Chief Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 (edited) Witajcie. Mam taki pomysł na zabawę, lekko ściągniętą od Triste. Polegać będzie ona na wyborze między dwoma produktami. Oczywiście problem polega na tym, że Applejack jako nasza gospodyni dorwała się do naszej rodzimej książki kucharskiej. Na nasze nieszczęście jako Apple zmodyfikowała przepisy i każdy produkt musiała przerobić ze szczypta swojego rodzimego produktu. Niektóre są zjadliwe, niektóre nie, ale coś trzeba zjeść, a tej blondwłosej dziewczynie nie można po prostu odmówić. Wy musicie ocenić, która z jabłkowych potraw będzie lepsza? Więc zaczynamy degustacje! Bigos z jabłkami czy Flaki z jabłkami Edited February 1, 2016 by Sosna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrozenTear7 Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Applejack jest miłośniczką jabłek? Ja bym powiedział że bigos wygra prawie napewno i głosuję na niego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gingerka Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Oba nie brzmią zbyt apetycznie, ale lepszy jest bigos! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cipher 618 Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Bigos. O ile jest to "bigos na winie M. Gessler", to nawet nie poczujemy tych jabłek. Bigos na winie = co się nawinie, to do bigosu xD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velvie Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Bigos jabłkowy - tylko z dodatkiem ziemniaków, bo we Francji ziemniaki to "jabłka ziemne" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PervKapitan Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 A ja wybieram flaki jabłkowe ^^ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Bigos.Na zagryche ^^ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NajlepszyPrzyjacielKucyków Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Dość nietypowe potrawy, ale... raczej wybrałbym bigosik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chief Posted August 20, 2015 Author Share Posted August 20, 2015 (edited) Dziś na obiad jemy bigos!Czas przygotować coś na kolejny, mamy do wyboruGołąbki z nadzieniem jabłecznikowym polane sosem pomidorowym albo kopytka z sosem jabłkowym Edited August 20, 2015 by Chief 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeh Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 kopytka z sosem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gingerka Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Kopytka z sosikiem jabłkowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrozenTear7 Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Przez chwilę się przestraszyłem że "kopytak" to jakaś wyrafinowana nazwa mięsa z konia czy co Ale tak ja jestem za kopytkami 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tangerine Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Jestem za kopytkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PervKapitan Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Kopytka z sosem jabłkowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minish, Hero of the Storm Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Kopytka z sosikiem ( ͡°╭͜ʖ╮͡° ) ( ͡͡ ° ͜ ʖ ͡ °) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chief Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Kopytka z sosem jabłkowym wygrały i dziś możemy je oczekiwać na naszym stole. Pierogi z nadzieniem jabłkowym czy Kluski lane na mleku z jabłkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gingerka Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Kluski + mleko + jabłka... Ciekawe połączenie, lecz śmiem sądzić, że jeżeli pierogi z owocami są dobre to z jabłkami też przejdą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeh Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 pierogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteHood Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Wybór ciężki. Jednak ja wybieram pierogi. Oczywiście nadzienie trzeba było by odpowiednio przygotować. Jabłuszka proponuje w pokroić w Macedoine lub Brunoise (zależy jaką konsystencje chcemy uzyskać. Potem przesmażyć i poddusić je z cukrem brązowym, dodać odrobinę sherry, cynamon, ekstrakt waniliowy i śmietankę 30%, sok z cytryny . Oczywiście ekstrakt dodać dopiero po zredukowaniu . Można by jeszcze ten farsz zapiec, ale wtedy trzeba dodać żółtka jaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrozenTear7 Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Dołączam się do pierogowych wygrywów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argon39 Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Nie jestem pewien, jakby się skończyło spożycie, jabłek z mlekiem (śliwka źle się komponuje), więc by nie ryzykować wybieram pierogi jako bezpieczniejsze dla moich gastro-przewodów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tangerine Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Stawiam na pierogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minish, Hero of the Storm Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 A ja wybieram Kluski *thug life* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ziemowit Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 pierogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chief Posted August 22, 2015 Author Share Posted August 22, 2015 7:1 dla pierogów! Nikt nie chce eksperymentować, a może warto? Może odkryjemy nowy smak. Przecież AJ jest na prawedę dobrą kucharką, nie możliwe żeby popełniła znów jakąś gafę jak kiedyś z babeczkami...Placki ziemniaczane z jabłkami czy Krokiety z farszem jabłkowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts