Gandzia Napisano Wrzesień 9, 2013 Share Napisano Wrzesień 9, 2013 Nie Stalin? Jaka szkoda... W takim razie kandydat numer dwa: Ernesto Che Guevara. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Wrzesień 9, 2013 Share Napisano Wrzesień 9, 2013 Kim Ir Sen? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izy97 Napisano Wrzesień 9, 2013 Share Napisano Wrzesień 9, 2013 Mao Zedung? (pff, propaganda. wszystko propaganda.) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 10, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Zobaczcie, ile było tej czerwonej zarazy, która pasowałaby do wymienionych kryteriów... Chodziło mi o Che Guevarę, niech mue ziemia ciężką będzie.Kolejne pytanie, tym razem z innej beczki:Wynalazek, który aż do XII wieku dawał flotom Bizancjum ogromną przewagę nad flotami swoich przeciwników. O tyle ciekawszy, że do dzisiaj nie znamy dokładnie jego składu i sposobu, w jaki był używany. O czym mowa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marquise Fancypants di Coroni Napisano Wrzesień 10, 2013 Share Napisano Wrzesień 10, 2013 (edytowany) Oczywiście grecki ogień!Oczywiście. Kolejne pytanie/a jutro, dzisiaj mi się nie chce. Edytowano Wrzesień 10, 2013 przez Airlick Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Wrzesień 10, 2013 Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Jegomość Markiz ma rację - ogień grecki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marquise Fancypants di Coroni Napisano Wrzesień 10, 2013 Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Tak swoją drogą - jakże mogłem dotąd nie dostrzec tego quizu? Wszak historia to, obok dyplomacji i geopolityki, ma największa pasja! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 10, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Prawdopodobnie dlatego, że quiz praktycznie nie żył, kiedy mnie tu nie było, a waść masz mały staż na forum. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Wrzesień 10, 2013 Share Napisano Wrzesień 10, 2013 A większość odpowiedzi polega na tym, kto pierwszy wpisze w google pytanie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 11, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 11, 2013 A większość odpowiedzi polega na tym, kto pierwszy wpisze w google pytanie Ja łudzę się, że ludzie starają się odpowiadać, wykorzystując własną wiedzę. Oczywiście, chodziło o ogień grecki, a konkretnie: bizantyjski.Kolejna zagadka:Najbardziej krwawa bitwa wojen napoleońskich. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marquise Fancypants di Coroni Napisano Wrzesień 11, 2013 Share Napisano Wrzesień 11, 2013 Głowy za to nie dam, ale to będzie chyba tzw. "Bitwa narodów" pod Lipskiem... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Wrzesień 11, 2013 Share Napisano Wrzesień 11, 2013 Ja bym jednak obstawiał Borodino, ale kłócić się nie będę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt of Poland Napisano Wrzesień 11, 2013 Share Napisano Wrzesień 11, 2013 Ja stawiam bitwę pod Waterloo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 11, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 11, 2013 (edytowany) W pewnym sensie obie odpowiedzi (poza Waterloo) pasują - pod Lipskiem zginęło najwięcej żołnierzy w ogóle, ale mi raczej chodziło o procentowe straty obu armii - a te w bitwie pod Borodino ZNACZNIE przewyższają straty spod Lipska. I właśnie Borodino miałem na myśli.]Obrazek przedstawia oczywiście legionistę w zmodyfikowanej lorica segmentata. A pytanie brzmi: z jakiej okazji wprowadzono w tym typie pancerza zaznaczone na czerwono zmiany? Należy też dodać, że oprócz nich prawdopodobnie wprowadzono stalowe nagolenniki, ale takiego zdjęcia nie udało mi się znaleźć. Edytowano Wrzesień 11, 2013 przez Airlick Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Wrzesień 11, 2013 Share Napisano Wrzesień 11, 2013 Czy była to jedna z reform Mariusza? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 11, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 11, 2013 Nope. Dla ułatwienia dodam, że mieli bardzo przykre doświadczenia z pewnym rodzajem broni. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 12, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 12, 2013 Dać trudniejsze pytanie, którego nie da się tak łatwo wygooglać, i od razu się gubią... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Wrzesień 12, 2013 Share Napisano Wrzesień 12, 2013 Specjalistą od wojskowości Rzymu nie jestem, ale podejrzewam cesarza Trajana i jego wojny z Dakami. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 12, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 12, 2013 Więc jednak się da. Dobrze. Jako ciekawostkę można dodać, że dackie falxy były jedyną bronią, która zmusiła Rzymian do zmodyfikowania standardowego opancerzenia legionisty - i te modyfikacje zostały usunięte po wojnach z Dakami. Kim był ten pan? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Wrzesień 12, 2013 Share Napisano Wrzesień 12, 2013 A teraz, dla odmiany, coś prostego? Otton III Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marquise Fancypants di Coroni Napisano Wrzesień 12, 2013 Share Napisano Wrzesień 12, 2013 Ech, jak mogłem nie zdążyć odpowiedzieć na pytanie o mojego ulubionego cesarza... VIVAT CHRISTIANITAS! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 13, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 13, 2013 A teraz, dla odmiany, coś prostego? Otton IIIIleż można wymyślać trudnych pytań... Dobrze.Króciutki opis przebiegu pewnej bitwy: piechota strony X, znacznie przewyższająca liczebnie piechotę strony Y, spychała coraz dalej ową piechotę, ale na obu flankach jazda strony Y rozbiła kawalerię strony X i wróciła, aby pomóc piechocie - w rezultacie okrążając i doszczętnie wybijając piechotę X. Jaką bitwę opisałem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Wrzesień 13, 2013 Share Napisano Wrzesień 13, 2013 Kanny 216 - najlepiej pasuje do opisanej taktyki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Wrzesień 17, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Zaiste.Zmarły prawie 2 lata temu amerykański generał, głównodowodzący jedną z największych operacji wojskowych ostatniego ćwierćwiecza. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marquise Fancypants di Coroni Napisano Wrzesień 17, 2013 Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Norman Schwarzkopf, głównodowodzący operacji "Pustynna Burza"? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts