Zegarmistrz Napisano Listopad 21, 2012 Share Napisano Listopad 21, 2012 @Up - nie wiem gdzie ty widzisz klasykę w tych tytułach... No chyba że Dragon Ball to jeszcze od biedy - ale Bleach? Naturo? Tasiemce jak wiele przed nimi i pewnie też po nich. Lubię oba tytuły i to nawet bardzo - ale żeby nazwać je klasyką? Klasyką to ja nazwę Inuyashe, Chobits, Ghost in the Shell czy też Battle Angel Alita. Ale Bleach? Ni dydy. Link do komentarza
Xsadi Napisano Listopad 22, 2012 Share Napisano Listopad 22, 2012 Hy hy hy. patrząc na JPF do polskich klasyków można też zaliczyć Akire, Chirality, dr. Slump, Legend of Lemnear czy Salior V Link do komentarza
Major Kusanagi Napisano Listopad 22, 2012 Share Napisano Listopad 22, 2012 ..... nic z tego nie czytałem..... pewnie dlatego, że nie czytam mangi po polsku...... poza tym nie tłumaczą podobających mi się tytułów na polski Link do komentarza
Emronn Marvelous Napisano Listopad 23, 2012 Share Napisano Listopad 23, 2012 Ja nie czytam skanów - wyjątkiem był tylko Berserk. Nie cierpię skanów i już, jakoś do mnie nie przemawiają. Ale z drugiej strony denerwuje mnie to, że w Polsce tłumaczone są właśnie często mniej ciekawe pozycje... Musiałbym sprowadzać z zagranicy np. Claymore, które chcę przeczytać, bo Manga to ma być przyjemność a nie nerwica przy monitorze z powodu tego, że co chwilę coś rozprasza. Chociaż z tego co wiem, to ma tak niewiele osób... Link do komentarza
Major Kusanagi Napisano Listopad 23, 2012 Share Napisano Listopad 23, 2012 Ja tam nie widzę różnicy. Skan czy papier. Papier kupuje tylko w wyjątkowych sytuacjach. Na razie kupiłem tylko jedną. A poza tym skan ma fajną zaletę, jak się przy kompie to się muzyki fajnie słucha Link do komentarza
Emronn Marvelous Napisano Listopad 23, 2012 Share Napisano Listopad 23, 2012 Ja tam nie widzę różnicy. Skan czy papier. Papier kupuje tylko w wyjątkowych sytuacjach. Na razie kupiłem tylko jedną. A poza tym skan ma fajną zaletę, jak się przy kompie to się muzyki fajnie słucha Przyznaję Ci rację, bo jak czytałem Berserka to puszczałem sobie OST z tytułowego Anime Ale w sumie przy niczym innym to się nie sprawdziło. Ludzie albo do mnie pisali, albo to mnie korciło zajrzeć na chwilę na jakieś fora... A to tamto, to siamto. Niestety, mnie bardzo łatwo wyrwać z takiego transu, który jest płytki. Dobry tytuł też padł w temacie dot. Anime: GTO to też bardzo dobra manga, którą jak najbardziej polecam. Love Hina też się przyjemnie czytało, różni się od Anime i to pod wieloma względami. Link do komentarza
Bezik Napisano Listopad 23, 2012 Share Napisano Listopad 23, 2012 Czy to książka, czy komiks wolę mieć w ręce papier niż skan, wygodniej się czyta i w przeciwieństwie do kompa, mogę papier zabrać do łóżka, albo wanny ;p (no, z książkami w sumie też mogę, bo jak ebook to na telefonie czytam, ale tutaj mowa o mandze akurat) Link do komentarza
Major Kusanagi Napisano Listopad 23, 2012 Share Napisano Listopad 23, 2012 Love Hina kiedyś próbowałem..... na 3 rozdziale skończyłem.... Jak zazwyczaj lubię podobne historię to ta mi nie przypadała do gustu..... A co do czytanie w wanie itp to jak ma się inne narzędzia np. tablet to też można. Link do komentarza
Emronn Marvelous Napisano Grudzień 8, 2012 Share Napisano Grudzień 8, 2012 Zabieram się za Berserka od nowa w wolnym czasie. Ta manga jest tak genialna, że biada tym, którzy nie czytali! Zegar zresztą też dobrze o tym wie. Link do komentarza
Zegarmistrz Napisano Grudzień 8, 2012 Share Napisano Grudzień 8, 2012 Dokładnie - przyznam że zdarza mi się skakać jeszcze po rozdziałach od początku. Takie odświeżenie żebym pamiętał co gdzie i jak Link do komentarza
Lunaris Napisano Grudzień 15, 2012 Share Napisano Grudzień 15, 2012 Wymienię mangi, które obecnie posiadam. Większość to Maho-Shojo. Naoko Takeuchi: -"Hasło brzmi: Sailor V" (Maho-Shojo) -"Czarodziejka z księżyca" (Maho-Shojo) Rejko Yoshida (scenariusz) i Mia Ikumi (rysunki): -"Tokyo Mew Mew" (Maho-Shojo) Arina Tanemura: -"Kamikaze Kaito Jeanne" (Maho-Shojo) Juna Kagesaki: -"Wampirzyca Karin" (tomy 1-3) Chciałabym jeżeli nadarzy się okazja przeczytać (, ale niestety po angielsku): -"Tokyo Mew Mew a'la mode" (, bo chyba tak się to pisze) -"Mermaid Melody Pitchi Pitchi Pitch" -"Mermaid Melody Pitchi Pitchi Pitch Pure" -"Petite Princess Youcie" Ogólnie jestem fanką Maho-Shojo (patrz podpis)! Link do komentarza
PonyAlchemist Napisano Grudzień 31, 2012 Share Napisano Grudzień 31, 2012 Czytam Mange od niedawna, ale mam już całkiem liczną kolekcję. Posiadam: Alicja w Krainie Serc ( wszystkie tomy) Kuroshitsuji (tomy: 1-3) Hellsing (całe) Pandora Hearst (całe) moja przygoda zaczęła się właśnie od Alicji w Krainie Serc, przeczytałam parę kartek kiedy byłam u przyjaciółki i tak mnie to wciągnęło, że kupiłam sobie własny tomik. Później zaczęłam kompletować mange Hellsing i właśnie teraz zbieram mangę Kuroshitsuji. Pozdrawiam! Link do komentarza
Ziemniax Napisano Styczeń 6, 2013 Share Napisano Styczeń 6, 2013 Z mangi to staram się cały czas trzymać z najnowszymi rozdziałami One Piece, Fairy Tail i Gantz. Poza tym czytałem również FullMetal Alchemist i Shaman King. Jako tako fanatykiem nag ogólnie nie jestm, ale One Piece i Fullmetala nakupowałem trochę tomików w polskim języku Link do komentarza
Ukeź Napisano Styczeń 7, 2013 Share Napisano Styczeń 7, 2013 Jestem mangowcem, czytam na masę. Nie no bez przesady. Ogólnie mam za sobą przeczytaną masę doujinshi (fanowskie mangi do konkretnych serii). Hmm.. Z tego co na przykład mam w seriach tomikowych na swojej półce: - Death Note - seria składa się z 12 tomów, generalnie dobry kryminał, znacznie lepsza od anime. - Kuroshitsuji - seria o lokaju demonie jest świetna i cieszę się, że jest wydawana po polsku~ - Vampire Knight - rozlazłe to, typowe shoujo z masą ładnych chłopców, z początku nawet fajne ale ostatnio zaczęło przynudzać - Ouran High School Host Club - znowu shoujo, ale ogółem dobra komedia szkolna :3 - Fushigi Yuugi - kolejny shoujec, ale z całkiem ładną kreską, mimo że dość stare, choć za wiele się nie wypowiem bo mam tylko 3 tomy - Rewolucjonistka Utena - shoujo, z jakimiś wątkami yuri, ale nie specjalnie mi się podoba, kreska archaiczna, no ale cóż, ujdzie. - Highschool of the Dead - cóż mam tylko jeden tom, ale genialne połączenie horroru i ecchi, nie ma to jak zombie i cycki wszędzie XD - Liberty Liberty, Croquis - dwie mangi jedno-tomowe, yaoice - Hetalia - we własnych zbiorach mam jeden tom, ale czytałam 4 tomy, wesołe przedstawienie historii ^^ - Brzoskwinia - mega przesłodzona kreska, ale ładna w gruncie rzeczy, szybko się czyta, lekka fabuła ale wciągająca. Shoujo. Tyle z tego co mam na półce, lub pożyczałam, a ze skanów czytanych na kompie poza doujinami to mam dwie serie, których się trzymam: - Ao Haru Ride - shoujo, ale wciągające nawet - Ao no Exorcist - moja ukochana seria o egzorcystach, ot co. Link do komentarza
Xsadi Napisano Styczeń 14, 2013 Share Napisano Styczeń 14, 2013 Czy ja pisałam co nam na półce? A nieważna napisze jeszcze raz ^^ - Ah my Goddess -Video Girl Ai i Len - Chobits + Artbook - Wish - Karin -Angel Sanctuary -Naruto tomy od 18-57 + Yondaime Gaiden - Inu-Yasha - Gundam Wing - Wolfs Rain - Cowboy Beebop - Batle Angel Alita - The Innocent - Soul Eater to łącznie jakies ... 156 tomów A w przyszłości mam w planie zakupić jeszcze Hellsinga, zastanawiam się nad evangelionem i Slayers. Potem zaczne wyszukiwać innych serii niekoniecznie z JPF Link do komentarza
Krulig Napisano Marzec 20, 2013 Share Napisano Marzec 20, 2013 Ja czytuję mangę Higurashi,a najbardziej mi się podobał rozdział Tatarigoroshi-hen Link do komentarza
kabhun Napisano Marzec 26, 2013 Share Napisano Marzec 26, 2013 Kiedyś poczytywałem często-gęsto, dziś okazyjnie sobie rzucę okiem na to, co sobie zalega w półce na Empiku (aczkolwiek bez większego przywiązania). Czas boomu zainteresowania m&a oraz kulturą japońską mam już za sobą, jakby to był kolejny etap w życiu. Cóż, bywa. Co ostatnio miałem w łapie? Oneshota pt. "Innocent", w Polsce dystrybuowanego bodajże przez Studio JG. Fabularnie dość sztampowo, aczkolwiek pod względem kreski jest na czym oko zawiesić. Link do komentarza
Avro Napisano Kwiecień 6, 2013 Share Napisano Kwiecień 6, 2013 Moje ulubione mangi to Ranma 1/2 oraz Pokemon. O ile te pierwszą da się kupić to dostać Pokemony jest już dość trudno. Link do komentarza
Sliver Napisano Kwiecień 8, 2013 Share Napisano Kwiecień 8, 2013 Kiedyś, dawno temu przeczytałem zaledwie kilka krótkich tytułów, wtedy stwierdziłem, że manga jest nie dla mnie. Ostatnio jednak kupiłem swoje pierwsze dwa tomy mangi: Doubt i Spice and Wolf, stwierdzam, że się myliłem, oba tytuły strasznie mi się podobają. Link do komentarza
Sosna Napisano Kwiecień 9, 2013 Share Napisano Kwiecień 9, 2013 moje to highschool of the dead, oh my goddes i dragon ball choć przeczytałem całe 3 tomy tej ostatnie bo innych gdzieś nie mogę dostać Link do komentarza
Lokolin Napisano Kwiecień 13, 2013 Share Napisano Kwiecień 13, 2013 Aktualnie z powodu braku czasu przestałem tyle czytać co kiedyś. Ostatnio szczególnie spodobały mi się dwie manhwy, The God of Highschool oraz Tower of God oraz manga Onepunch-man gdzie praktycznie każda strona to arcydzieło, naprawdę takiej dbałości o szczegóły i wykonania próżno szukać, poza tym to naprawdę fajna parodia Shounenenów. Link do komentarza
Spinwide Napisano Maj 12, 2013 Share Napisano Maj 12, 2013 Skoro o Berserku mowa....ciężko mi znaleźć przetłumaczone rozdziały, poleci ktoś jakąś stronkę? @Down Not enough gold, lol Link do komentarza
Gypsy Napisano Maj 12, 2013 Share Napisano Maj 12, 2013 Mangi to czytałem: -Naruto -Bleach - FMA - Kurotsuji - Fairy Tail Niestety tylko tyle. Link do komentarza
Recommended Posts