nazwisko Picassa, ucze sie na ćwiaczenia do ustnej matury a czytanie tego zajmnie mi te 2 minuty xD Dzięki Picasso Link do komentarza
Syrth Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Miasta?! Miasta?! Najpiękniej to wszystko widać na wsiach! Gwiazdy i Księżyc, takie piękne, srebrzyste *-* 3 Link do komentarza
Paplok Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Uroki nocy w mieście przy urokach nocy na wsi wypadają niczym piękno orła w klatce do jego piękna na wolności ^^ Link do komentarza
Mordoklapow Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 @Velvet Orchid Niestety, ponieważ żyję na jakże pięknym osiedlu które swój początek miało za czasu socjalizmu, to nie są znane mi osobiście takie widoki. W szczególności, że jedyne doznania estetyczne mogą mi ewentualnie dostarczyć sąsiedzi. Takie osiedle, was zu machen. Za to nie wiem co ludzie mają do małych miast. Takie osiedla z pogaszonymi wszystkimi światłami wyglądają cudnie. Czujesz się jak ostatni żywy człowiek w tym ogromnym ludzkim skupisku. Na wsi tego nie ma. Niektórzy mają jakiś uraz do cywilizacji, nawet do jej ładnej strony. Może od razu olać wszystko i pojechać w Bieszczady?W sumie osobiście nie miałbym nic przeciwko. Link do komentarza
Kruczek Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Ja mieszkam na wsi, do tego mam proste wejście na taki mały dach, jak nie przejmujesz się komarami(mieszkam blisko lasu, bagna, rzeki) to wow ;3 Link do komentarza
Syrth Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Kruczek zabierz mnie ze sobo Link do komentarza
Kruczek Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Kruczek zabierz mnie ze sobo Sorki, wszystkie białe rumaki i jednorożce są na przeglądzie, a wstyd tak zabierać w niesamowitą podróż samozachwytu otaczającym światem bez pukania w okno, w aurze powiewającej peleryny i z magicznym konikiem pod sobą ^ ^ Link do komentarza
Syrth Napisano Kwiecień 28, 2015 Share Napisano Kwiecień 28, 2015 Sorki, wszystkie białe rumaki i jednorożce są na przeglądzie, a wstyd tak zabierać w niesamowitą podróż samozachwytu otaczającym światem bez pukania w okno, w aurze powiewającej peleryny i z magicznym konikiem pod sobą ^ ^ Sam jesteś wstyd 1 Link do komentarza
Sowenia Napisano Kwiecień 29, 2015 Share Napisano Kwiecień 29, 2015 Sorki, wszystkie białe rumaki i jednorożce są na przeglądzie, a wstyd tak zabierać w niesamowitą podróż samozachwytu otaczającym światem bez pukania w okno, w aurze powiewającej peleryny i z magicznym konikiem pod sobą ^ ^ A pegazów nie masz? :c Link do komentarza
SkatePunk Napisano Maj 4, 2015 Share Napisano Maj 4, 2015 Wiecie, autostrada w nocy też bajecznie wygląda XD ale serio. Ale ogólnie to jeziora pod lasem, mm księżyc w tafli wody, mraśnie. Link do komentarza
Paplok Napisano Maj 4, 2015 Share Napisano Maj 4, 2015 Szkoda, że bękartami związku lato-stojąca woda są komary ;_; Te skurczybyki skutecznie przeszkadzają w cieszeniu się nocnym pięknem okolicy. Tyle dobrego, że są środki odstraszające ^^ Link do komentarza
SkatePunk Napisano Maj 4, 2015 Share Napisano Maj 4, 2015 Z tego co pamiętam lato mało co działają xD zależy które, najlepiej się podpalić i komary Cie nie dotknął ^^ Link do komentarza
Syrth Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Co z tym tematem ;_; Link do komentarza
SolarIsEpic Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Ten temat jest jak Feniks, umiera by się odradzać. I żeby to działało zarzucę małym temacikiem. Razu pewnego zdałem sobie sprawę jak bardzo lubię fikcyjnych psychopatów. Jakąż to sympatię daże Bullsaya czy Jokera. I Harley Quinn,jej nie da się nie kochać. Ale to właściwie ciekawe dlaczego tak jest, i nie tylko ze mną. Ludzie kochają Jokera, Harley ukochali tak że z serialu animowanego trafiła do komiksu. Link do komentarza
Syrth Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Nie przepadam ani za Marvelem, ani za DC Niektóre filmy tylko są spoko, fajnie popatrzeć na efekty sci-fi albo zbroje Link do komentarza
SolarIsEpic Napisano Lipiec 25, 2015 Share Napisano Lipiec 25, 2015 Mówię o komiksach. Ale cóż superbohaterowie nie są dla wszystkich. Jednak po za psychopatami w komiksach jest też całe mnóstwo postaci o ciekawej psychologii Link do komentarza
Recommended Posts