Bartulo Napisano Listopad 25, 2012 Share Napisano Listopad 25, 2012 Z Mitologii jestem dość dobry. Będę wrzucał parę pytań dziennie. I. Atena i Posejdon rywalizowali kto ma być patronem Aten. Co dali Atena i Posejdon Ateńczykom by ich do siebie przekonać ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zegarmistrz Napisano Listopad 25, 2012 Share Napisano Listopad 25, 2012 O ile mnie pamięć nie myli(oj dawno to było) Posejdon dał źródło słonej wody - Atena zaś drzewko oliwne. I drzewo owo zostało uznane za przydatniejsze. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ookami88 Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Z Mitologii jestem dość dobry. Będę wrzucał parę pytań dziennie. I. Atena i Posejdon rywalizowali kto ma być patronem Aten. Co dali Atena i Posejdon Ateńczykom by ich do siebie przekonać ? Sam jestem niezły z mitologi, nie tylko greckiej. O ile mnie pamięć nie myli(oj dawno to było) Posejdon dał źródło słonej wody - Atena zaś drzewko oliwne. I drzewo owo zostało uznane za przydatniejsze. Ale widzę, że ktoś mnie już ubiegł z odpowiedzią. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 26, 2012 Autor Share Napisano Listopad 26, 2012 Dobrze, coś trudniejszego. II. Skąd wzięli się pierwsi mieszkańcy Teb zwani "spartami"? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Listopad 26, 2012 Share Napisano Listopad 26, 2012 Idzie o tych pięciu wojowników, którzy wyrośli z kłów smoka pokonanego przez króla Kadmosa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 27, 2012 Autor Share Napisano Listopad 27, 2012 Tak. III.Kim był Kadmos dla Dionizosa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Listopad 27, 2012 Share Napisano Listopad 27, 2012 Kadmos był dziadkiem Dionizosa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 27, 2012 Autor Share Napisano Listopad 27, 2012 IV. Dlaczego Niobe uważała się za lepszą od Latony(matki Apolla i Artemidy)? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Listopad 27, 2012 Share Napisano Listopad 27, 2012 Miała od niej o wiele więcej dzieci. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 28, 2012 Autor Share Napisano Listopad 28, 2012 V.Wymień kary jakie dostali: -Tantal -Pejritoos -Iksjon Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Listopad 28, 2012 Share Napisano Listopad 28, 2012 Tantal: miał stać w sadzawce pod jabłonią (a może innym drzewem? ), ale nie mógł nigdy sięgnąć ani do wody, ani do jabłek. Pejritoos: rzucony na pożarcie Cerberowi? Iksjon: został przykuty do płonącego koła. Oczywiście owo koło się obracało. Dlaczego tylko ja odpowiadam? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 29, 2012 Autor Share Napisano Listopad 29, 2012 VI.Dlaczego Hefajstos jest kaleki ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrenka Katherine Napisano Listopad 29, 2012 Share Napisano Listopad 29, 2012 Bo go Hera zrzuciła z Olimpu. A Olimp jest wysoki Czy coś. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ever3Tree Napisano Listopad 29, 2012 Share Napisano Listopad 29, 2012 Zrzucony został z Olimpu, ale nie przez przyszywaną matkę, a przez ojczulka Zeusa który cisnął nim o ziemską wyspę z taką siłą, że nie dość, że zrobił sporą dziurę, to jeszcze uszkodził sobie nogę do tego stopnia, że już zawsze kulał... No ale i tak się wykpił biorąc pod uwagę fakt, że spadał przez 9 dni Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 29, 2012 Autor Share Napisano Listopad 29, 2012 Oboje macie rację, ale gdy Zeus go zrzucił doznał większych obrażeń i chodził na złotych kulach. VII. Co dał Hefajstos Herze za matczyną "troskę*". *Tą troskę którą opisała Katherine. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Listopad 29, 2012 Share Napisano Listopad 29, 2012 Złote krzesło, z którego potem nie mogła wstać, dopóki sam Hefajstos jej nie uwolnił? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ookami88 Napisano Listopad 30, 2012 Share Napisano Listopad 30, 2012 Zrobił dla niej wspaniały tron, z którego nie mogła się potem uwolnić. Wszyscy próbowali jej pomóc, ale żaden z bogów nie potrafił zrozumieć, jak działa ta pułapka. Zaprosili więc Hefajstosa na ucztę, spili go, a ten wyjawił im sekret, dzięki któremu Hera mogła zostać uwolniona. Aby dać uznanie dla kunsztu boga kowali, Zeus dał mu za żonę Afrodytę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 30, 2012 Autor Share Napisano Listopad 30, 2012 VIII. Kim była Nefele? Nefele były w mitologii dwie podajcie obydwie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zegarmistrz Napisano Listopad 30, 2012 Share Napisano Listopad 30, 2012 Nefele w mitologii greckiej była królową Orchomenosu, matką Helle i Fryksosa - to jedno z określeń. Drugie zaś odnosi się do Nefele (gr. Nephele) w mitologii greckiej jako widziadło bogini Hery i kochanki Iksjona. Czy o te dwa pojęcia chodziło? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 30, 2012 Autor Share Napisano Listopad 30, 2012 Tak, IX.Co zrobił Hermes kilka godzin po narodzinach? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ookami88 Napisano Listopad 30, 2012 Share Napisano Listopad 30, 2012 Hermes ukradł Appolinowi stado krów, i sprytnie zamaskował wszelkie ślady. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ares Prime Napisano Listopad 30, 2012 Share Napisano Listopad 30, 2012 Ukradł Apollowi stado krów, i zamaskował wszelkie ślady. Aby załagodzić gniew brata podarował mu lirę. To tu jest quiz o mitologi a ja nic nie wiem?! No to będę już aktywniejszy! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 30, 2012 Autor Share Napisano Listopad 30, 2012 Cieszę się z entuzjazmu, a teraz to za co nienawidzę Hellady. Imiona. X. Wymień pięciu Argonautów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Listopad 30, 2012 Share Napisano Listopad 30, 2012 Jazon Herakles Orfeusz Tezeusz Kastor i Polideukes (tych dwóch trzeba razem, więc niech będzie sześciu ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartulo Napisano Listopad 30, 2012 Autor Share Napisano Listopad 30, 2012 Skrzydlaci synowie Boreasza. Mam dzisiaj rekordową "oglądalność", "odgadywalnosć" nie wiem jak to nazwać. XI. Jakiego pochodzenia był Tezeusz. (miasto-państwo) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts