Popularny post. ngageman Napisano Luty 3, 2013 Popularny post. Share Napisano Luty 3, 2013 (edytowany) Od autora: Zafascynowała mnie seria: The Conversion Bureau z Equestria Daily. Zdziwił mnie także odzew społeczności w postaci co najmniej 30 fanfików pochodnych. Osobiście jednak po przeczytaniu kilku poczułem jednak pewien niedosyt. Fakt to może wynika z amerykańskiego sposobu myślenia, ale człowieczeństwo jest do chrzanu? Naprawdę tak to działa? "moda" na postawienie wszystkiego i wejście w łatwiejsze życie, i to na całym świecie (tak już widzę wyznawców allacha, buddystów czy też inne religie, co z totalitaryzmami jak Chiny i Rosja )? Celestia jest taka... bezduszna, naprawdę nie ma w ludzkości niczego wartego ocalenia? Do tego magiczne radiacje i przenikanie Equestrii do naszego świata (niebezpieczne "rzekomo" dla ludzi), czemu kuce nic z tym nie robią by zabezpieczyć miejsce dla nie zainteresowanych zielonymi polami Equestrii... czteronodzy faszyści:) Nie mówiąc już o szeregu cech wspólnych dla 90% opowiadań z tej serii: I.Postacie zwykle są takie... płaskie. Zauważmy co widać zwykle opowiadaniach. Mamy: a) mającego/ą problemy egzystencjalno/wewnętrzne które dopiero rozwiązuje ponyfikacja(czyt. nie umie załatwić ich sam i sięga po gotowe rozwiązanie problemu.) B) Geniusza/multimilionera/ jednostkę PRZESADNIE wybitną, która nagle ratuje świat, robi coś nazbyt epickiego. Jest zbyt nieprawdopodobna. c) Osoba jest ostatnim człowiekiem na ziemi. d) Pomieszanie powyższych... Ile można ? II. Kuce są dobre, ludzkość zła i na odwrót. III. WSZYSCY przyjmują ofertę ponyfikacji bez zastrzeżeń. IV. Brak wytłumaczenia prócz „magia”, dlaczego naczelne i ludzie zginą po przekroczeniu equestrii. Ogólnie wykorzystanie jedynie słowa "magia" jako słowa klucz tłumaczące wszelkie nielogiczności. itd. Więc stąd wziął się pomysł opowiadanie ANTY-CTB zrywające/naginające z "cannon gatunku", Celestia ma 1000 lat, i co z tego, nie spotkała jeszcze Polaków (tak mam zamiar połechtać przy okazji narodową dumę, i pośmiać się z kilku stereotypów.) Ostrzegam, jestem dość słaby z gramatyki i ortografii, proszę nie bić za nią(zbyt mocno,staram się). Życzę miłej lektury, oraz czekam na komentarze, opinie, pomysły. Update 1.- Rozdział IV o urokach biwakowania, konspiracji i zabawy w J 23 Mam nadzieję, że spełni oczekiwania. Zapraszam do czytania i wyrażania swoich opinii. Update 2.- Rozdział V o tym "How Equestria was made", przyjaźni i wybaczaniu. Tradycyjnie zapraszam do czytania i komentowania Update 3.- Biblioteka- Biblioteka- Co się stanie jak połączymy Kucyki + Discworld?= Epic Stuff. To spinn off z głównego opowiadania. Zdaje sobie sprawę, że cześć osób to czytała. Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem tego spin-offa włączyć bezpośrednio do Orła Białego. Bez tego rozdziały przyszłe(a przynajmniej jeden) nie będą w pełni zrozumiałe. Update 4.- Amerykańskie bezdroża, dodajcie do tego odrobinę strzelaniny, trochę krwi i kucyki oraz film drogi... tak poniosło mnie, że hej... mam nadzieję, że jednak w dobrą stronę. UWAGA- zawiera przemoc, trochę wulgaryzmów i odrobinę krwi Update 5- UWAGA: wulgaryzmy, krew i śmierć, przemoc kuchenna. Czytacie na własną odpowiedzialność. Cześć II rozdziału VI. Update 6- Przygód w Ameryce ciąg dalszy. Wszystko się ładnie układa... do czasu Update 7- Druga częśc rozdziału, mam nadzieję że się spodoba Update 8- en rozdział jest lekko inny niż poprzednie, jeżeli chodzi o konwencję. Skupiam się tutaj głównie na pojedynczej osobie, ulubionego wywiadowcy... uwzględniając życzenia czytelników, wracamy na polską ziemię. Luna i Celestia ponownie postanawiają wmieszać się do światowej polityki. Wywiad i kontrwywiad czeka masa roboty... tymczasem nowy wróg postanawia uderzyć... Update 9- Kolejne perypetie naszego ulubionego szpiega . Update 10- Koniec perypetii waszego ulubionego szpiega. Rozdział IRozdział IIRozdział IIIRozdział IVRozdział VBiblioteka(orzeł biały 5 i 1/2)Rozdział VI, I part Rozdział VI, I par II Rozdział VII part 1 Rozdział VII part 2 Rozdział VIII part 1 Rozdział VIII part 2 Rozdział VIII part 3 Edytowano Maj 16, 2015 przez Dolar84 18 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightbringer Napisano Luty 3, 2013 Share Napisano Luty 3, 2013 To jest fajne. Czytałem to na For Glorious Equestria i polecam. Szczególnie drugi rozdział mi się podobał (akcja z "kucykożercami" epicka) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razjel666 Napisano Luty 3, 2013 Share Napisano Luty 3, 2013 Oj tak. Przeczytałem już wcześniej wszystkie trzy rozdziały na FGE, więc napiszę mniej więcej to co tam. W końcu opowiadanie które posiada ten rodzaj patriotyzmu który kocham! Resztę dopełnia niezły humor (który momentami powala) i ciekawa koncepcja na opowiadanie. Może nie jest to arcydzieło (głównie ze względu na wspomnianą już gramatykę i ortografię), ale po gruntownej korekcie ten fanfick ma szansę wejść w poczet najlepszych polskich opowiadań fandomu MLP. Najbardziej urzekło mnie w tym opowiadaniu to, że napawa optymizmem. Zwykle Polacy mówią, że w naszym kraju wszystko jest do chrzanu. Tutaj zaś mamy kompletne przeciwieństwo takiego nastawienia ... Celestio, jakby wszyscy mieli takie pozytywne nastawienie to mamy w Polsce raj na Ziemi a nie popychadło świata! Poza tym "Orzeł Biały" skłania do refleksji nad sobą i narodem w oryginalny sposób oraz przede wszystkim odbiega konwencją zarówno od tradycyjnego TCB jak i tradycyjnego Anti-TCB. Moja ocena 7,5/10 ... narazie 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grik1 Napisano Luty 3, 2013 Share Napisano Luty 3, 2013 Naprawdę fajne opowiadanie:pinkie2:, gorąco polecam. Fanfic bardzo ciekawy, pokazuję świat( Equestrie, Ziemię i Polskę) zupełnie inaczej niż ff jakie do tej pory przeczytałem. Muszę dodać, że wszystkie 3 rozdziały były ciekawe. Czekamy teraz na IV. PS. Dziękuje za odwagę i opublikowanie tutaj ff, nikt chyba nie gonił z wodą i słownikiem:twilight5: (Łukasz grik z FGE). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Luty 4, 2013 Share Napisano Luty 4, 2013 Brawo, wreszcie odważyłeś się to wrzucić na to zacne forum*! Sam ff jest świetny. Dużo humoru (zwłaszcza w 2 rozdziale. Kto czytał scenę "krzyżacką", ten wie), rozterki moralne bohaterów... Czekam tylko, aż do Equestrii trafią Rosjanie/Niemcy/POZ. Pisz dalej! *Przyganiał kocioł garnkowi... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maupol Napisano Luty 5, 2013 Share Napisano Luty 5, 2013 Chylę czoło przed waść kunsztem pióra FF nieraz rozśmiesza ale potrafi też nielicho wzruszyć. Jedyne na co zacierał łapki to jakiś tyci konflikt zbrojny albo kryzysik w przyszłości. Nie mogę doczekać się kontynuacji! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Luty 5, 2013 Share Napisano Luty 5, 2013 Zaprawdę, powiadam wam: Ten Fic jest najlepszy jaki czytałem w tej klimatyce. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razjel666 Napisano Luty 5, 2013 Share Napisano Luty 5, 2013 Huzzah! Na FGE jest już IV Rozdział. Muszę przyznać, że tym razem nie mogłem się powstrzymać od śmiechu. To jest genialne, genialne. Właściwie, to jeszcze nigdy nie czułem takiej bliskości/więzi z Celestią. Prawdziwa Polka. Ha! Ha! 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Luty 5, 2013 Share Napisano Luty 5, 2013 Kolejny już z kolei świetny rozdział. Nie zawiodłem się. Długo będę wspominał twoje poczucie humoru. I naprawdę dorwij tego swojego korektora, bo całkowicie olał sprawę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ngageman Napisano Luty 5, 2013 Autor Share Napisano Luty 5, 2013 I naprawdę dorwij tego swojego korektora, bo całkowicie olał sprawę. Ehmmm.... prawda jest taka że korektor nie miał tu wiele do gadania, Powiedzmy że mieliśmy... drobne problemy z komunikacją. I wszystko się trochę tenteges... więc te błędy i krytykę biorę na klatę... ale już poprawiam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Luty 6, 2013 Share Napisano Luty 6, 2013 Na szczęście na białym koniu nadjechał rycerz w lśniącej zbroi, imieniem Gandzia, który pooznaczał ci trochę błędów, by łatwiej ci je było poprawiać. FF fajny, dużo humoru, etcetera. Podobały mi się wakacje Celestii i wkurzona Luna. Polecam, pozdrawiam. Podpisano: Gandzia z całą Siczą Korektorską. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 6, 2013 Share Napisano Luty 6, 2013 przeczytałem cały fic i na razie nie uznaję go za anty TCB w ogólnym znaczeniu, raczej są to okruchy życia jednocześnie pochwała dla autora za ukazanie plusów Polaków jak i Equestrian. Na pewno Fic jest Anty TCB jeśli chodzi o zerwanie ze skostniałymi schematami jakie są w TCB i mówiąc szczerze właśnie tak naprawdę powinno wyglądać TCB niestety zwykle natrafiam na "Jankeski" schemat co przyprawia mnie o wymioty i pukanie się w czoło z miną "Boże jakie to jest czarnowidztwo albo marny film klasy b bez pomyślunku" Na szczęście widzę tu kiełkujący "piastowski" schemat który oby zawojował cały fandom światowy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Luty 6, 2013 Share Napisano Luty 6, 2013 no i przesiadziałem nad ficiem całą noc :-( a tu nawet red bulla nie ma... faktycznie zupełnie inny niż wszystkie dotychczasowe fanfici w tym temacie jakie znam, ale mimo to bardzo dobry scenariusz i w ogóle ciekawy pomysł. lepiej wymieszać polskość z equestrią się nie dało. jednak jest dość sporo różnorakich błędów. ale nie jest źle i mam nadzieję że ciąg dalszy niedługo :-) tylko jedna rzecz. nie wierzę żeby polski rząd, armia i... tylu polaków oddało polskę bez walki wrogom. Ps: pułkownik garstka... poprostu epicki!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ngageman Napisano Luty 6, 2013 Autor Share Napisano Luty 6, 2013 ylko jedna rzecz. nie wierzę żeby polski rząd' date=' armia i... tylu polaków oddało polskę bez walki wrogom.[/quote'] Hmmm... nie rozumiem bez walki? Jakim wrogom? Equestria oficjalnie nigdy nie była wrogiem Rzeczy Pospolitej. My zrobiliśmy deal, unię(na razie z której więcej MY korzystamy, jakby nie widać.) wszystko jest tak opisane by zarówno jedna i druga strona czuła się "wolna i niezawistna", jednakże w kwestiach ważnych dla obydwu decyzje podejmowane są wspólnie. Zresztą to my wygraliśmy wojnę 5 dniową . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Luty 6, 2013 Share Napisano Luty 6, 2013 chodzi mi o niemcy i rosję. jeżeli dobrze zrozumiałem to rząd, znaczna część ludności i armia siedzi na nowych kresach. a to nie jest obrona polski. nawet jeżeli wojna jeszcze nie wybuchła. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 6, 2013 Share Napisano Luty 6, 2013 o Izy jakiś ty pesymistyczny my nie rzucim ziemi skąd nasz ród ,a Tia i Luna są w końcu królami a że są dobrotliwe i szlachetne to nie zostawią Nas Polaków Samych szczególnie Luna która jest niczym szlachcic w dobrym tego słowa znaczeniu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ngageman Napisano Luty 6, 2013 Autor Share Napisano Luty 6, 2013 chodzi mi o niemcy i rosję. jeżeli dobrze zrozumiałem to rząd' date=' znaczna część ludności i armia siedzi na nowych kresach. a to nie jest obrona polski. nawet jeżeli wojna jeszcze nie wybuchła. [/quote'] Uspokajam kolegę. Rząd "rotuje" między "Kresami" a "Macierzą" . Na kresach znajduje się (na razie) ok 20% ludności. Co do armii, to po rozwiązaniu tego problemu z "wojną 5 dniową". W terenie Equestrii znajdują się średniej wielkości siły, służące do patroli granicznych oraz szkolenia nowo powstającej Gwardii. Zresztą Rosjanie są zbyt zajęci patrzeniem wyzywająco w oczy Chińczykom, niż zabawiając się w podbój "Polaczków". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 7, 2013 Share Napisano Luty 7, 2013 a mam pytanko p bo nie za bardzo zrozumiałem Grabarczyka czytając fic jaki rodzaj unii został zawarty między Polską a Equestrią personalna (tak jak w Krewie w wieku XIV) czy realna (tak jak w Lublinie w wieku XVI) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Luty 7, 2013 Share Napisano Luty 7, 2013 Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem treść fanfika, ale wydaje się, że to unia personalna, bo wciąż są oddzielne urzędy (kancelarie, rada królewska/rada ministrów, wojsko, skarb, waluta etc.). Dosyć nietypowa, biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce wciąż jest prezydent (jako kto? zastępca księżniczek króla?). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Luty 7, 2013 Share Napisano Luty 7, 2013 Grabarczyk pełni teraz rolę taką jak dawniej pełnił arcybiskup gnieźnieński czyli doradza księżniczkom tak jak prymasi Polscy (Arcybiskupi Gniezna ) królowi, a w czasie nieobecności władców w ich imieniu rządzi Polską. Swoją drogą jestme, ciekaw jakby wyglądał Herb nowego RON - Dwa Alicorny w środku kula w 1/2 księżyca a w 2 1/2 słońca a mad nimi przelatujący Orzeł Biały czy raczej dwa Alicorny pod skrzydłami orła otulone Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Luty 15, 2013 Share Napisano Luty 15, 2013 Fanfik wraca do działu ogólne z odpowiednią adnotacją w pierwszym poście. Scena została zakwalifikowana jako bardzo mocny Violence. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Luty 15, 2013 Share Napisano Luty 15, 2013 Swoją drogą jestme' date=' ciekaw jakby wyglądał Herb nowego RON[/quote'] Myślałem trochę nad tym i uznałem, że najpewniej zastosowaliby tarczę czterodzielną. 2x Orzeł Biały w koronie na czerwonym polu, 2x godło Equestrii (czyli dwa alicorny wokół kuli). Całość przypominałaby herb RON nr 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ngageman Napisano Luty 15, 2013 Autor Share Napisano Luty 15, 2013 Hmmm... to jest bardzo dobre pytanie... Może zrobię ogłoszenie publiczne(czyt konkurs publiczny) o stworzenie godła Unii Polsko - Equestriańskiej ? Nagroda główna twój OC(człowiek, kuc whatever) otrzymuje rolę w opowiadaniu(nie, nie tragiczną) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razjel666 Napisano Luty 15, 2013 Share Napisano Luty 15, 2013 Nagroda główna twój OC(człowiek' date=' kuc whatever) otrzymuje rolę w opowiadaniu[/quote'] Dobry pomysł, aczkolwiek musisz wprowadzić jakieś ograniczenia, ponieważ ludzie mogą wymyślić naprawdę niestworzone/niesamowite(niepotrzebne skreślić) OC. Na przykład jednym z moich OC jest Alikorn który jest w trzy i trochę potężniejszy niż Luna i Celestia. Tak więc pierwsza zasada powinna brzmieć: 1)Brak OP kucyków, szczególnie alikornów. 2)Brak OC które występują w innych opowiadaniach. Taka zasada chyba też byłaby na miejscu, ze względu na kreację postaci. 3)Do OC dołączony krótki spis cech charakteru i ewentualnie CM, ale bez żadnych konkretnych szczegółów które mogły by w rażący sposób stwarzać widoczne luki w opowiadaniu. Przykład niewłaściwego OC: Jednorożec Shadow, dawno zaginiony syn Luny. Nad innymi zasadami które ułatwią Ci pracę też powinieneś pomyśleć. Pozdrawiam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Luty 16, 2013 Share Napisano Luty 16, 2013 a jaka scena w drugim rozdziale jest tak aż tak brutalna? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się