Chief Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 (edytowany) Witajcie. Mam taki pomysł na zabawę, lekko ściągniętą od Triste. Polegać będzie ona na wyborze między dwoma produktami. Oczywiście problem polega na tym, że Applejack jako nasza gospodyni dorwała się do naszej rodzimej książki kucharskiej. Na nasze nieszczęście jako Apple zmodyfikowała przepisy i każdy produkt musiała przerobić ze szczypta swojego rodzimego produktu. Niektóre są zjadliwe, niektóre nie, ale coś trzeba zjeść, a tej blondwłosej dziewczynie nie można po prostu odmówić. Wy musicie ocenić, która z jabłkowych potraw będzie lepsza? Więc zaczynamy degustacje! Bigos z jabłkami czy Flaki z jabłkami Edytowano Luty 1, 2016 przez Sosna Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrozenTear7 Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Applejack jest miłośniczką jabłek? Ja bym powiedział że bigos wygra prawie napewno i głosuję na niego Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gingerka Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Oba nie brzmią zbyt apetycznie, ale lepszy jest bigos! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Bigos. O ile jest to "bigos na winie M. Gessler", to nawet nie poczujemy tych jabłek. Bigos na winie = co się nawinie, to do bigosu xD 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Bigos jabłkowy - tylko z dodatkiem ziemniaków, bo we Francji ziemniaki to "jabłka ziemne" 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 A ja wybieram flaki jabłkowe ^^ 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Bigos.Na zagryche ^^ 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajlepszyPrzyjacielKucyków Napisano Sierpień 19, 2015 Share Napisano Sierpień 19, 2015 Dość nietypowe potrawy, ale... raczej wybrałbym bigosik 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Sierpień 20, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 20, 2015 (edytowany) Dziś na obiad jemy bigos!Czas przygotować coś na kolejny, mamy do wyboruGołąbki z nadzieniem jabłecznikowym polane sosem pomidorowym albo kopytka z sosem jabłkowym Edytowano Sierpień 20, 2015 przez Chief 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepeh Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 kopytka z sosem Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gingerka Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 Kopytka z sosikiem jabłkowym Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrozenTear7 Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 Przez chwilę się przestraszyłem że "kopytak" to jakaś wyrafinowana nazwa mięsa z konia czy co Ale tak ja jestem za kopytkami 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tangerine Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 Jestem za kopytkami. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 Kopytka z sosem jabłkowym Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minish, Hero of the Storm Napisano Sierpień 20, 2015 Share Napisano Sierpień 20, 2015 Kopytka z sosikiem ( ͡°╭͜ʖ╮͡° ) ( ͡͡ ° ͜ ʖ ͡ °) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Sierpień 21, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 21, 2015 Kopytka z sosem jabłkowym wygrały i dziś możemy je oczekiwać na naszym stole. Pierogi z nadzieniem jabłkowym czy Kluski lane na mleku z jabłkami Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gingerka Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 Kluski + mleko + jabłka... Ciekawe połączenie, lecz śmiem sądzić, że jeżeli pierogi z owocami są dobre to z jabłkami też przejdą Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepeh Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 pierogi Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 Wybór ciężki. Jednak ja wybieram pierogi. Oczywiście nadzienie trzeba było by odpowiednio przygotować. Jabłuszka proponuje w pokroić w Macedoine lub Brunoise (zależy jaką konsystencje chcemy uzyskać. Potem przesmażyć i poddusić je z cukrem brązowym, dodać odrobinę sherry, cynamon, ekstrakt waniliowy i śmietankę 30%, sok z cytryny . Oczywiście ekstrakt dodać dopiero po zredukowaniu . Można by jeszcze ten farsz zapiec, ale wtedy trzeba dodać żółtka jaj. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrozenTear7 Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 Dołączam się do pierogowych wygrywów Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argon39 Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 Nie jestem pewien, jakby się skończyło spożycie, jabłek z mlekiem (śliwka źle się komponuje), więc by nie ryzykować wybieram pierogi jako bezpieczniejsze dla moich gastro-przewodów. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tangerine Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 Stawiam na pierogi Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minish, Hero of the Storm Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 A ja wybieram Kluski *thug life* Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ziemowit Napisano Sierpień 21, 2015 Share Napisano Sierpień 21, 2015 pierogi Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Sierpień 22, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 22, 2015 7:1 dla pierogów! Nikt nie chce eksperymentować, a może warto? Może odkryjemy nowy smak. Przecież AJ jest na prawedę dobrą kucharką, nie możliwe żeby popełniła znów jakąś gafę jak kiedyś z babeczkami...Placki ziemniaczane z jabłkami czy Krokiety z farszem jabłkowym Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts