Niklas Napisano Październik 22, 2012 Share Napisano Październik 22, 2012 Biura Adaptacyjne: Nie jesteśmy samioryginał: http://www.fimfiction.net/story/26651/The-Conversion-Bureau%3A-Not-AloneAutor: Starman GhostTłumaczenie: Crusier, UreusKorekta: Niklas, Bunkster, ZandiPoeta: Gravis Hilaritas Opis:Wierzę w całą moją rasę... w szczerość, odwagę, inteligencję, wytrzymałość… i dobroć… przytłaczającej większości moich braci i sióstr, wszędzie na tej planecie. Jestem dumny z bycia istotą ludzką. Wierzę, że z trudem zaszliśmy tak daleko, że zawsze udaje nam się z trudem - ale, że zawsze nam się udaje... przetrwać... przetrzymać... Wierzę, że ten nieowłosiony embrion ze zbolałą, przerośniętą mózgoczaszką i przeciwstawnymi kciukami, to zwierzę ledwie ponad małpami, przetrwa. -Robert A. Heinlein Historia TCB - o nadziei na przetrwanie ludzkości i pokojowej koegzystencji. Historia jest opowiadana stopniowo poprzez wiadomości, artykuły, posty blogowe i krótkie fragmenty prozy. *** Liczba rozdziałów w paczkach będzie nieregularna. Planujemy podzielić tego fica na fragmenty po ~20 stron.Rozdziały 01-09Rozdziały 10-16Rozdział 17Rozdział 18 Rozdział 19 Rozdział 20 Rozdział 21 Rozdział 22 CAŁY FIC W: .pdf .docx .epub 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiesta Napisano Październik 22, 2012 Share Napisano Październik 22, 2012 Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich też walczy o wolność! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Listopad 17, 2012 Autor Share Napisano Listopad 17, 2012 Rozdziały 10-16 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Listopad 17, 2012 Share Napisano Listopad 17, 2012 Pierwsza część przeczytana (drugą przeczytam jutro). Co mogę powiedzieć na temat tego fica. Napisany w niespotykany sposób poprzez wspominane notki prasowe / wywiady telewizyjne oraz wpisy na blogach. Razem daje to czytelnikowi poczucie prawdziwej historii. Jak by działa się na prawdę. Błędów w tłumaczeniu nie znalazłem. Po pierwszej części jestem aktualnie przychylny obronie ludzkości. Prawda że artykuły opisują tylko 1 stronę medalu i nie mamy opini z Equestii, ale zachowanie Twi oraz Celestii jest moim zdaniem karygodne. Dało się wyczuć w słowach Twilight pogardę dla naszego społeczeństwa, a to nie jest dobry sposób jeżeli chce się przekonywać do zmiany gatunku. Fic aktualnie polecam każdemu. Jeżeli będę chciał coś dodać po przeczytaniu 2 cześci edytuje post jutro. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max6x8 Napisano Listopad 18, 2012 Share Napisano Listopad 18, 2012 Naprawdę dobre opowiadanie nie mogę się doczekać następnych części. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razjel666 Napisano Styczeń 9, 2013 Share Napisano Styczeń 9, 2013 Interesujący fanfick. Naprawdę ciekawi mnie jak to się skończy. Szczególnie tytuły ostatnich rozdziałów mnie zastanawiają. btw Kiedy można się spodziewać rozdziałów 17-22? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Styczeń 10, 2013 Share Napisano Styczeń 10, 2013 oho! sądząc po obrazku będzie epickie! na pewno wspaniały FOL daje POZ i kucom nieźle popalić. naprawdę niezła reklama bo już zabieram się za czytanie! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Styczeń 10, 2013 Share Napisano Styczeń 10, 2013 i dobrze mówiłem. fajny temat, bardzo ciekawie napisane i praktycznie bez błędów. kiedy ciąg dalszy? bo nie mogę się doczekać rozwoju sytuacji, jaka pojawiła się pod koniec ostatniego rozdziału (nie chcę spojlerować) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CruFox Napisano Styczeń 14, 2013 Share Napisano Styczeń 14, 2013 Ponieważ jestem obecnie zajęty Past Sins, skończyłem teraz rozdział 17, który miałem zaczęty, więc oto i on: Rozdział 17 Kolejny raczej nie pojawi się szybko, może będzie też tylko jeden. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Styczeń 14, 2013 Share Napisano Styczeń 14, 2013 Moja reakcja po przeczytaniu. Jakim cudem im się udało, rzekomo ta bariera jest nie do rozwalenia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBright Napisano Styczeń 14, 2013 Share Napisano Styczeń 14, 2013 bo to inne uniwersum....to jest błąd tagów...to jest Anty-Tcb a nie TCb.......A innye uniwersa to inna bajka....dlatego wiekszosc anty sie omija xD Aczkolwiek to jest ciekawe....mimo iz sie boja jak bedzie dalej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Styczeń 14, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 14, 2013 IMO księżniczki są silne, ale nawet one nie mogą w nieskończoność utrzymywać bariery, zwłaszcza, że ludzkość atakuje ze wszystkich stron przez cały dzień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max6x8 Napisano Styczeń 15, 2013 Share Napisano Styczeń 15, 2013 Moja reakcja po przeczytaniu. Jakim cudem im się udało, rzekomo ta bariera jest nie do rozwalenia Co się dziwisz. Polak potrafi. Ale ciesze się, że w końcu rozwalili tą barierę. Teraz tylko ukraść pierścienie powstrzymujące magie, zrobić coś co by zablokowało skrzydła i można mieć kucyki, które są niewolnikami. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Styczeń 15, 2013 Share Napisano Styczeń 15, 2013 Co się dziwisz. Polak potrafi. Ale ciesze się, że w końcu rozwalili tą barierę. Teraz tylko ukraść pierścienie powstrzymujące magie, zrobić coś co by zablokowało skrzydła i można mieć kucyki, które są niewolnikami. Ja tego nie popieram. Murzyni rozumiem, nadają się na niewolników (nie żebym coś do nich miał), ale kuce? Tutaj by się przydały tylko ziemskie, bo jednorożec bez magii jest nic nie wart a pegaz bez skrzydeł to raczej mówić nie muszę. Polacy potrafią, ale nie tylko oni walą w tarczę cały dzień, inne kraje też to robią. Lubie Anty-TCB za to że ludzie opierają się zagrożeniu ze strony Celesti, jak chce wprowadzić dobrobyt i szczęście to niech przestanie robić eliksir ponyfikujący bo Equestria z TCB kojarzy mi się z III Rzeszą a Celestia to damska wersja Hitlera. Lubie kuce i w ogóle ale te z TCB to już inna bajka. Oto moje zdanie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiesta Napisano Styczeń 15, 2013 Share Napisano Styczeń 15, 2013 rzekomo ta bariera jest nie do rozwalenia To kłamstwo rozpowszechniane przez POZowców takich jak Thar. Equestria z TCB kojarzy mi się z III Rzeszą a Celestia to damska wersja Hitlera. Lubie kuce i w ogóle ale te z TCB to już inna bajka. Zgadzam się z tobą. à propos niewolnictwa. Wiecie, że istnieje opowiadanie gdzie kucyki zniewoliły ludzi? Jego tytuł to "Chains", jeżeli ktoś jest zainteresowany. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Styczeń 15, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 15, 2013 Ja tam od kogoś słyszałem, że kwestia bariery to już zależy od ficotwórcy... bo chyba nie jest jakoś to ustalone kanonicznie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghatorr Napisano Styczeń 15, 2013 Share Napisano Styczeń 15, 2013 Ja tam od kogoś słyszałem, że kwestia bariery to już zależy od ficotwórcy... bo chyba nie jest jakoś to ustalone kanonicznie? Są nawet fici bez Bariery. To wszystko kwestia pisarza. Taka Bariera właśnie też wpływa na kwestię ponifikacji ludzi. To nie tyle, że Celestia chce "zaprowadzić dobrobyt i szczęście", co uratować jak najwięcej ludzi. Co więcej, w wielu ficach to ludzie tworzą eliksir, z pomocą kucy. A akurat w "Not alone", z tego co zauważyłem, Polacy nie walą w Barierę. Przynajmniej nie za dużo. Fic bardzo dobry, ciekawie napisany, praktycznie klasyka dla gatunku anty-TCB. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Styczeń 16, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 16, 2013 Czyli dobrze pamiętałem, że bariera nie jest kanonem xd A akurat w "Not alone", z tego co zauważyłem, Polacy nie walą w Barierę. Przynajmniej nie za dużo. Chyba nawet nie biorą udziału w tej wojence. Ale i tak oberwą od kucy... bo tak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Styczeń 16, 2013 Share Napisano Styczeń 16, 2013 Ja też mam w głowie fanfick bez bariery, choć powstaje na wskutek wywołania trzeciej wojny światowej. Wróg który zaatakował ludzi i Equestria nie może przedostać się przez barierę i znajdują sposób żeby skrzynie z żołnierzami wpakować nieskatalogowaną tkanką (np DNA Niedzwiedzia) i wtedy bariera przepuszcza skrzynie z żołnierzami, ale niestety ci przegrywają. Ta "Bariera" jest jedną z najbardziej samolubnych i debilnych pomysłów jakie celestia kiedykolwiek mogła wymyślić. Chce pomóc ludziom, to niech pomaga im nie wlewając w nich hektolitry eliksiru. Zgaduje że jak shining armor w TCB podchodzi do Celesti to wyciąga kopyto i mówi "Heil Celestia". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghatorr Napisano Styczeń 16, 2013 Share Napisano Styczeń 16, 2013 Bariera w sumie to właśnie już jest kanon. Podstawą TCB był jeden fic, z tego co wiem nigdy nieukończony, a obecnie kanonem jest to, co pojawia się w większości prac - czyli m.in FOL czy Bariera. I nie wiem, Peros81, czemu wciąż mówisz, że Bariera jest wynalazkiem Celestii. W większości ficów jest to po prostu efekt wbicia się obcego wymiaru w nasz, a nie celowe działanie księżniczek. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Styczeń 16, 2013 Share Napisano Styczeń 16, 2013 Każdy ma swoje zdanie Ghatorr. Ja mówię że to wynalazek Celesti, a ty że wejścia Equestri w nasz świat. Poza tym z tego co zauważyłem w TCB to Celestia ma pogardę do naszej rasy, więc to równie ona mogła stworzyć tą barierę, w sumie to by mnie nie dziwiło. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Styczeń 16, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 16, 2013 Dunno, kogo to wymysł, ale fakt faktem, że tutaj - w Not Alone - księżniczki podtrzymują jej działanie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxyBlack Napisano Styczeń 16, 2013 Share Napisano Styczeń 16, 2013 tego właśnie nie lubie w anti-tcb. Ludzkość w tych ff zawsze musi wygrać Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Styczeń 16, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 16, 2013 Hmm, a oni tutaj wygrywają? xd Also, niech się pozabijają, to zmądrzeją Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Styczeń 16, 2013 Share Napisano Styczeń 16, 2013 @MaxyBlack: Kto powiedział że ludzie wygrają. Może się to zakończyć pokojem, nie oceniaj książki zanim jej nie dokończysz. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się