Jump to content

Wniknijmy w lola bardziej - Czyli o wszystkim i o niczym

Cloud Kicker
 Share

Recommended Posts

Lucjan jeszcze nie jest dostępny.

A na Yi się nie napalajcie, bo za 2 tygodnie dostanie nerfa i wróci do trash tieru - tam, gdzie jego miejsce. Championa NA noobów zmienili w championa DLA noobów, nawet nie zmieniając jego filozofii i mechaniki - right click i do przodu. Tyle, że przed reworkiem był żałosnym troll pickiem, a teraz jest żałosnym OP pickiem. :ming:

E tam, ja nim lubię grać. Taki mobilniejszy tryndamere. I wiem że będę nim grał nawet jak go mocno znerfią, choć może wtedy nie będę go brał na rankedach, tylko grająć normale z kumplem.

Zresztą cała ta filozofia noob championów jest według mnie idiotyczna, każdy gra czym mu się podoba. Wbrew pozorom tą postacią też trzeba umieć grać, bo jak widzę większość masterów yi, to mi się płakać chce.. Zdają się zapominać że grają papierową postacią.

A że Lucian jest niedostępny to nie wiedziałem, jest już na liście championów w klienci lola, na szaro jak każda nie kupiona przeze mnie postać.

Edited by Bezik

A że Lucian jest niedostępny to nie wiedziałem, jest już na liście championów w klienci lola, na szaro jak każda nie kupiona przeze mnie postać.

Tak zwykle bywa z nowymi championami, ich pliki pojawiają się w grze wraz z nowymi patchami, a potem ktoś z Riotu musi tylko wpisać komendę, żeby go uaktywnić.

A sama postać wygląda ciekawie, mimo, że czarnuch. Będę musiał kupić. :raritylaugh:

Przed reworkiem i nerfami nawet na wyższym poziomie można było coś zrobić pod AP. 

Nie grałem już troche więc nie powiem jak po reworku, ale carry Yi to był trolling i tyle. Jedyny sens pickowania tego ścierwa to tylko i wyłącznie splitpush, to nie Dota gdzie carry może być melee i dawać teamowi profit(może poza Tryndamirem który ma swoje ultimate, lecz i tak chodziło się nim na Topa jako kontra na heavy AD)

PS. Win rate samurajowi rośnie, z 48% na 52% to jednak jest coś, zobaczymy co będzie za tydzień

Natomiast Luciana polecam sprawdzić pod AP/AS. Ciekawe przeliczniki na ultimate.

Edited by GoForGold

Jak już brałem yi w rankedach, to zazwyczaj ap, choć nie przepadam za ap yi ze względu na słaby late.

A co do tego że meele carry jest trollingiem.. To się nie zgodze. Yi jest strasznie mobilną postacią, w teamfighcie jak przeciwnicy skoncentrują się na kimś innym można bardzo łatwo użyć alpha strike na adcarrym i go zabić w oka mgnieniu, bo yi go ściąga na 3-4 strzały, co przy wysokim atk speedzie nie trwa zbyt długo. Po takim czymś znowu mamy alpha strike, więc można udeżyć w przykładowo ap carrego, lub jakiegoś innego papiera jeśli jest w drużynie. Trzeba tylko grać z głową. Choć faktem jest że yi jest w dupie kiedy go się zestunuje, więc przydatny na niego jest rtęciowy bułat, ewentualnie cleanse, choć sam nie lubię brać tego skilla (exhaust lepszy według mnie, mając exhausta nawet nafeedowanego adc można zjeść tą postacią bez problemu).

Edited by Bezik

Jak już brałem yi w rankedach, to zazwyczaj ap, choć nie przepadam za ap yi ze względu na słaby late.

A co do tego że meele carry jest trollingiem.. To się nie zgodze. Yi jest strasznie mobilną postacią, w teamfighcie jak przeciwnicy skoncentrują się na kimś innym można bardzo łatwo użyć alpha strike na adcarrym i go zabić w oka mgnieniu, bo yi go ściąga na 3-4 strzały, co przy wysokim atk speedzie nie trwa zbyt długo. Po takim czymś znowu mamy alpha strike, więc można udeżyć w przykładowo ap carrego, lub jakiegoś innego papiera jeśli jest w drużynie. Trzeba tylko grać z głową. Choć faktem jest że yi jest w dupie kiedy go się zestunuje, więc przydatny na niego jest rtęciowy bułat, ewentualnie cleanse, choć sam nie lubię brać tego skilla (exhaust lepszy według mnie, mając exhausta nawet nafeedowanego adc można zjeść tą postacią bez problemu).

Jedyny plus to redukcja slowów z ulti lecz kiedy przeciwnego carry broni support i jungla/top (zależnie od picków) to samuraj ma ciężki orzech do zgryzienia. Wadą Yi carry jest to że budując survi tracimy na DMG co w przypadku ranged ADC nie ma miejsca gdyż są poprostu na tyle mobilni że im się nie opłaca budować więcej survi niż 1 item.

Ps. Gdzie proponujesz chodzić tym Yi, Top/Bot/Wood ?

AD yi nie nadaje się na topa, bo tam zazwyczaj jest jakaś świnia typu Darius, Yorick czy tam Chogath, yi za dużo przeciw nim nie zdziała. Bota zostawmy ranged adc, bo może i ma ten yi alpha strike, ale w początkowej fazie gry też niczego by nie zrobił, a dodatkowo był by odcięty od farmy, ze względu na długi cooldown Q i małą ilość many. Zostaje jungla, ale i to ma sens tylko jeśli reszta drużyny ma jakieś dobre cc, bo w przeciwnym razie ganki będą w większości niewypałami.

Ps. Teraz, po remake'u chodzę czasem ad yi na mida. Powiem że zazwyczaj team mnie bluzga podczas wybierania postaci (ehh ta społeczność lola.. :D), ale w grze już odpuszczają, bo widzą że daję sobie radę. Trzeba tylko dopilnować żeby jungla lub top były pod AP (taki Chogath, lub elise zawsze spoko :) ).

AD yi nie nadaje się na topa, bo tam zazwyczaj jest jakaś świnia typu Darius, Yorick czy tam Chogath, yi za dużo przeciw nim nie zdziała. Bota zostawmy ranged adc, bo może i ma ten yi alpha strike, ale w początkowej fazie gry też niczego by nie zrobił, a dodatkowo był by odcięty od farmy, ze względu na długi cooldown Q i małą ilość many. Zostaje jungla, ale i to ma sens tylko jeśli reszta drużyny ma jakieś dobre cc, bo w przeciwnym razie ganki będą w większości niewypałami.

Czyli według tego co napisałeś Yi to postać nienadająca się do niczego.

Ps. Teraz, po remake'u chodzę czasem ad yi na mida. Powiem że zazwyczaj team mnie bluzga podczas wybierania postaci (ehh ta społeczność lola.. :D), ale w grze już odpuszczają, bo widzą że daję sobie radę. Trzeba tylko dopilnować żeby jungla lub top były pod AP (taki Chogath, lub elise zawsze spoko :) ).

Właśnie to było problemem AD Yi przed reworkiem. Niby można, ale po co? Top: Irelia/Trundle tak samo przykleją się do ADC z tym że oni mają survi. Bot: Nie mam nic do dodania w tej kwestii. Wood: Niby ok, ale czy jednak nie lepiej mieć tam kogoś z większym utility typu Naut lub z dobrym early dmg i cc jak Xin ? 

Jednak po reworku zdaje się być całkiem viable pickiem na topie i midzie (oczywiście pickowany z głową). 

@Arashel Jajir

Ty to chyba czytać nie umiesz.. Według tego co napisałem nadaje się do jungli o ile reszta ma sporo cc, albo na mida.

Na midzie jest teraz bardzo dobry wg mnie, a w jungli nie uważam że jest najlepszy, ale też nie jest słaby. Jest po prostu dobry.

Co do Irelii i jej "przyklejania się do adc".. Irelia jest offtankiem, ma mniejszy dmg i lepsza przeżywalność, yi ma większy dmg i jest bardziej papierowy. Co kto lubi. Choć jak już pisałem pickowanie yi na topa to dla mnie zawsze była porażka.

Edited by Bezik

Ty to chyba czytać nie umiesz.. Według tego co napisałem nadaje się do jungli o ile reszta ma sporo cc, albo na mida.

Ale proszę nie kierować oskarżeń w moim kierunku. Nie zaniżajmy poziomu.

To jungler ma mieć dobre ganki, a nie top/bot/mid cc, żeby jungler dawał radę. Jungle Master jest dużo słabszy od tradycyjnych picków, dajmy na to Udyra. 

Ale proszę nie kierować oskarżeń w moim kierunku. Nie zaniżajmy poziomu.

To jungler ma mieć dobre ganki, a nie top/bot/mid cc, żeby jungler dawał radę. Jungle Master jest dużo słabszy od tradycyjnych picków, dajmy na to Udyra. 

Twoja opinia, ale nie zmienia to faktu że albo nie doczytałeś tego co pisałem, albo po prostu sobie to przekręcasz...

A tak zmieniając temat. Tylko ja uważam backstory Luciana za maksymalnie oklepane pójście po najmniejszej linii oporu?

Arcywróg (Thresh) - jest.

Stracona miłość - jest.

Łowca spaczenia - jest.

Samotnik, który nigdy się nie uśmiecha - jest.

Zrzynka z Blade'a czy innego Van Helsinga - jest.

Mega nierealny cel - jest.

Starożytna broń będąca wytworem plot magic - jest.

To, że dostaniemy łowcę stworów z Shadow Isles było wiadomo od dawna, ale mogli się bardziej postarać, bo pod względem backstory ta postać w mojej opinii ssie na całego >_>

Choć muszę mu przyznać, fajny tekst do Hecarima:

I tak, zdaję sobie sprawę, że jestem jedynym, kto w Lolu patrzy na backstory i fabułę. xD

Troche przykro mi to mówić, ale czego się spodziewałeś?

Riot od dawna tworzy tak oklepane lore dla postaci że aż głowa boli. Brakuje historii takich jak u Nocturne'a, Maokai'a, Fiddle'a.

W kółko tylko zemsta, honor, zemsta, honor.

Blah...

By the way. Pamiętacie może gazetkę znaną jako "Journal of Justice" ? Starsi gracze zapewne kojarzą, można było poczytać co nieco o historii Valoran, konfliktach etc. Nie chciało im się prowadzić więc ją po prostu zdjęli, podobnie jest z lore bohaterów którzy wprowadzani są od dłuższego czasu. Zero pomysłu byle żeby szybciej zgarnąć profity. 

PS. Nie, nie jesteś jedyny. Kiedy jeszcze grałem znałem każde lore, bardzo lubię takie "smaczki" zwłaszcza w grach tego typu gdzie fabuła jest po prostu zbędna.

Edited by GoForGold

Ja lubię lore w LoLu, choć średnio szybko sie z nim zapoznaje.

Akurat musze przyznać, ze historia Lucka nie jest jakoś specjalnie zawiła, ale za to bardzo cieszę się, że ma związek z innymi postaciami w lidze, bo to jest coś co bardzo lubię.

Co do oryginalności postaci... no cóż, niewiele jest takowych co by mogły poszczycić się pełną oryginalnością, większość jest inspirowana czymś co bardzo dobrze znamy (Alien vs Predator u Rengara i Kha-Zixa, Lucian aka Blade, stare dobre powieści o kitsune u Ahri, wilkołak Warwick, Son Goku Wukong, Mundo wzięty prosto z "Dr. Jekyll and Mr. Hyde i wiele wiele innych...). Ogólnie najoryginalniejsze postacie zawsze wychodzą z Demacii, Noxusu, Yordle i te postacie związane z Voidem.

Jedyne w Lore co mnie zabolało to zmiana u Trundla. Z postaci która poświeciła się dla dobra swojego ludu Riot zrobił Trola kozaka Inteligenta(sic!). No jak tak można...

Mi też się nie podobała zmiana w lore, za to zmiana wyglądu trolla bardzo fajnie wyszła imo.

Mnie ogólnie podobał się cały Frejlord patch, szczególnie iż ten region należy do moich ulubionych w Valoranie. Kurde, muszę kiedyś zrobić team Frejlordu.

Co my tu mamy...

TOP - Olaf / Nunu / Trundle / Tryndamere / Udyr / Volibear

JUNGLE - Nunu / Olaf / Sejuani / Trundle / Udyr / Volibear

MID - Anivia / Nunu / Lissandra / Gragas

ADC - Ashe

SUPP - Anivia / Nunu

Dochodzę do wniosku, że Frejlord potrzebuje jeszcze jednego adc :3

Ja tam miałem zaszczyt grać w PentaTeam

Mid - Ja Karthus

Bot - Penta Sona & Penta Yorick

Jungle - Penta Olaf

Top - Penta Morde

Notabene nasza drużyna w trakcie gry zdobyła 3 Penty, ja dwie, raz z R drugi raz bez(so pro xDD) a 3 zdobyła Sona xD

No i raz byłem w Void Brotherhood.

Supp - Kassadin

Adc - Kog

Top - Cho

Mid - Malzahar

Jungle - Kha'Zix

i I wbrew ogólnej opinii( przeciwnicy śmiali się jak to planuj złożyć mresa) wgnietliśmy oponenta 56 do 12, gdzie skład był u nich silny:

Darius, Morgana, Fizz, Lee i Vayne.

Takie lekko trolowe drużyny jakoś mnie nie denerwują a wręcz przeciwnie pozwalają się wyluzować O.o

Ja zawsze interesowałem się lore LoLa. Bez przesady, że lore wszystkich nowych championów jest złe. Jedynym championem, którego historia jest NAPRAWDĘ ZŁA, jest Zac. Myślałem, że się porzygam, jak to czytałem. Wygląda, jakby pisał to słabo rozgarnięty 12-latek.

Fakt, że ostatnio połowa championów to wtórne HURR DURR ZEMSTA, ale są takie wyjątki, jak syrenka, Vi, Draven czy Lulu, którzy są po prostu śmiechowymi championami.

SUPP - Anivia

:wat:

A na supporta prędzej od Anivii Volibeara bym dał.

:wat: :wat:

Agresywny support? xd Polecam GP z cała stroną run na Crit DMG - zaczynasz kamykami na filozofa i wardami, musisz tez mieć rozdane punkty tak by w utility za każde Q leciało 5g. I tak sobie siedzisz w krzakach i sporadycznie bijesz Q po champach, wracasz do bazy dopiero jak możesz kupić za jednym zamachem resztę filozofa, mieczyk na crit+gold i wardy, potem wracasz po buty i od tej chwili jesteś już upierdliwy. A jak ci wejdzie na 4 lvl w champa Parrley za 300 to naprawdę boli xD