Bastin Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Co wolicie kawę czy herbatę?Ja osobiście wolę herbatę zieloną 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Kawa, zwłaszcza Pellini no.82 VIVACE 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrozenTear7 Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Czarny chleb i czarna kawa. To nie zabawa Herbatę pijam codziennie ale i tak o wiele bardziej smakuje kawka ^^ Tyle że typu Cappucino czy Latte *to nie kawa mięczaku * 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Bardziej lubie kawę. Bez mleka i tylko prawdziwą, rozpuszczalna to zuoo ! herbara tez dobra zwłaszcza zielona 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ukeź Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 (edytowany) A to zależy. Bo kawa kawie nierówna, herbata herbacie także.Przykładowo, mając do wyboru kawę rozpuszczalną i herbatę earl grey - zdecydowanie herbata! Oczywiście pod warunkiem, że to dobra herbata, a nie jakieś trociny. Ale gdybym miał wybierać między kawą parzoną przez filtr, a zwykłą czarną herbatą - raczej wolę kawę. Rozpuszczalną kawę wypiję jedynie z mlekiem, dużą ilością mleka. A czarną herbatę z bardzo dużą ilością cukru, albo z sokiem. Ale chodzi o sam schemat, że czasem wolę to, a czasem to.Mimo wszystko, kawy mój żołądek specjalnie nie toleruje, więc nie pijam jej zbyt często. Za to earl greya pijam prawie codziennie, więc, mimo wszystko, tak ogółem herbaty pijam więcej. Edytowano Wrzesień 16, 2015 przez Ukeź 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Po prostu Tomek Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Mocna czarna herbata.Kawy nie pijam, nie lubię. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Najgorszy sposób parzenia kawy to parzenie po warszawsku. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiiru Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Ja różnie. Generalnie bardzo lubię kawę.Jak rano nie wypije filiżanki to się źle czuje.Lecz staram się ograniczać do jednej dziennie, po za tym zwykła herbata z torebki. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bastin Napisano Wrzesień 16, 2015 Autor Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Najgorszy sposób parzenia kawy to parzenie po warszawsku.Przybliżysz jak wygląda takie parzenie po Warszawsku ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Przybliżysz jak wygląda takie parzenie po Warszawsku ? Łyżeczka, kawa zmielona, zalanie wrzątkiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simplistic Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Kawę piję, sporadycznie. Po prostu nie smakuje mi to. Nescafe sensazione creme z dużą ilością mleka to już nie kawa Jak napisano wyżej, herbata herbacie nierówna więc gdybym miał wybierać między zieloną a czarną kawą to sory bardzo... Wolę kawę (do zielonej mam uraz ) Ale mięty albo meliski u mnie chyba nic nie przebije 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gypsy Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Ja tam zawsze wolałem herbatę 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mordoklapow Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Jasne że herbata. Czarna. Bardzo czarna. Najlepsza jest taka, którą ludzie przez kolor mylą ze słabą kawą :D.Co do marki nie jestem wybredny, lipton czy tetley intense wystarczy.Kawy nie lubię. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salto Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Czarna, mocna herbata, oczywiście bez cukru. Piję ją prawie cały czas, kiedy jestem w domu ( teraz też). Kawę piję raz dziennie, bez mleka i niesłodzoną. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Toż to prawie pytanie egzystencjonalne jest. To tak, jakby pytać się rodzica, które dziecko woli. Albo kociarza o ulubionego ze swoich futrzaków. Ale podejmę wyzwanie i spróbuję odpowiedzieć na to pytanie. (Nie czuję, kiedy rymuję).Jak ktoś wyżej napisał, kawa kawie i herbata herbacie nie równa. Jestem leniem, więc, w przypadku obu napoi, moim ulubionym jest ten, który ktoś dla mnie zrobił. Herbaty mają jeden wielki puls, są smakowe. Choć najbardziej lubię czarną, nie pogardę taką o smaku wiśni, ciasteczka, śliwki, czy co tam jeszcze zostało wymyślne. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Wydaje mi się, że wolę herbatę. Kawa żeby mi smakowała musi być z mlekiem i cukrem i najlepiej jakby to było coś w stylu cappuchino. Natomiast herbatę wypiję każdą i w każdej formie (no może poza przesadnie mocną) więc to chyba mówi samo za siebie. Oczywiście mam swoje ulubione herbaty. Zazwyczaj smakowe i czerwona herbata. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 Oba napoje dobre, jednak kawa podnosi ciśnienie, więc dla mnie jest niezbyt wskazana. Więc wybieram herbatę. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Wrzesień 16, 2015 Share Napisano Wrzesień 16, 2015 (edytowany) Toż to prawie pytanie egzystencjonalne jest. To tak, jakby pytać się rodzica, które dziecko woli. Albo kociarza o ulubionego ze swoich futrzaków. Właśnie... trudno zdecydować. Za dnia lubię się napić herbatki, do obiadu, jak zapraszam kogoś z rodziny, jak spędzam samotny wieczór z kotem przy komedii romantycznej. To herbata only.Ale w pracy gdzie zdarza mi się czasami nie spać dzień lub dwa, w kawiarnii, na spotkaniu biznesowym, na wyjeździe lub po prostu dla odmiany- kawa jest niezastąpiona. Nie wybiorę co lepsze bo po prostu dla mnie to niewykonalne. Lubie smak kawy i herbaty ale pije zależnie od okazji. Edytowano Wrzesień 17, 2015 przez FirstChoice 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Skoro latte to nie prawdziwa kawa, to wolę herbatę. Byleby tylko miała dużo cukru :3 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Wolę herbatę bo wszyscy ludzie którzy wypili kiedyś kawę umrą albo już umarli D:A herbatę to luj wie, może jakieś mnichy w Tybecie codziennie od paru tysięcy lat walą baranki o ścianę żeby ich herbatka nieśmiertelności zadziałała i sobie tak koczują 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Sprecyzujmy. Nikt z tu obecnych nie piję kawy czy herbaty, a jedynie powstały napar. Skoro latte to nie prawdziwa kawa, to wolę herbatę. Byleby tylko miała dużo cukru :3Cafe latte, latte macchiato itd to napije na bazie naparu z kawy. Ważna sprawa, nie wolno mieszać liści herbaty z cytryną.Nie parzcie herbaty, tak jak zaleca producent, gdyż czasami się myli.A i mocna herbata paradoksalnie o wiele słabiej pobudza. Teina zawarta w herbacie jest najbardziej aktywna do 3min parzenia. Jednak dłuższe parzenie powoduje, że napar jest bogatszy w taniny 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Silver Cheese Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Częściej pije herbatę niż kawę. Kawa okazjonalnie na jakiejś wycieczce, do ciastka jakiegoś. Herbata w domciu na podwieczorek, kolacje czy inne imprezy. Najlepiej owocowa - lubię próbować nowych kombinacji smaków. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 @White Hood w sumie to rzeczywiście bardziej piję napoje na bazie herbaty. Nigdy nie przykładałam wagi do tego jak herbata jest parzona. Poza tym samo dosypanie do herbaty cukru czyni z niej napój, a nie herbatę. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 (edytowany) @White Hood w sumie to rzeczywiście bardziej piję napoje na bazie herbaty. Nigdy nie przykładałam wagi do tego jak herbata jest parzona. Poza tym samo dosypanie do herbaty cukru czyni z niej napój, a nie herbatę. To działa troszkę inaczej. Dodatek substancji słodzącej nie sprawia iż napar herbaciany staje się napojem. To samo tyczy się przypraw. Bowiem mamy wtedy do czynienia z naparem herbacianym z dodatkiem substancji aromatyzującej. Poza tym odpowiednie zagotowanie wody ma duże znaczenie, (nie mówiąc już o samej jej jakości) na finalną jakość naparu. Edytowano Wrzesień 17, 2015 przez White Hood 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 (edytowany) Byłam kiedyś na pewnym konwencie na pogadance o herbacie. Przedstawiano wtedy jakie są sposoby właściwego parzenia herbaty oraz dawano do skosztowania różnego rodzaju herbat. Bardzo ciekawa sprawa, ale jakoś tak...no nie chce mi się tego praktykować Edytowano Wrzesień 17, 2015 przez Uszatka 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się